Indiferent dacă vorbim de obezitate sau nu, numărul kilogramelor, ca şi al anilor, reprezintă un subiect tabu pentru multă lume, dar dacă există o problemă, aceasta se va vedea cu ochiul liber. În era tehnologiei şi a informaţiei, găsiţi la tot pasul sfaturi şi retete-minune care promit să vă asigure silueta de vis. Însă cum triaţi informaţia?
După o dietă foarte restrictivă, pofta pentru dulciuri este de necontrolat, de obicei. De vină este chiar instinctul de conservare al organismului, care vă ordonă să readuceţi rapid caloriile „restante”. În scurt timp, vă veţi întoarce la greutatea de dinainte de dietă, însă cu ceva în plus! Cu fiecare astfel de încercare nerezonabilă, nu veţi face decât să creşteţi riscul pentru obezitate prin tulburările metabolice pe care le induceţi apelând la cură de slăbire „fulger”.
Top 5 sfaturi pentru a scăpa de obezitate
Pentru a scăpa de kilogramele în plus, în mod sănătos şi cu rezultate de durată, iată ce aveţi de făcut:
1. Faceţi sport
Dacă sunteţi predispus la acumularea de kilograme în plus cu uşurinţă, acordaţi importanţă mişcării fizice în mod regulat. Sportul este jumătate din planul de reuşită în lupta cu obezitatea. Construind o masă musculară bună cu ajutorul mişcării, veţi fi capabil să ardeţi mai multe calorii atât în timpul activităţii fizice, cât şi în repaus. Muşchii vor „lucra” pentru dumneavoastră zi şi noapte.
2. Mâncaţi legume
Mai precis, jumătate din volumul de mâncare pe care îl consumaţi la o masă, intr-o zi sau într-o săptămână, într-un an, trebuie să fie reprezentat de legume. În acest mod, aveţi un aport caloric foarte bine echilibrat şi, în plus, beneficiaţi de toţi micronutrienţii, fitochimicalele şi fibrele alimentare din legume. Şi acestea sunt importante în prevenirea obezităţii.
Afectiuni asociate cu obezitatea
3. Nu consumaţi lichide îndulcite
Sucurile din comerţ, ceaiurile frecvente cu mult zahăr, cafeaua cu zahăr plus toppinguri cu frişca şi siropuri dulci înseamnă deja exces de calorii goale pe care organismul le va acumula. O sticlă de suc consumată zilnic aduce într-un an 9 kg! Vă puteţi hidrata cu apă plată, ceaiuri de plante neîndulcite, mai ales pe timp de vară şi în timpul antrenamentelor sportive, când aveţi nevoie de mai mulţi litri de lichide.
4. Fiţi atent la zahărul ascuns din semipreparate
Ce au în comun conservele de peşte în sos marinat, ketchupul, iaurturile cu fructe, cerealele pentru mic dejun, pâinea, castraveciorii muraţi, salamurile? Ei bine… toate conţin şi zahar. Motivele prezenţei sale chiar şi în produsele care nu sunt „dulciuri” este că zahărul este un bun conservant. În plus, consumatorii vor prefera mereu o variantă „mai dulce” a acestor produse fără să conştientizeze că, de fapt, mănâncă şi îndulcitori. Citiţi cu atenţie etichetele şi renuntaţi întotdeauna la produsele cu zahăr adăugat, se găsesc şi variante „corecte“!
5. Nu urmaţi diete de slăbire foarte restrictive
Uneori, această bună intenţie, menită să vă ferească de obezitate, poate sfârşi prost. Pentru a pierde câteva kilograme în plus nu este nevoie să apelaţi la „cura cu varză” sau la „cura cu nimic“ timp de o săptămână. Este suficient să eliminaţi dulciurile, sucurile, fast food-ul şi rezultatul va apărea.
Aşadar… aveţi răbdare, informaţi-vă, planificaţi pe termen lung şi respectaţi-vă corpul! Vă va fi recunoscător mulţi ani de aici înainte.