Daca in numarul anterior al revistei am vorbit despre un top al celor mai scumpe tratamente medicale autohtone, de ce nu am face unul si pentru cele mai accesibile? Cu alte cuvinte, aflati de la noi care sunt cele mai ieftine terapii si ce adresabilitate patologica au!
Exista si afectiuni al caror tratament nu este atat de costisitor! Ce-i drept, bolile cu pricina au forme usoare si sunt, de regula, acute. Astfel, nu putem incepe clasificarea decat cu banalele raceli ori rinite, mai ales ca, abia ce am scapat de sezonul rece, iar primavara s-a instalat cu tot cu afectiunile ei. O raceala sau o bronsita ne pot scoate din buzunar pana la 100 lei, in functie de antibioticele prescrise de medic. Putin mai mult, respectiv 130 lei, ne costa un remediu pentru ameliorarea astmului ori a rinitei alergice.
10 lei ne scapa de cosuri
Pretul terapiei pentru acnee si eruptii cutanate usoare, precum cosurile, ocupa locul doi. Un astfel de tratament nu depaseste 20 de lei. Consta, cel mai adesea, in tinctura de propolis si mibazon. Tratamentul se recomanda o perioada de zece zile, dupa care se face o pauza si se reia doar in cazul in care recidiveaza. Aproape 60% dintre romani doresc sa primeasca ingrijiri medicale in alte tari, insa doar 2% au beneficiat de asa ceva in ultimii doi ani. 83% vor sa apeleze la tratamentele din strainatate pentru a fi siguri de eficacitatea lor.
Adio celulitei si vergeturilor, cu 135 lei
Pe locul trei se situeaza, cu 135 lei, tratamentul impotriva celulitei. Acesta consta in vacuumare, fiind eficient pentru celulita de toate gradele. Cu acest procedeu se reuseste spargerea si antrenarea celulelor grase ce dau pielii acel aspect de „coaja de portocala”, dar si eliminarea apei retinute in tesuturi, precum si a toxinelor. Totodata, asociate celulitei sunt vergeturile, care pot fi diminuate prin simpla masare a zonelor afectate cu fiole de vitamina A, tratamentul fiind strict interzis femeilor insarcinate.
Fertilitate masculina, in schimbul a 300 lei
Tratamentele pentru infertilitate masculina, caci de cele feminine nici nu poate fi vorba, fiind extrem de costisitoare, dureaza aproximativ sase luni si au un cost ce variaza de la 300 lei, pana la 1 400 lei pe luna. Aceste tratamente rezolva problema hormonala, lipsa testosteronului, cresc mobilitatea spermatozoizilor si formele tipice la regim normal, chiar peste, dar nu si numarul lor.
Daca e sa vorbim de medicamente, iata si o moda impamantenita deja printre pacientii romani, si anume shopping farmaceutic in strainatate. Cautate sunt mai ales farmaciile din Ungaria si Bulgaria, dar pentru a gasi medicamentul dorit, multi ajung si in Austria ori Germania, unde pretul lor este cu 20% mai mic.
400 lei la stomatolog si 1 000 la chirurgul estetician
Cand vine vorba de stomatologie, lucrurile se schimba, mai ales pe plan financiar, si asta pentru cei ce au implinit 18 ani, intrucat minorii beneficiaza de tratamente compensate 100%. Totusi, putem apela la servicii medicale preventive si tratamente de medicina dentara incluse in pachetul de baza, decontate 40%, 60% sau 100%, in functie de tipul lor.
De asemenea, interventiile stomatologice de urgenta, precum tratarea abcesului parodontal, a gingivo-stomatitelor ori hemoragiei, se acorda si persoanelor neasigurate. In realitate, fie ca e vorba de o banala plomba sau de o extractie dentara, tot lasam la stomatolog cateva sute bune de lei, peste 400, pentru o terapie corecta si eficienta. Pe de alta parte, daca e sa vorbim despre chirurgia estetica, in speta reparatorie, putem lasa si peste 1 000 de lei pentru o injectie cu botox ori acid hialuronic, sau pentru o operatie de reconstructie a unei parti a fetei, buze, un nas ce ne creeaza probleme de respiratie sau diferite leziuni cutanate.
Text: Cosmin Anghel
Consultant: Dr. Tereza Franciuk, Medic medicina de familie, Policlinica N. Vasile,
Telefon: 021/ 314.95.71.