Vara vine cu vacanta, calatorii si multa distractie. Insa, din cauza temperaturilor ridicate, exista un risc mai mare de multiplicare a bacteriilor si a virusurilor, in special in alimentele care nu sunt transportate sau depozitate corect.
Printre simptomele afectiunilor digestive pe timp de vara se numara greata, varsaturile, diareea si/sau febra. Aflati care sunt cele cinci afectiuni digestive pe care le-ati putea experimenta vara:
Gastroenterocolita acuta
Gastroenterocolita apare, cel mai frecvent, din cauza prezentei unui virus sau a unei bacterii, prin contactul cu persoanele purtatoare, cu alimentele sau apa contaminate, chiar si prin igiena necorespunzatoare a mainilor.
Principalele virusuri care determina aparitia gastroenterocolitei acute se numara rotavirusul si norovirusul. In schimb, Salmonella si campylobacter bacteria reprezinta cea mai frecventa cauza de gastroenterocolita. Aceste bacterii sunt raspandite prin prepararea insuficienta a carnii de pui si prin oua.
Simptomele principale ale gastroenterocolitei acute sunt reprezentate de diaree apoasa si varsaturi. Pe langa acestea, pot fi asociate durerea de stomac, crampele abdominale, febra, greata si durerile de cap. Diareea si varsaturile pot duce la deshidratare, periculoasa pentru sanatate. Daca observati ca aveti pielea sau gura uscata, precum si daca va este sete excesiv, este recomandat sa consultati medicul specialist.
Toxiinfectiile alimentare
Toxiinfectiile alimentare sunt rezultatul ingerarii alimentelor contaminate cu un agent patogen, precum virusuri, bacterii sau paraziti. Printre cei mai comuni agenti patogeni ce pot cauza o afcetiune digestiva vara, se numara: Clostridium botulinum, Clostridium perfringens, Escherichia coli 0157:H7, Salmonella si staphylococcus aureus.
Dizenteria
Este o infectie a intestinelor, manifestata prin diaree si crampe abdominale. De cele mai multe ori, afectiunea se vindeca de la sine in cateva zile si nu este nevoie de un consult medical in cazul aparitiei simptomelor usoare, precum greata sau diaree usoara.
Dizenteria (cauzata fie de parazit, fie de bacterie) apare ca rezultat al nerespectarii conditiilor de igiena. De cele mai multe ori, infectia se face prin consumul alimentelor. Dizenteria cauzata de parazit este mai grava decat dizenteria cauzata de bacterie. Uneori, poate fi fatala daca nu este tratata la timp.
Frecvent, tratamentul medicamentos nu este necesar, insa consumul mare de lichide este foarte important pentru inlocuirea lichidelor pierdute prin diaree.
Boala diareica acuta
Boala diareica acuta este reprezentata de cresterea frecventei scaunelor la trei sau mai multe pe zi si de consistenta apoasa a acestora. Deseori, acest tip de scaune reprezinta consecinta unor infectii ale sistemului digestiv (cauzate de virusuri sau bacterii). Acestea pot fi insotite de deshidratare, foarte periculoasa pentru organism. De obicei, sunt boli autolimitate, ce dureaza de la cateva zile la o saptamana.
Indigestia
Este reprezentata de disconfortul aparut in regiunea abdominala superioara. Indigestia se manifesta prin eructatie (ragait), balonare si greata. Indigestia apare cel mai frecvent in timpul sau imediat dupa masa. De cele mai multe ori, apare si din cauza meselor abundente, a consumului de alcool in timpul mesei sau meselor bogate in grasimi, condimente ori prajeli.
Cum pot fi prevenite bolile digestive vara?
Prevenirea bolilor digestive pe timp de vara este foarte importanta, pentru a reduce riscul de contaminare personala, dar si colectiva. Iata cum pot fi prevenite bolile digestive:
- Verificati intotdeauna data expirarii alimentelor. Daca sunt expirate, nu le consumati!
- Puneti la frigider imediat alimentele cumparate, in special carnea si produsele din carne, ouale si laptele!
- Gatiti la temperatura adecvata sau mai inalta!
- Respectati regulile de igiena a mainilor. Spalati-va pe maini de mai multe ori pe zi si intotdeauna dupa ce folositi toaleta!
- Tineti conservele intr-un loc racoros, ferit de soare!
- Tineti carnea cruda departe de alte alimente! Acestea se pot contamina intre ele.