Organismul uman are nevoie de nu mai putin de 13 vitamine pentru a fi sanatos. Aceste substante organice cu roluri variate in organism asigura si functionarea optima a creierului, fiind necesare pentru mentinerea sau ameliorarea memoriei, atentiei, concentrarii. Tot vitaminele sunt implicate si in protectia oferita impotriva bolilor cerebrale si a declinului cognitiv, asigurarea unui aport optim fiind esentiala din copilarie pana la varsta a treia.
Stilul de viata actual, caracterizat, printre altele, de expunerea la un nivel ridicat de stres si de odihna deficitara, saboteaza sanatatea organismului pe mai multe planuri, inclusiv la nivel cerebral, afectand, implicit, cateva dintre abilitatile atat de necesare in mediul profesional contemporan: capacitatea de concentrare, atentia si memoria. Cum alimentatia joaca un rol covarsitor in mentinerea sanatatii, nu este de mirare ca exista cateva vitamine care, asigurate prin dieta sau suplimente, favorizeaza capacitatea de concentrare asupra activitatilor de zi cu zi.
Vitamina B12
Vitamina B12 joaca un rol esential in mentinerea functiilor cognitive, a concentrarii, atentiei si memoriei, ca urmare a implicarii in formarea tecii de mielina a neuronilor, responsabila de conducerea impulsului de la o celula la alta. Cu alte cuvinte, un eventual deficit de vitamina B12 afecteaza teaca de mielina, fiind periclitata comunicarea intre celulele nervoase si, implicit, cognitia. Tot vitamina B12 este insa implicata si in formarea hematiilor (celulele rosii), responsabile de transportul oxigenului la nivel tisular. O carenta, asadar, influenteaza negativ oxigenarea cerebrala, cu efecte asupra capacitatii de concentrare, memorare s.a.
Doza zilnica recomandata de vitamina B12 este de 2,4 mcg si poate fi asigurata din carne (de pui, porc, vita, peste), produse lactate, oua, fructe de mare, cereale.
Vitamina B6
Vitamina B6 sau piridoxina este implicata in sinteza neurotransmitatorilor (serotonina, norepinefrina, dopamina, acidul gama-aminobutiric). Dintre acestia, serotonina influenteaza, pe langa apetit, somn si imunitate, si functia cognitiva, avand impact inclusiv asupra abilitatii de concentrare. Carenta de vitamina B6, desi rara, duce la stari de confuzie, iritabilitate, incapacitate de mentinere a atentiei si concentrarii. Necesarul zilnic de vitamina B6 este 1,3 – 2 mg si poate fi asigurat prin consumul de alimente precum peste, carne de pui, orez brun, salata, varza, germeni de grau, banane, pepene galben.
Vitamina C
Vitamina C sau acidul ascorbic este implicata, la randul sau, in sinteza norepinefrinei, neurotransmitator care participa la procesele cerebrale specifice atentiei si concentrarii. Este si un antioxidant puternic ce contribuie la neutralizarea radicalilor liberi, protejand sistemul imunitar. Doza zilnica recomandata de vitamina C variaza intre 60 si 100 mg, putand fi asigurata prin consumul de citrice, macese, catina, coacaze, kiwi, capsune, papaya, kaki, broccoli, varza de Bruxelles, spanac, patrunjel, ardei iute, ardei gras, cartofi.
Vitamina D
Se numara printre substantele responsabile de protectia celulelor nervoase, favorizand cresterea nivelului de glutation, antioxidant ce lupta impotriva efectelor radicalilor liberi. In plus, tot vitamina D intervine in procesul de neurogeneza la varsta adulta, astfel ca un nivel prea scazut de vitamina D in sange pune in pericol buna functionare a creierului, periclitand formarea de celule nervoase noi. Trebuie spus, de asemenea, ca vitamina D contribuie la sinteza de acetilcolina, neurotransmitator care sprijina atentia si capacitatea de concentrare.
Doza zilnica recomandata de vitamina D pentru adulti este cuprinsa intre 400 si 600 unitati internationale – UI si este asigurata prin expunerea la soare timp de 15 minute si/sau prin consumul de peste (sardine, ton, macrou, somon), oua, lactate, cereale.
Vitamina B7
Vitamina B7, B8 sau colina este implicata, la fel de vitamina D, in formarea neurotransmitatorului acetilcolina, implicat in mentinerea atentiei si concentrarii. De asemenea, sporeste capacitatea de memorare, fiind una dintre cele cateva vitamine care ajung in lichidul cefalorahidian si care participa la metabolismul cerebral. Eficienta colinei este sporita in asociere cu vitamina B12, dar si cu vitaminele A si B9.
Doza zilnica recomandata de vitamina B7 este de 425 mg pentru femei, respectiv 550 mg pentru barbati si poate fi obtinuta din cereale, lactate, oua, ceapa, rosii, sparanghel, varza, mazare, linte, arahide, alune de padure, nuci, citrice, struguri.