Revista care te menține sănătos

Investigații necesare

Tot ce trebuie să ştiţi despre fosfataza alcalină

Dr. Alin Popescu, medic primar medicină sportivă; [email protected]
6 aprilie 2023
Share
Tot ce trebuie să ştiţi despre fosfataza alcalină

Fosfatazele alcaline reprezintă un grup de enzime prezente în diferite ţesuturi ale corpului uman, printre care ficatul, ţesutul osos, căile biliare, rinichii şi intestinul. În funcţie de locul din care provine, fosfataza alcalină există sub mai multe forme (denumite izoenzime), iar structura enzimei depinde de locul în care este produsă în organism.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Hepafort, care contribuie la scăderea colesterolului, detoxifierea ficatului, protejarea şi regenerarea celulelor hepatice.

Ce este fosfataza alcalină?

Fosfataza alcalină este o enzimă, un tip de proteină cu rol în diferite reacţii chimice din organism. Majoritatea fosfatazei alcaline (mai mult de 80%) este eliberată din ficat şi din ţesutul osos, şi în cantităţi mai mici din intestin.

Fosfataza alcalină are mai multe roluri:

  • transportă nutrienţi de la şi către ficat;
  • transportă acizii graşi la ţesutul adipos;
  • transportă calciul şi fosforul din intestine la oase şi muşchi;
  • ajută la dezvoltarea şi creşterea ţesutului osos.

Nivelurile serice de fosfatază alcalină variază în funcţie de vârstă. Astfel, nivelurile sunt ridicate în timpul copilăriei şi adolescenţei, datorită dezvoltării oaselor. De asemenea, niveluri crescute sunt întâlnite după un traumatism osos şi în trimestrul al doilea şi al treilea de sarcină.

fosfataza alcalină, fosfatază alcalină, ficat,

Când este necesară testarea nivelului de fosfatază alcalină

Valorile normale ale fosfatazei alcaline sunt cuprinse între 20 şi 140 UI/L, dar acestea pot varia de la laborator la laborator.

Recoltarea de sânge pentru testarea nivelul de fosfatază alcalină se face dimineaţa, pe nemâncate, întrucât nivelul acestei enzime creşte după consumul unei mese grase.

Există mai multe medicamente care pot să interfereze cu rezultatul, printre care unele antihipertensive (captopril, verapamil), antiinflamatoare (aspirina, ibuprofen), unele antibiotice sau contraceptivele orale.

Medicul dumneavoastră vă recomandă recoltarea fosfatazei alcaline ca parte a analizelor de rutină sau dacă aveţi simptome de afectare a ficatului sau a sistemului osos.

Analizele de sânge pentru ficat: care sunt şi ce semnifică?

Simptome ale afecţiunilor hepatice:

  • greaţă şi vărsături;
  • scădere în greutate nejustificată;
  • oboseală;
  • icter (colorarea galbenă a pielii şi a sclerei ochilor);
  • dureri la nivelul abdomenului;
  • urină de culoare închisă sau scaunul de culoare deschisă;
  • prurit (mâncărimea pielii).

Simptome ale afecţiunilor osoase:

Fosfataza alcalină, interpretarea rezultatelor

Nivelurile crescute de fosfatază alcalină pot să indice leziuni ale ficatului sau leziuni osoase. Această enzimă există sub mai multe izoforme, iar dacă nivelul ei este crescut este posibil ca medicul să solicite teste suplimentare pentru a afla de unde provine nivelul crescut de fosfatază alcalină.

În cazul în care şi alte analize hepatice sunt modificate (transaminazele, bilirubina), atunci asta poate să indice existenţa unor afecţiuni precum ciroza hepatică, hepatita, litiaza veziculei biliare sau obstrucţia căilor biliare.

Dacă fosfataza alcalină este crescută, însă celelalte probe hepatice sunt normale, asta poate să indice o problemă osoasă, precum boala Paget sau osteomalacia.

Nivelurile moderat crescute ale fosfatazei alcaline pot să indice şi alte afecţiuni precum diferite tipuri de cancer, insuficienţă cardiacă, insuficienţă renală sau infecţii bacteriene.

Este rar ca nivelul seric de fosfatază alcalină să fie scăzut, dar acesta poate fi cauzat de deficit sever de vitamine, deficit de zinc, magneziu sau malnutriţie.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.