Pana nu demult, se stia ca un consum regulat de fructe, sucuri si evitarea semipreparatelor din carne reprezinta dieta antidiabet recomandata de catre cercetatori. Mai nou insa, Isao Muraki, de la Scoala de Sanatate Publica din Boston, a trecut in fruntea clasamentului alimentelor indicate pentru prevenirea diabetului trei tipuri de fructe: afine, struguri si mere.
Pentru a ajunge la aceasta concluzie, Isao Muraki si echipa sa au analizat datele a trei studii efectuate pe adultii americani intre anii 1984 si 2009. Acestea au inclus un total de mai mult de 187.000 de participanti care, la fiecare patru ani, au raspuns la chestionare cu privire la fructele pe care le consuma cel mai des: struguri, piersici, prune, caise, banane, pepeni, mere, pere, portocale, grepfrut, capsune si afine. Pe parcursul intregii perioade de urmarire, 12.198 persoane au dezvoltat diabet zaharat (deci 6,5% dintre participanti).
Riscul de a dezvolta diabet tip 2 este redus cu 26% pentru cei care consuma cel putin trei portii de afine pe saptamana, riscul e mai mic cu 12% pentru cei care consuma struguri si scade de 7 ori in randul celor care mananca regulat mere. La polul opus insa, autorii noteaza ca un consum de pepene si capsune poate creste usor riscul de a dezvolta aceasta boala. De asemenea, potrivit „Le Point”, un alt studiu realizat in SUA de reprezentantii din industria alimentara si publicat in aceasta vara confirma ca un consum constant de carne creste riscul de diabet zaharat cu pana la 48%.
Cristina Ionescu
Sursa: Le Point