Dacă ați băut vreodată alcool în cantități exagerate la o petrecere, vă sunt familiare simptomele de a doua zi: oboseală, amețeală, dureri de cap, greață. Mahmureala e modul corpului de a ne aminti că excesele se plătesc. Deși știința încă n-a găsit un leac propriu-zis pentru mahmureală, există mai multe remedii care vă pot alina suferința și le vom explora pe cele mai eficiente dintre ele.
Ce este mahmureala?
Mahmureala apare atunci când organismul e depășit de situație și nu reușește să proceseze cantitatea de alcool ingerată. Alcoolul (etanolul) e un diuretic destul de puternic, iar consumul excesiv duce adesea la deshidratare și dezechilibre metabolice. Pe scurt, în termenii cei mai simpli, mahmureala e o epuizare fiziologică indusă de alcool, asemănătoare cu epuizarea provocată de căldura excesivă.
Oamenii au abilități diferite de a metaboliza alcoolul, așadar au sensibilități diferite la mahmureală. Deși probabilitatea unei mahmureli e mai mare atunci când o persoană consumă mai mult alcool decât în mod normal, mahmureala nu apare doar după o noapte de consum excesiv de alcool. Simptomele ei pot apărea ziua sau noaptea, uneori chiar și la niveluri scăzute de alcoolemie. Mahmureala e provocată de tranziția de la intoxicație la zero alcool în organism. Cercetările arată că intoxicația subiectivă (adică gradul de beție raportat) și nu alcoolemia, e cel mai important factor care determină severitatea mahmurelii.
Ce cauzează mahmureala?
Deși experții nu au ajuns la un consens cu privire la mecanismul care cauzează simptomele de mahmureală, au identificat totuși următorii factori care contribuie la apariția ei:
- Reacția sistemului imunitar. Alcoolul face sistemul imunitar să elibereze citokine, niște proteine care ajută la controlul inflamației din organism. Aceste citokine par să declanșeze multe simptome ale mahmurelii, cum ar fi durerea de cap, oboseala, greața și altele. Ele pot contribui și la pierderea cunoștinței sau la scăpările de memorie care apar atunci când beți prea mult.
- Deshidratarea. Alcoolul crește frecvența urinării prin suprimarea unui hormon numit vasopresină (care ajută rinichii să rețină lichide). Această pierdere excesivă de lichide poate duce la deshidratare, cu simptome care includ stări de amețeală, oboseală și dureri de cap.
- Creșterea cantității de acid gastric. Consumul de alcool crește producția de acid gastric, iar asta duce la iritații gastrointestinale, dureri abdominale, greață și vărsături.
- Scăderea glicemiei. Alcoolul scade glicemia, iar acest lucru are simptome precum oboseală, tremurături, anxietate, amețeală și confuzie.
- Inflamația. E tot o reacție a sistemului imunitar la alcool și e responsabilă pentru starea generală de rău.
- Somnul de proastă calitate. Alcoolul are un impact negativ asupra somnului. Deși puteți adormi mai repede, somnul nu e odihnitor sau profund și vă treziți obosit. Așadar, o parte din starea de amețeală pe care o simțiți la mahmureală poate fi cauzată de privarea de somn.
- Dilatarea vaselor de sânge. Alcoolul face ca vasele de sânge să se dilate, iar acest proces, numit vasodilatație, scade temporar tensiunea arterială. Pentru unele persoane, acest lucru poate provoca dureri de cap, un simptom comun de mahmureală.
- Congenerii. Aceștia sunt produse secundare care se găsesc în băuturile alcoolice ca urmare a distilării și fermentării și contribuie la gustul și mirosul băuturilor alcoolice. Congenerii pot agrava mahmureala, mai ales dacă beți băuturi închise la culoare, cum ar fi bourbonul și coniacul. Acestea au mai mulți congeneri decât vodca, ginul și alte tipuri de alcool limpede.
