Tomografia este o metoda rapida si nedureroasa de diagnostic. Aceasta este bazata pe raze X, care permit vizualizarea in detaliu a oaselor, organelor, vaselor de sange si inimii.
Desi doza de radiatii este redusa, tomografia computerizata (CT) se realizeaza doar la recomandarea scrisa a medicului curant, fiind contraindicata in timpul sarcinii.
Investigatie de urgenta pentru pacientii politraumatizati
Aceasta metoda de diagnosticare este recomandata de catre medicul specialist, oricarei categorii de varsta, numai in momentul in care celelalte metode paraclinice sunt insuficiente pentru a stabili diagnosticul corect. Exista insa si exceptii, computerul tomograf fiind investigatia de prima intentie in urgentele neurologice (traumatisme cranio-cerebrale si hemoragie acuta) sau la pacientii politraumatizati.
Poate depista afectiuni la nivelul craniului, toracelui, membrelor
Tomografia poate diagnostica un grup mare de afectiuni de la nivelul craniului, toracelui, abdomenului, pelvisului sau membrelor si poate oferi informatii asupra vaselor sangvine si oaselor. Nu depisteaza insa orice boala. Specialistii sustin ca este complet inutila cand vine vorba de boli localizate in esofag, stomac, duoden, intestin gros si subtire ori vezica urinara. In aceste situatii se impun alte metode de investigare, special create pentru astfel de probleme.
Nu este recomandata persoanelor alergice la iod sau cu insuficienta renala
Aceasta metoda de investigare nu se efectueaza niciodata gravidei, deoarece exista risc crescut de malformatii fetale, fiind iradianta. De asemenea, nu pot fi supusi unei tomografii pacientii cu alergie la iod (substanta de contrast este pe baza de iod) sau cei cu insuficienta renala. Acesta este si motivul pentru care pacientii trebuie sa se prezinte la tomograf cu analizele din care reies valorile ureei si creatininei.
In plus, inainte de a efectua aceasta investigatie, nu uitati sa precizati medicului toate bolile de care suferiti, mai ales daca este vorba de: mielom multiplu, astm bronsic, glanda tiroida, diabet zaharat sau claustrofobie.
Substanta de contrast poate produce greata si varsaturi
Inainte de efectuarea investigatiei, trebuie sa tineti cont de cateva sfaturi. Spre exemplu, nu aveti voie sa intrati in incaperea de examinare cu obiecte metalice (bratari, cercei si altele). Mergeti la toaleta cu 30-40 de minute inainte de efectuarea investigatiei si nu consumati nimic cu 4 ore inainte, deoarece in cazul administrarii substantei de contrast pot aparea stari de greata sau varsaturi. In ceea ce priveste acest tip de substanta pe baza de iod, ea are rolul de a evidentia organele investigate, structura acestora, existenta unor procese patologice, tumori, infectii sau inflamatii, leziuni traumatice sau tulburari de vascularizare.
Dupa efectuarea analizei consumati cat mai multe lichide
De asemenea, atunci cand realizati aceasta analiza, este indicat sa purtati haine comode, intrucat veti fi rugat sa va asezati pe masa de examinare care va transporta in interiorul scanner-ului, unde veti sta nemiscat cateva minute. Desi veti ramane singur in incapere, aveti posibilitatea de a comunica cu medicul prin intermediul unui interfon prin care veti primi si indicatii privind respiratia. In plus, dupa efectuarea investigatiei, pacientul este sfatuit sa bea cat mai multe lichide pentru a grabi eliminarea substantei de contrast din organism.
CT multislice permite realizarea unor colonoscopii virtuale
In prezent, exista posibilitatea de examinare prin intermediul unui computer tomograf multislice. Acesta necesita utilizarea unei cantitati mai mici de substanta de contrast comparativ cu CT monoslice, iar examinarea in plan axial se transforma intr-o modalitate de vizualizare 3D. Astfel, se pot realiza si bronhoscopii sau colonoscopii virtuale. Scanarea se face intr-un timp foarte scurt, se reduce doza de radiatie si se pastreaza calitatea imaginilor.
Tomografia este o analiza extrem de importanta, deoarece stabileste in multiple situatii daca este sau nu nevoie de tratament chirurgical sau de radioterapie.
Text: Cristina Ionescu
Consultant: Dr. Camelia Ioana Vasile,
Medic specialist radiologie si imagistica medicala,
Clinica MedLife,
Telefon: 021/96.46.