Revista care te menține sănătos

Nutriție

Top 5 alimente cardioprotectoare

6 septembrie 2011
Share

In ziua de azi, bolile de inima reprezinta principalul ucigas al omului modern. Suferintele aparatului cardiovascular au numeroase forme de manifestare, avand consecinte nefaste asupra calitatii vietii.

Cu siguranta, cititorii nostri au lecturat multe articole cu privire la cauzele si conditiile favorizante ale bolilor cardiovasculare si au observat ca sunt multiple si greu de evitat. Varsta este imposibil sa ne-o schimbam, la fel sexul si mostenirea genetica.

Schimbarea stilului de viata, esentiala in prevenirea bolilor de inima

Numeroase cercetari au aratat ca schimbarea stilului de viata, in sensul renuntarii la fumat, al modificarii dietei si regimului de activitate fizica reprezinta o modalitate cel putin la indemana in lupta cu pastrarea sanatatii inimii. Este adevarat ca o alimentatie cardio-protectoare va avea o actiune cu atat mai eficienta, cu cat ea este adoptata mai devreme in viata. Atunci cand deja au aparut modificari organice extinse, renuntarea la ceafa de porc sau la slaninuta afumata este mai putin eficienta. Dar chiar si atunci, alimentele ne pot fi aliati.

Hipertensiunea arteriala, ameliorata de regimul hiposodat

Este extrem de dificil, daca nu chiar imposibil, pentru cei mai multi sa renunte brusc si complet la consumul de sare. Daca ne-am obisnui insa de mici sa mancam mai putin sarat, astfel de probleme nu ar aparea. Mai mult, este foarte posibil sa evitam aparitia hipertensiunii sau sa facem o forma mai usoara a bolii!

Alimente cardioprotectoare

Din pacate, cele mai multe dintre alimentele prietenoase inimii nu se numara printre alimentele „la moda”. De aceea, daca suntem parinti sau bunici, trebuie sa incepem din timp sa le oferim copiilor asemenea feluri de mancare, astfel incat sa isi cladeasca de la o varsta frageda obiceiuri sanogenetice. Va asiguram ca, alaturi de beneficiile cardiovasculare, nutrientii din alimentele cardioprotectoare prezentate au si multe alte efecte asupra metabolismului nostru. Astfel:

• Leguminoasele uscate. Ne aflam in fata unei clase de alimente alcatuita din multe produse, care cuprinde de la fasole, traditional consumata si la noi in tara, pana la soia, cu toate variantele ei, atat de gustata astazi de amatorii de alimente sanatoase. Toate leguminoasele au un indice glicemic mic, contin acid folic, magneziu, potasiu si au fibre solubile valoroase. Leguminoasele normalizeaza lipidele sangelui, scad tensiunea si asigura o buna functionare a inimii.

• Nucile si semintele. Toate nucile sunt foarte sanatoase si nu este nevoie sa facem apel la cele mai exotice si mai scumpe pentru a obtine efectele dorite. Nucile autohtone, de exemplu, sunt adevarate alimente-medicament. Contin acizi grasi mono- si polinesaturati care, alaturi de fitosteroli si fibre, au efecte pozitive asupra lipidelor din sange. De asemenea, au potasiu, folati si vitamina E, toate cardioprotectoare.

• Legumele si unele fructe contin vitamina C, folati, potasiu, fibre, diferite substante fitochimice cu rol antioxidant si antiinflamator, totul cu un numar mic de calorii. Sunt totusi de evitat fructele cu un indice glicemic prea mare. In grupa de fata intra si usturoiul, un traditional prieten al inimii, datorita alicinei si celorlalti derivati sulfurati care normalizeaza colesterolul si scad tensiunea arteriala.

• Carnea de peste este o sursa unica de acizi grasi polinesaturati Omega-3, care scad colesterolul si au rol antiinflamator.

• Cerealele integrale sunt o sursa exceptionala de fibre, atat insolubile, cat si solubile. Orzul si ovazul au beta-glucani hipocolesterolemianti. Toate cerealele au potasiu, magneziu si folati, ca si fitosteroli. Atentie! Alegeti painea cu grija, multe dintre varietatile de pe piata nu sunt cu adevarat realizate din faina integrala. Verificati daca exista cu adevarat tarate in miez. In caz contrar, cerealele din care a fost facuta painea nu sunt integrale. Daca agreati fulgii de cereale de dimineata, alegeti variantele neindulcite, tip muesli.

Lista de „aliati ai inimii” poate fi mai lunga, ea cuprinzand, de exemplu, un consum mic sau moderat de alcool, ceai, cafea sau suplimente alimentare cu un continut specific.

Dr. Corina-Aurelia Zugravu,

Specialist igiena alimentatiei si nutritie,

[email protected]

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.