Cifoza e o afecțiune a coloanei vertebrale care se manifestă printr-o deformare vizibilă a curburii acesteia în partea superioară a spatelui și conferă un aspect „cocoșat”. Sunt mai multe tipuri de cifoză, mai mulți factori care o cauzează și mai multe metode de tratament, atât chirurgical, cât și non-chirurgical. Le vom analiza pe rând.
Cifoza – simptome și manifestări clinice
Coloana vertebrală are niște curburi naturale care susțin postura corpului și vă ajută să staţi drept. Dar o curbură exagerată vă poate afecta negativ corpul în mai multe feluri. Principalele simptome de cifoză sunt o curbură vizibilă în partea superioară a spatelui și o poziție cu umerii orientați înainte. Alte simptome includ:
- dureri de spate;
- rigiditate și tensiuni în zona superioară a spatelui;
- oboseală musculară;
- dificultăți respiratorii;
- tendoane tensionate.
Tipuri de cifoză
Există mai multe tipuri de cifoză, dar trei dintre ele sunt mai frecvente:
- cifoza posturală;
- cifoza lui Scheuermann;
- cifoza congenitală.
Factorii care contribuie la cifoză variază în funcție de tipul de cifoză de care suferă o persoană.
Cifoza posturală
E cea mai comună formă de cifoză și, de obicei, nu cauzează dureri. Cel mai des se declanșează în adolescență, când mușchii din jurul coloanei se dezvoltă diferit din cauza unei posturi incorecte. Poziția cocoșată exagerează curbura naturală a coloanei și întinde mușchii extensori și ligamentele posterioare ale coloanei, care ajung să se slăbească în timp. Acest tip de cifoză poate apărea și la persoanele în vârstă, dacă acestea nu fac sport și le scade forța musculară.
Cifoza Scheuermann
Acest tip de cifoză are loc atunci când vertebrele coloanei au o formă diferită: sunt trapezoidale sau triunghiulare în loc să fie dreptunghiulare, precum cele normale. Vertebrele cu astfel de forme ajung să se curbeze în față și îi conferă coloanei un aspect rotunjit. Cifoza Scheuermann se dezvoltă tot în adolescență și, conform statisticilor, afectează mai des băieții decât fetele. E un tip de cifoză care poate fi dureroasă, mai ales dacă persoana afectată stă jos sau în picioare pentru perioade mai mari de timp. Pentru că e cauzată de forma vertebrelor, care nu sunt flexibile, nu se poate trata prin modificarea posturii,
Cifoza congenitală
Cifoza congenitală apare atunci când coloana vertebrală nu se dezvoltă corect sau complet în stadiul de făt, în uter. Poate fi cauzată și de factori genetici și se poate agrava odată cu înaintarea în vârstă. Spre deosebire de celelalte forme de cifoză, aceasta necesită cel mai des intervenții chirurgicale pentru stoparea deformării curburii coloanei. Uneori, e asociată cu alte defecte congenitale precum cele care afectează inima și rinichii.
Cifoza – opțiuni de tratament
Majoritatea cazurilor de cifoză nu necesită tratament, dar, la cele care necesită, tratamentul depinde de tipul de cifoză și de severitatea curburii.
Tratamentul nechirurgical poate include:
- Ținerea pacientului sub observație ca doctorul să vadă progresul curburii;
- Fizioterapia, adică exerciții specifice pentru întărirea mușchilor spatelui și abdomenului, cei care susțin coloana;
- Purtarea unui corset. În unele cazuri de cifoză Scheuermann, doctorul poate recomanda purtarea unui corset, dacă pacientul e încă în creștere. Corsetul susține coloana și împiedică progresul curburii.
- Tratarea unei alte afecțiuni care cauzează cifoza. Dacă o persoană suferă de osteoporoză sau altă afecțiune care slăbește sau deformează coloana, tratarea afecțiunii respective poate stopa progresul curburii. Dacă e depistată devreme, osteoporoza se poate trata printr-o cură cu vitamina D, exerciții de întărire a musculaturii sau, în cazul femeilor, prin terapie hormonală.
În cazul tratamentului chirurgical, procedura variază de la un caz la altul. O operație răspândită e fuziunea spinală, care implică unirea mai multor vertebre pentru formarea unui singur segment osos. Uneori, fuziunea spinală poate avea complicații precum: infecția după operație, sângerarea excesivă, lezarea accidentală a nervilor din coloana vertebrală, ce poate avea ca rezultat paralizia sau incontinența urinară.
Alte proceduri chirurgicale implică inserarea unor tije metalice, plăcuțe sau șuruburi în coloană, pentru creșterea stabilizării acesteia și reducerea curburii.
Cifoza – complicații și riscuri asociate
Doi factori de risc pentru dezvoltarea cifozei sunt osteoporoza (o afecțiune care presupune o densitate foarte scăzută a oaselor) sau prezența unui caz de cifoză în familie. Alți factori de risc sunt vârsta, postura incorectă, prezența scoliozei sau loviturile la coloană.
În cazurile mai severe de cifoză pot apărea complicații precum:
- curbura ireversibilă a spatelui;
- dureri persistente;
- complicații respiratorii;
- probleme cardiace.
În unele situații, cifoza poate pune presiune pe măduva spinării, cauzând probleme cu nervii picioarelor și cei din partea inferioară a corpului. Asta poate duce la amorțirea brațelor și picioarelor, slăbirea vezicii urinare sau probleme de echilibru.
Cum să preveniți cifoza
- Nu e posibil întotdeauna să preveniți cifoza, dar puteți reduce șansele de a dezvolta cifoza posturală prin menținerea unei posturi corecte și întreținerea sănătății spatelui.
- Faceți regulat exerciții pentru întărirea mușchilor abdominali și cei ai spatelui.
- Amintiți-vă mereu să nu cocoșați spatele și alegeți un scaun de birou care să susțină o postură corectă.
- Luați regulat suplimente de calciu și vitamina D ca să mențineți sănătatea oaselor.
- Renunțați la fumat și la alcool, pentru că aceste vicii cresc riscurile de rupere a oaselor.
Foto: shutterstock.com