Revista care te menține sănătos

Dermatologie

Tipuri de psoriazis – poze, caracteristici, recomandări

Andrei Cioată; surse: ncbi.nlm.nih.gov, niams.nih.gov
13 septembrie 2024
Share
Tipuri de psoriazis – poze, caracteristici, recomandări

Psoriazisul este o afecțiune inflamatorie cronică a pielii, care se manifestă prin apariția de plăci eritematoase clar delimitate, solzoase, cu scuame albicioase sau cenușii. Leziunile apar în mod uzual în jurul cotului, pe scalp, trunchi (în special pe spate) sau la nivelul genunchilor. Această afecțiune se consideră a avea o componentă autoimună, însă cauzele psoriazisului nu sunt încă în totalitate elucidate. Există mai multe tipuri de psoriazis, iar aceeași persoană ar putea suferi, simultan, de mai multe forme ale bolii. Totuși, cele mai multe tipuri de psoriazis au prezentări comune, cu plăci solzoase, eritematoase, îngroșate, care formează scuame albe pe suprafață.

Dintre diferitele tipuri de psoriazis, cel mai comun este psoriazisul vulgar, numit și psoriazis în plăci. În aproximativ 85-90% din cazuri, este vorba despre această formă a dermatozei. Această afecțiune se prezintă cu plăci și placarde eritematoase, clar delimitate de restul pielii sănătoase, uscate, solzoase, care dincolo de aspectul inestetic pot provoca și mâncărime. Psoriazisul, fiind o afecțiune autoimună, este dificil de tratat. Tocmai din acest moment, tratamentul psoriazisului are în vedere în primul rând ameliorarea simptomelor și reducerea riscului de complicații. Fără tratament și gestionare corespunzătoare, crește riscul de infecții secundare și afectare articulară.

Tipuri de psoriazis – descriere și caracteristici

Din perspectivă clinică, există mai multe tipuri de psoriazis, care pot fi descrise într-un spectru larg de modificări patologice ale pielii. În orice moment, diferite forme ale psoriazisului pot fi prezente la aceeași persoană, în același timp. În esență, cele mai multe tipuri de psoriazis, chiar dacă sunt denumite diferit, au o variabilă comună: leziunile caracteristice care prezintă eritem, delimitare clară de restul pielii, sunt îngroșate și dezvoltă scuame pe suprafață. Acestea apar în special la nivelul coatelor și genunchilor, trunchiului (regiunea lombosacrală) și scalpul. Uneori se poate observa apariția leziunilor caracteristice și la nivelul zonei genitale, însă mult mai rar.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena produsele RILASTIL XEROLACT, recomandate ca adjuvant în cazurile de psoriazis, ichtioza, eczemă cronică şi în cazurile de piele uscată cauzată de diabet.

ce este psoriazis, tipuri de psoriazis, remedii psoriazis, tipuri de psoriazis, psoriazis in placi,

Psoriazisul vulgar (în plăci)

Dintre diferitele tipuri de psoriazis, psoriazisul vulgar (în plăci) este cel mai frecvent. În jur de 90% dintre persoanele cu psoriazis prezintă această formă. Clinic, se manifestă prin apariția de plăci eritematoase cu margini ascuțite, clar delimitate, acoperite cu scuame sidefate. Leziunile tind să aibă o distribuție simetrică și frecvent sunt localizate pe genunchi, coate, scalp, trunchi. Predilecția pentru acest tip de leziuni poate fi rezultatul unui accident traumatic (termic, chimic, mecanic). Dacă suprafața plăcii psoriazice este răzuită cu un obiect bont, scuamele se desprind sub formă de lamele albicioase care se lipsesc între ele (așa-zisul „fenomen al petei de ceară”).

Răzuirea ulterioară a suprafeței va duce la apariția unui strat umed care aderă de leziune, acest semn fiind cunoscut sub denumirea de „ultimul fenomen de membrană”. Continuând răzuirea, se dezvăluie fundalul eritematos al leziunii psoriazice și focare de sângerare, punctiforme, care poartă denumirea de „semnul Auspitz”. Dintre diferitele tipuri de psoriazis, forma în plăci poate fi diferențiată cu ajutorul acestor semne. În jurul plăcilor psoriazice vindecate, se poate observa un inel macular hipopigmentat, numit „inel Woronoff”. Față de alte tipuri de psoriazis, apariția acestui inel este comună în cazul formei vulgare ajutând, astfel, la diferențierea clinică.

Psoriazisul gutat

Acest tip de psoriazis este frecvent întâlnit la copii și adulți tineri. Leziunile debutează brusc și au aspectul unor mici picături, rar sub formă de papule psoriazice scuamoase. Dintre diferitele tipuri de psoriazis, psoriazisul gutat apare în general după infecții streptococice (mai ales după cele cu Streptococcus pyogenes). Această formă de psoriazis este asociată frecvent și cu variații la nivelul genei HLA-Cw6. Odată ce infecția se retrage, leziunile dispar în general spontan. Ele tind să apară pe trunchi, partea proximală a extremităților, față și scalp. Ameliorarea poate dura până la 3-4 luni. În cazuri mai rare, leziunile se măresc și iau forma tipică a plăcilor psoriazice.

