Glanda endocrina situata la baza fetei anterioare a gatului, responsabila de sinteza si secretia hormonilor tiroidieni, sub controlul hipofizei.
Structura – Glanda tiroida este un organ de volum mic, cantarind mai putin de 30 grame in stare normala. Ea are forma unui fluture ale carei aripi, lobii, simetrici lateral, sunt situati lipiti de inelele traheei si legati in fata printr-un istm. Tiroida este un organ foarte superficial, usor accesibil inspectarii si palparii.
Fiziologie – Tiroida este bogat vascularizata si se compune din doua tipuri de celule: celulele C, care secreta calcitonina (hormonul care micsoreaza nivelul calciului), si celulele tiroidiene, cele mai numeroase, care se grupeaza in vezicule. Acestea capteaza iodul circulant in sange si il transforma in prehormon tiroidian, pe care il stocheaza in vezicule. Atunci cand la tiroida ajunge o stimulare cu tireostimulina hipofizara (TSH), veziculele elibereaza o parte a stocului lor hormonal sub forma de triiodotironina, ori T3 (aproximativ 20%), si de tiroxina, ori T4 (aproximativ 80%).
Patologie – Tiroida poate creste in volum si poate forma o gusa care cuprinde unul sau mai multi noduli. In plus, tiroida poate prezenta un defect de functionare (hipotiroidie) sau un exces de functionare (hipertiroidie).