Revista care te menține sănătos

Nutriție

Top alimente care potolesc foamea

15 noiembrie 2016
Share

Apetitul si foamea fac parte, oarecum, din aceeasi dorinta de a manca, insa au mecanisme diferite. Foamea este declansata de nevoia de glucoza a organismului. Atunci cand nivelul de zahar este scazut, corpul utilizeaza glicogenul pentru a inlocui lipsa glucozei.

Cele mai multe dintre dorintele culinare ale unei persoane au legatura cu apetitul, raspunsul fiziologic la foame, ce imbina poftele biologice cu anumite conditii sociale. De exemplu, mirosul de cartofi prajiti va poate face pofta de alimente bogate in grasimi, insa acestea nu sunt o necesitate fizica. Mai mult, apetitul este in stransa legatura si cu statutul emotional si poate fi influentat de un dezechilibru hormonal. Daca doriti sa scapati de kilogramele in plus, este necesar sa faceti diferenta intre foame si apetit. Nu mancati excesiv, dar nici nu stati nemancat. Este indicat sa alegeti cu atentie alimentele care combat pofta. Iata care sunt.

Migdalele

Consumate in stare naturala, neprajite si neprocesate, sub forma de lapte sau unt, migdalele ajuta la suprimarea apetitului. Migdalele sunt o arma utila in lupta cu kilogramele in plus, deoarece contin o cantitate mare de fibre, ce ofera senzatia de satietate. Insa nu le consumati in exces, deoarece au un numar destul de mare de calorii.

Avocado

Aceste fructe exotice contin o cantitate mare de acid oleic, substanta ce lupta impotriva poftelor prin transmiterea unor semnale de satietate la nivelul creierului. In plus, avocado este bogat in vitamine si are avantajul ca poate fi consumat in nenumarate moduri.

Cafeaua

O ceasca de cafea neagra, fara lapte si zahar, aproape ca nu contine calorii. Pe langa energia oferita, cofeina din cafea ajuta la tinerea sub control a apetitului si amana nevoia de a manca. Cofeina accelereaza metabolismul si arderea grasimilor.

Ciocolata neagra

Consumata in cantitati moderate, ciocolata neagra scade apetitul. Mecanismul consta in echilibrarea unui hormon ce intervine in senzatia de satietate (grelina).

Ouale

Sunt bogate in proteine si, introduse in micul dejun, ofera senzatia de satietate pentru mai mult timp. Astfel, pe parcursul zilei, veti manca mai putin.

Ceaiul verde

Pe langa faptul ca este bogat in antioxidanti, devenind una dintre cele mai populare bauturi din lume, ceaiul verde aduce numeroase beneficii sanatatii. Acesta contine doua tipuri de hormoni, norepinefrina si dopamina, ce actioneaza la nivelul sistemului nervos simpatic. Astfel, nevoia de a manca este suprimata.

Condimente care tin de cald iarna

Alimentele si condimentele picante

Alimentele picante ajuta la scaderea apetitului. Consumati ardei iuti sau adaugati piper, boia iute sau alte condimente picante la mancarea pe care o consumati.

Apa

Consumata inainte de fiecare masa, apa ajuta la consumul unei cantitati mai mici de mancare,dar si la un consum mai micde calorii. In plus, este recomandat sa beti cel putin doi litri de apa pe zi, pentru eliminarea toxinelor si accelerarea metabolismului.

Nu va infometati!fructi

Mancatul rar duce la cresterea masei de tesut adipos in detrimentul masei musculare, tocmai pentru ca metabolismul va distruge aminoacizii din muschi in perioadele de foame, pentru a mentine glicemia (pentru procesele de gluconeogeneza). Pierderile de masa musculara sunt complet nedorite. Pe termen lung, privarea de hrana distruge organismul, afecteaza capacitatea de concentrare, produce tulburari ale somnului etc. Cu alte cuvinte, infometarea nu are efecte doar asupra sanatatii fizice, ci si asupra mentalului si emotionalului.

Dr. Roxana Mateescu

Medic rezident geriatrie si gerontologie

[email protected]

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.