Cele mai bune remedii pentru mahmureală
Deși nu există un leac magic pentru mahmureală, unul care să elimine instant toate aceste simptome neplăcute, există totuși niște remedii care vă pot grăbi recuperarea:
1. Hidratarea. Dacă suferiți de mahmureală, e clar că sunteți foarte deshidratat, așa că unul dintre principalele remedii e consumul de lichide. Beți multă apă, dar puteți încerca și alte lichide precum apa de nucă de cocos, pentru că aceasta e o sursă importantă de potasiu. Consumați și pepene galben, care conține vitamine și minerale precum potasiul. Cel mai bine e să consumați apă în timp ce beți alcool, asta vă va ameliora mult mahmureala de a doua zi. În schimb, nu consumați cafea. Deși mulți oameni au impresia că îi ajută, de fapt îi deshidratează și mai tare.
2. Băuturile cu electroliți. Electroliții sunt prezenți în țesuturi, sânge, urină și alte fluide corporale și includ sodiu, calciu, potasiu, magneziu și altele. Aceste minerale sunt importante pentru multe funcții ale corpului, cum ar fi menținerea nivelului de hidratare din corp, echilibrarea sistemului nervos și echilibrarea nivelurilor acide și bazice ale corpului. Aşadar, spuneţi da sărurilor de rehidratare.
3. Carbohidrații. Unul dintre cele mai bune remedii pentru mahmureală sunt carbohidrații complecși, care ajută la creșterea glicemiei, deoarece conțin glucoză. Consumați cereale integrale, precum quinoa, ovăz sau orez brun, leguminoase precum lintea, năutul sau fasolea, legume (cartofi, cartofi dulci, sfeclă, dovlecei) și fructe (afine, mere, portocale, banane, piersici).
4. Antiinflamatoarele. Aceste medicamente pot reduce inflamația din organism pe care o provoacă alcoolul și ameliorează durerile de cap și durerile musculare. Totuși, folosiți-le cu prudență la mahmureală, pentru că pot irita și mai mult mucoasa stomacului.
5. Ghimbirul. Această plantă a fost folosită din cele mai vechi timpuri ca remediu natural pentru ameliorarea stării de greață și a vărsăturilor, datorită unor compuși numiți gingeroli și shogaoli, care ajută la calmarea stomacului deranjat și la reducerea senzației de greață. Ghimbirul are și proprietăți carminative – ceea ce înseamnă că poate ajuta la reducerea balonării, a gazelor și la îmbunătățirea digestiei. Consumați-l la mahmureală sub formă de ceai sau comprimate de supt.
6. Vitaminele și mineralele. Vitamina B3 (niacina) și zincul sunt considerate benefice pentru mahmureală datorită rolurilor lor în metabolizarea alcoolului. Vitamina B3 ajută la metabolizarea alcoolului și oferă energie, în timp ce zincul reface nivelul de nutrienți și susține funcția imunitară și digestivă.
7. Somnul. Odihna restabilește nivelul de hidratare, ajută la detoxifiere și ameliorează simptomele precum durerile de cap și oboseala.
8. Ceaiul de mușețel. Studiile arată că mușețelul calmează sentimentele copleșitoare provocate de băutură. În plus, conferă un somn liniștit și ameliorează problemele stomacale și gastrointestinale.
9. Sportul. Unul dintre cele mai bune remedii anti-mahmureală e mișcarea, pentru că stimulează fluxul de oxigen către creier și face corpul să producă hormonii care induc starea de bine și susțin nivelul de energie. De asemenea, ajută la eliminarea toxinelor din organism. Totuși, exercițiile fizice în timpul mahmurelii ar trebui să fie ușoare spre moderate, deoarece mahmureala afectează negativ capacitățile cognitive, controlul motor și coordonarea.
10. Sucul de roșii. Sucul de roșii e o băutură foarte bună în caz de mahmureală. Cercetările arată că roșiile conțin compuși care protejează împotriva leziunilor hepatice. Consumul excesiv de alcool poate duce la afectarea ficatului, așa că roșiile pot să contribuie la reducerea efectelor consumului de alcool.
În concluzie, deși cea mai bună strategie e sa preveniţi mahmureala, cu aceste remedii la îndemână puteți gestiona mai bine simptomele ei și vă puteți regăsi mai repede starea de bine.
Foto: shuterstock.com