Revista care te menține sănătos

Medicină generală

Top 8 boli care pun viata in pericol

7 noiembrie 2017
Share
Top 8 boli care pun viata in pericol

Boli cu simptome ascunse, dar care ar putea fi prevenite, omoara anual zeci de milioane de oameni. Din cauza informarii insuficiente, a unei sigurante exagerate ca „mie nu mi se poate intampla asta”, oameni de toate varstele si de toate nationalitatile cad victime unor afectiuni care, daca ar fi depistate la timp, ar putea fi vindecate sau macar tinute sub control.

Clasamentul ingrijorator este realizat de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), pe anul 2015.

Cardiopatia ischemica

Conform OMS, ucigasul numarul 1 la nivel mondial este cardiopatia ischemica, cu 8,8 milioane de victime (15,5% din totalul de decese). Cunoscuta si ca boala arteriala coronariana, aceasta afectiune inseamna imposibilitatea arterelor coronare de a furniza inimii cantitatea de sange oxigenat necesara.

Factori de risc: hipertensiunea arteriala, fumatul, supraponderalitatea, colesterolul crescut, diabetul sau istoricul familial de cardiopatie ischemica.

Preventie: mentineti sanatatea inimii si o greutate normala, renuntati la fumat, consumati alcool in cantitati moderate, evitati sodiul, consumati fructe si legume, faceti exercitii fizice regulate.

Accidentul vascular cerebral

Pe locul 2 in topul bolilor mortale se afla accidentul vascular cerebral (AVC), cauzat de intreruperea sau de diminuarea brusca a circulatiei sangvine arteriale in regiunea cerebrala. La nivel mondial au fost inregistrate 6,2 milioane de victime (11,1% din totalul de decese).

Factori de risc: fumatul, asociat cu contraceptivele orale, hipertensiunea arteriala, istoricul familial de AVC, obezitatea, diabetul.

Preventie: tineti sub control tensiunea arteriala, evitati fumatul si consumul excesiv de alcool, adoptati un stil de viata sanatos (dieta scazuta in sodiu, exercitii fizice regulate etc.), tratati fibrilatia atriala si diabetul.

Cele mai frecvente cauze ale AVC

Infectiile cailor respiratorii inferioare

Cauzate de gripa, bronsita, tuberculoza, pneumonie, virusuri sau bacterii, infectiile cailor respiratorii inferioare au ca principale simptome tusea, problemele de respiratie, respiratia suieratoare si senzatiile de apasare in piept. Din cauza acestei afectiuni, 3,2 milioane de morti au fost inregistrati in 2015, adica 5,7% dintre decesele de la nivel mondial.

Factori de risc: calitatea scazuta a aerului, fumatul, un sistem imunitar slabit, HIV/SIDA, astm, gripa.

Preventie: spalati-va mainile cu sapun des, vaccinati-va antigripal anual, tratati corect infectiile respiratorii, consumati suficiente vitamine si minerale.

Boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC)

Cu 3,1 milioane de victime in 2015 (5,6% dintre decesele la nivel mondial), BPOC se afla pe locul 4 in clasamentul bolilor de care trebuie sa va feriti. Este o boala a plamanilor progresiva, ce ingreuneaza respiratia.

Factori de risc: fumatul sau fumatul pasiv, poluarea, istoricul familial, istoricul de infectii respiratorii.

Preventie: evitati locurile poluate si renuntati la fumat.

Cancerele respiratorii

Cancerul pulmonar, cancerul de trahee si cancerul de laringe sunt responsabile pentru 1,7 milioane de persoane decedate (3% dintre decese), la nivel mondial, in 2015.

Factori de risc: fumatul activ sau pasiv, toxinele, poluarea sau istoricul familial.

Preventie: nu fumati, nu va expuneti la fumatul pasiv, evitati zonele cu poluare intensa, curatati frecvent aparatele de aer conditionat.

secundara_boli_mortale_inainte de DIABETUL

Diabetul

1,6 milioane de decese (2,8% din totalul de decese) au fost provocate de diabetul tip 1 si tip 2.

Factori de risc: excesul ponderal, varsta, hipertensiunea arteriala, stilul de viata nesanatos, sedentarismul, istoricul familial, alimentatia nesanatoasa.

Preventie: stabiliti-va un program regulat de exercitii fizice, adoptati o dieta echilibrata, mentineti o greutate corporala normala, evitati dulciurile, alcoolul, fumatul, sarea in exces, grasimile animale, consumati fructe si legume.

Simptomele precoce ale bolii Alzheimer

Dementa

Dementele (precum Alzheimer) se afla pe locul 7 in topul bolilor mortale, cauzand in 2015 aproape 1,5 milioane de decese (2,7% din totalul de decese).

Factori de risc: varsta peste 65 de ani, istoricul familial, traumatismele craniene, tulburarile cognitive usoare sau un stil de viata nesanatos.

Preventie: nu exista o metoda dovedita de prevenire a dementei, dar un stil de viata sanatos si o alimentatie bazata pe legume, fructe, nuci, ulei de masline si peste ar putea ajuta.

Diareea

Poate parea surprinzator, dar deshidratarea in urma diareii provoaca anual aproximativ 1,4 milioane de morti (2,5% din totalul de decese), la nivel mondial.

Factori de risc: varsta (copiii sunt cei mai afectati), un sistem imunitar slabit, malnutritia, conditiile sanitare precare.

Preventie: spalati-va mainile des cu sapun, statisticile arata ca acest lucru scade probabilitatea de a face diaree cu 40%.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.