Psoriazisul eritrodermic

Spre deosebire de alte tipuri de psoriazis, forma eritrodermică implică afectarea extinsă (uneori peste 90%) a suprafeței corpului, fiind o formă generalizată de psoriazis. Apar leziuni specifice, predominant eritematoase, papule și plăci. Descuamarea excesivă poate duce la pierderea unor proteine vitale și la probleme sistemice conexe, cum ar fi edemul extremităților inferioare, dar și insuficiență cardiacă, hepatică și renală. În plus, bariera de protecție a pielii este afectată, iar acest lucru poate duce la infecții sistemice. Cel mai frecvent, psoriazisul eritrodermic apare din cauza unei complicații a psoriazisului vulgar. Necesită tratament și spitalizare de urgență.

ce este psoriazis, tipuri de psoriazis, remedii psoriazis, tipuri de psoriazis, psoriazis in placi,

Psoriazisul palmoplantar

Dintre diferitele tipuri de psoriazis, această formă implică simetric palmele și tălpile. Regiunile tenare (externe) sunt mai frecvent afectate decât cele hipotenare (interne). Eritemul nu apare în toate cazurile, dar, dacă există, se prezintă ca o leziune galben-rozalie. Scuamele sunt de obicei prezente, dând leziunii aspectul de keratodermie (îngroșarea pielii).

Artrita psoriazică

În cadrul diferitelor tipuri de psoriazis, se poate ajunge la afectarea severă și extinsă a pielii. În majoritatea cazurilor psoriazisul necomplicat debutează în cel de-al doilea sau al treilea deceniu de viață, iar riscul de artrită psoriazică crește după al treilea deceniu de viață. De obicei, boala debutează inițial cu afectarea pielii, în 15% din cazuri leziunile cutanate apărând în același timp cu artrita. Există cinci tipuri de psoriazis articular:

  • artrită psoriazică clasică: afectează articulațiile interfalangiene ale mâinilor, picioarelor, și de obicei se observă implicarea unghiilor;
  • oligoartrita asimetrică: cea mai comună formă de artrită psoriazică, ducând la dactilită;
  • poliartrita simetrică: se aseamănă cu artrita reumatoidă, articulațiile interfalangiene distale fiind cel mai frecvent implicate;
  • artrita mutilantă: dintre diferitele tipuri de psoriazis articular, această formă poate duce, în timp, la osteoliza progresivă a falangelor și oaselor metacarpiene. Se asociază cu sacroiliita (inflamația articulațiilor din partea inferioară a coloanei vertebrale);
  • forma spondilică: seamănă cu spondilita anchilozantă și se observă implicarea (a)simetrică a articulației sacroiliace.

Psoriazisul inversat

Dintre diferitele tipuri de psoriazis, această formă afectează pliurile pielii (de la nivel axilelor, inframamar, genital, fesier). Leziunile apar sub forma unor plăci de culoare roșu-aprins, fisurate și delimitate de restul pielii, cu contur ascuțit. Se întâlnește frecvent la persoanele cu obezitate. Spre deosebire de alte tipuri de psoriazis, această formă este mai rezistentă la tratamentul clasic.

Psoriazisul pustular generalizat (psoriazisul von Zumbusch)

Dintre toate tipurile de psoriazis, această formă este probabil cea mai severă, care progresează cu pustule. Apare frecvent la persoanele tinere. Se dezvoltă independent sau în unele cazuri ca o complicație a psoriazisului vulgar (întreruperea bruscă a tratamentului cu corticosteroizi sau expunerea la factori declanșatori, hipocalcemia, tratamentul iritant). Necesită tratament prompt și gestionare corespunzătoare. Psoriazisul von Zumbusch apare brusc, în asociere cu simptome cum ar fi febra ridicată, dureri articulare, senzația de oboseală psihică (lasitudine).

Impetigo herpetiform

Spre deosebire de alte tipuri de psoriazis, acesta poate să apară doar în timpul sarcinii (de obicei în cel de-al treilea trimestru). Prezintă risc pentru femeia însărcinată și făt. Frecvent, reapare în timpul eventualelor sarcini viitoare.

Psoriazis pustular localizat

Există două tipuri de psoriazis pustular localizat, și anume:

  • psoriazisul pustular de tip Barber: forma cronică, recurentă, frecventă la femei, cu pustule de 2-4 milimetri localizate pe regiunea palmoplantară;
  • acrodermatita continuă (boala Hallopeau): erupții pustuloase sterile care implică în special degetele de la mâini și picioare (în cazuri severe provoacă pierderea unghiilor și deformări ale falangelor distale).

Aceste două tipuri de psoriazis, spre deosebire de cele menționate mai sus, sunt mai rar întâlnite și pot fi foarte ușor subdiagnosticate.

ce este psoriazis, tipuri de psoriazis, remedii psoriazis, tipuri de psoriazis, psoriazis in placi,

Tipuri de psoriazis – recomandări de îngrijire și management

Deși este vorba despre diferite tipuri de psoriazis, tratamentul de bază urmează, în general, cam aceleași linii terapeutice. Totuși, este foarte important consultul medicului dermatolog, pentru a se stabili un diagnostic diferențial, întrucât anumite tipuri de psoriazis ar putea presupune un protocol terapeutic ușor diferit, cu recomandări suplimentare. După cum deja s-a menționat, o persoană poate prezenta, în același timp, mai multe tipuri de psoriazis, deși forma vulgară este cea mai comună în practica medicală. Drept urmare, tratamentul trebuie individualizat specific, în funcție de fiecare caz în parte. Toate aceste tipuri de psoriazis necesită îngrijire adecvată:

  • folosirea emulsiilor și cremelor hidratante pentru a reduce uscăciunea, loțiuni topice pentru a reduce simptomele asociate cu diferitele tipuri de psoriazis;
  • evitarea factorilor care pot declanșa simptomele diferitelor tipuri de psoriazis: stres, alcool, fumat, dușurile și băile fierbinți;
  • respectarea schemei terapeutice indicate de medicul dermatolog și consultul periodic;
  • tratamentul topic, sistemic sau fototerapia ar trebui avute în vedere doar la recomandările medicului specialist.

foto: shutterstock.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.