Revista care te menține sănătos

Nutriție

Top 10 beneficii ale consumului de ceapă verde

3 decembrie 2024
Share
Top 10 beneficii ale consumului de ceapă verde

Ceapa verde e mult mai mult decât o garnitură care adaugă savoare mâncărurilor – e un supliment plin de nutrienți cu numeroase beneficii pentru sănătate. De la stimularea imunității la susținerea sănătății oaselor, ceapa verde poate fi o modalitate simplă și delicioasă de a vă îmbunătăți sănătatea și bunăstarea.

O ceapă verde medie, care cântărește în jur de 15 grame, are următoarele valori nutriționale:

  • Calorii: 4,8 kcal
  • Grăsimi: 0 g
  • Sodiu: 2,4 mg
  • Carbohidrați: 1,1 1.1 g
  • Fibre: 0.4 g
  • Zahăr: 0.4g
  • Proteine: 0.3g

Ceapă verde, top 10 beneficii

Iată care sunt cele mai importante zece beneficii ale consumului regulat de ceapă verde:

1. Bogată în nutrienți și săracă în calorii

Ceapa verde e plină de vitamine și minerale, dar e săracă în calorii, ceea ce o face un adaos excelent pentru orice dietă. Conține cantități semnificative de vitamina C, vitamina K și folat, cât și cantități mici de vitamina A și potasiu. Vitamina C din ceapa verde ajută la combaterea anemiei deoarece susține absorbția fierului prezent în alimente, ajutând astfel la formarea hemoglobinei, o componentă responsabilă pentru transportul oxigenului în organism, care e redusă la persoanele cu anemie.

2. Stimulează sistemul imunitar

Conținutul de vitamina C, flavonoizi și betacaroteni din ceapa verde este esențial pentru un sistem imunitar puternic. Vitamina C acționează ca un antioxidant, protejând organismul de radicalii liberi și ajutând la prevenirea infecțiilor. În plus, ceapa verde conține alicină, un nutrient care ucide numeroși viruși și bacterii, ceea ce înseamnă că e recomandat să o consumați când simțiți că v-a luat o răceală sau o gripă.

3. Susține sănătatea inimii

Ceapa verde conține antioxidanți care ajută la prevenirea leziunilor genetice și ale țesuturilor celulare prin reducerea activității radicalilor liberi. Aceștia contribuie la reducerea nivelului de colesterol și scăderea tensiunii arteriale, reducând astfel riscul dezvoltării unor boli de inimă. Conținutul de compuși sulfuroși din ceapa verde reduce, de asemenea, riscul de boală arterială coronariană.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Assista Tensiometru de braţ. Dispozitivul permite stocarea automată a datelor de măsurare (inclusiv ora, data, tensiunea arterială şi pulsul) şi poate stoca 99×2 înregistrări.

4. Îmbunătățește sănătatea oaselor și previne osteoporoza

Vitamina K, găsită în ceapa verde, este vitală pentru sănătatea oaselor. Aceasta ajută la producerea proteinelor necesare pentru mineralizarea oaselor, reducând riscul de osteoporoză. Consumând ceapă verde în mod regulat, îi oferiți corpului dumneavoastră o sursă constantă din această vitamină esențială, care vă protejează oasele pe măsură ce înaintați în vârstă.

5. Ajută la digestie

Ceapa verde e bogată în fibre, care acționează ca un probiotic, ajută la digestie și promovează absorbția de minerale. Fibrele ajută la reglarea mișcărilor intestinale, prevenind constipația și promovând sănătatea intestinului. Persoanele cu probleme digestive ar trebui să mănânce 20-30 de grame de ceapă verde de două ori pe zi, o dată dimineața și o dată seara.

6. Promovează sănătatea ochilor

Pe lângă carotenoide precum luteina și zeaxantina, ceapa verde include vitamina A, esențială pentru menținerea vederii normale și sănătatea ochilor. De asemenea, protejează ochii de iritații și previn degenerarea maculară, o afecțiune care cauzează pierderea vederii.

7. Susține sănătatea pielii

Ceapa verde este benefică pentru sănătatea pielii datorită proprietăților sale antioxidante. Antioxidanții din ceapa verde ajută la combaterea stresului oxidativ, care poate deteriora celulele pielii și poate accelera îmbătrânirea. Vitamina C din ceapa verde promovează producția de colagen, menținând pielea fermă și tânără. În plus, betacarotenul, vitamina A, luteina și zeaxantina din ceapa verde ajută la prevenirea îmbătrânirii premature prin protejarea pielii de daunele cauzate de radicalii liberi și de razele solare UV. Acest lucru poate preveni apariția ridurilor și pierderea fermității pielii.

8. Proprietăți antiinflamatorii

Atunci când inflamația din organism funcționează corect, aceasta luptă împotriva bolii sau protejează o rană, elimină virusul și apoi părăsește organismul. Dar atunci când nu funcționează corect, imunitatea organismului e compromisă. Quercetina, care se găsește în ceapa verde, inhibă leucotrienele, prostaglandinele și histaminele care cauzează inflamații și care sunt prezente în artrita reumatoidă și osteoartrită. Așadar, consumul regulat de ceapă verde poate ajuta în cazurile de articulații inflamate și poate calma durerile cauzate de inflamațiile cronice.

9. Ajută la reglarea zahărului din sânge

Ceapa verde conține anumiți compuși care pot ajuta la reglarea nivelului de zahăr din sânge. Cercetările sugerează că compușii de sulf din ceapa verde pot îmbunătăți sensibilitatea la insulină, ceea ce poate fi benefic pentru persoanele care gestionează diabetul sau pentru cele care prezintă riscul de a dezvolta această afecțiune. Un consum regulat de ceapă verde poate ajuta la menținerea stabilă a nivelului de zahăr din sânge.

10. Susține sănătatea respiratorie

Proprietățile antibacteriene din ceapa verde pot aduce beneficii sănătății respiratorii. Ceapa verde conține compuși care ajută la eliminarea mucusului și la reducerea congestiei, ceea ce o face utilă pentru susținerea sănătății respiratorii, în special în timpul sezoanelor de răceală și gripă.

Există efecte adverse ale consumului de ceapă verde?

Consumul unei cantități mari de ceapă verde poate provoca arsuri la stomac, probleme de coagulare a sângelui și o scădere anormală a nivelului de glucoză. Dar aceste lucruri se pot întâmpla doar în cazurile rare de consum excesiv. La fel ca multe alte alimente benefice pentru sănătate, ceapa verde trebuie consumată regulat, dar cu moderație.

Cum să adăugați ceapa verde în dietă

Puteți folosi ceapa verde ca garnitură pentru rețetele asiatice. Puteți folosi foile verzi, tăiate mărunt, ca garnitură crocantă pentru tăiței, supe, tocănițe și multe altele.

O altă modalitate delicioasă de a adăuga ceapa verde în mâncare e să preparați un pesto la care adăugați ceapă verde tocată mărunt.

De asemenea, puteți obține un preparat delicios dacă murați ceapa verde în oțet balsamic și puțin vin roșu.

Foto: shutterstock.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.