Deseori, persoanele introvertite sunt marginalizate de societate pe motivul ca sunt niste singuratici, nu se pot adapta la fel de bine si nu simt nevoia de a comunica cu semenii lor, asa cum se intampla in cazul persoanelor extrovertite. Inca din copilarie, introvertitul este considerat o persoana dificila, profesorii preferand copiii deschisi, comunicativi.
Insa, ce ar fi daca v-am spune ca aceste prejudecati nu sunt deloc adevarate?
Iata cele mai frecvente mituri care circula pe seama introvertitilor
- 1. Nu le place sa vorbeasca
Total neadevarat! Introvertitii nu vorbesc decat daca au ceva important de spus. Ei nu vor vorbi niciodata de dragul de a face conversatie inutila. Daca deschideti un subiect de care este interesat, introvertitul va vorbi zile in sir despre acel lucru.
- 2. Introvertitii sunt foarte timizi
Timiditatea nu are nimic de-a face cu natura persoanei introvertite. Acestia nu se tem sa socializeze, insa au nevoie de un motiv pentru a interactiona, nu vor accepta discutii derizorii doar pentru a-si largi cercul de prieteni.
- 3. Sunt nepoliticosi
De cele mai multe ori, introvertitii nu pierd timpul cu „politeturi” sociale, asteptandu-se ca cei din jur sa fie sinceri si cat mai bine ancorati in realitate. Din pacate, acest lucru nu sta in firea tuturor oamenilor, iar introvertitul poate simti acest lucru ca o presiune obositoare, care il face sa se retraga in lumea lui si sa fie putin agresiv atunci cand cineva incearca sa-l scoata din acest mediu.
- 4. Nu le place compania oamenilor
Din contra, persoanele introvertite apreciaza foarte mult prietenii pe care reusesc sa si-i faca. Pe de o parte, se pot baza pe sprijinul lor, iar pe de alta, daca aveti norocul sa castigati increderea si prietenia unui introvertit, probabil ca veti fi castigat un aliat loial pe viata.
- 5. Spatiul public nu este pe placul introvertitilor
Ei nu au nevoie sa iasa prea mult in spatiul public, deoarece confortul casei le asigura acel mediu placut in care isi incarca bateriile si nu exista complicatii de niciun fel.
- 6. Sunt persoane singuratice
Persoanele introvertite se simt perfect atunci cand sunt singure, doar cu gandurile lor. Ele gandesc mult, mediteaza, viseaza cu ochii deschisi, simt nevoia sa aiba tot timpul ceva de rezolvat. Insa, daca nu au cu cine sa imparta aceste ganduri, se vor simti intr-adevar singure. Introvertitii tanjesc sa comunice cu o persoana speciala, cu care sa imparta toate aceste simtiri, iar acest lucru poate fi destul de dificil.
- 7. Sunt niste ciudati
Sa nu confundam ciudatenia cu originalitatea. De multe ori, introvertitii sunt persoane individualiste, care ies in evidenta cu ceva anume, si nu neaparat in sensul rau. Ei nu urmeaza multimea, gandesc diferit de restul lumii si frecvent contesta norma. Introvertitii nu iau decizii bazate pe popularitate sau trend, ci prefera sa le adauge o nota personala, care sa le poarte amprenta.
- 8. Introvertitii sunt tocilari
Persoanele introvertite acorda o mare atentie gandurilor si emotiilor, ignorand ceea ce se petrece in jurul lor. Tocmai de aceea, in adolescenta, introvertitii pot fi catalogati drept tocilari de catre alti colegi insa, de fapt, ei se concentreaza pe ceea ce este important, pe lucruri care le pot aduce satisfactii (cum ar fi o nota buna, de exemplu).
- 9. Nu stiu sa se distreze
De obicei, ei prefera sa se relaxeze la domiciliu sau in natura, nu in locurile publice aglomerate. Introvertitii nu simt nevoia de adrenalina sau zgomot si atunci cand trebuie sa faca fata unor astfel de situatii se vor inchide in ei si vor deveni irascibili. Exista de fapt o explicatie stiintifica: creierul introvertitilor este mult mai sensibil la un neurotransmitator numit dopamina, astfel ca un extrovertit percepe altfel aceste senzatii.
10. Introvertitii pot fi „reparati”
Nu, introvertitii nu pot fi „convertiti” si transformati in extrovertiti. De altfel, nu este un defect, ci uneori chiar o calitate. Introvertitii merita respectati si apreciati pentru ceea ce sunt, pentru temperamentul lor rational si contributiile aduse societatii. In plus, un studiu stiintific realizat de L.K. Silverman in 1986 arata ca introvertitii au un procent de inteligenta mult mai ridicat decat media, deoarece se pot concentra mai bine pe lucrurile cu adevarat esentiale.
Text: Paula Rotaru
Sursa: www.wired.com