Zile toride, vacante la malul marii, expunere necontrolata la soare pentru a obtine bronzul mult dorit, chiar si mersul pe strada in mijlocul zilei pentru cateva minute pot atrage dupa sine o serie de consecinte imediate si pe termen lung greu de gestionat si, uneori, ireversibile!
Putem vorbi de doua tipuri de consecinte: pe termen scurt (arsura cutanata, hiperpigmentare, eruptie de herpes labial) si petermen lung (risc crescut de a dezvolta tumori cutanate). Pe langa arsura solara imediata generata de ultravioletele B, asa-numita insolatie, dupa expuneri intempestive la soare apar hiperpigmentari la nivelul fetei de tipul melasmei, pistruilor, keratozelor solare (leziuni pigmentare cu potential de transformare tumorala in ani) si nevilor pigmentari (alunite). Procesul de imbatranire cutanata este accelerat direct proportional cu numarul orelor de expunere la soare.
Cel mai ingrijorator aspect alexpunerii necontrolate la soare este insa riscul crescut de aparitie a cancerului de piele de tip melanom! Ochii sunt, de asemenea, afectati, prin opacifierea de catre UVB a cristalinului (ajungandu-se la cataracta) si chiar dezvoltarea melanomului ocular.
Cum folosesti corect produsele cu factor de protectie solara
Produsele cu factor de protectie solara (SPF) trebuie aplicate cu cel putin 20 de minute inainte de expunere, repetand procedura dupa ce iesiti din apa.
Pentru persoanele cu tenul deschis (fototip I, II), cele mai vulnerabile la o arsura solara imediata, este indicata crema cu SPF inalt, de 50. Lotiunile sau spray-urile au un SPF mai redus (15-20) si sunt recomandate persoanelor cu tenul mai inchis. Pentru fata exista atat creme, cat si geluri non-comedogenice cu SPF inalt, adresate in special tenului cu acnee.
Atentie, tenul acneic trebuie protejat de soare, aceasta fiind agravata de mediul cald si umed, iar expunerea leziunilor inflamatorii va duce la hiperpigmentare reziduala. Aceasta din urma mai poate fi cauzata si de anumite afectiuni cutanate inflamatorii, de tipul dermatitei atopice, eczemei sau psoriazisului.
Este indicat sa va imbracati cu haine din material special tip polyester, inchise la culoare (ofera de cinci ori mai multa protectie, deoarece absorb UV mai bine comparativ cu hainele albe). Un tricou din bumbac este echivalentul unei creme cu SPF 5.
Exista doua tipuri de creme cu SPF: minerale si chimice
Cremele cu factor de protectie sunt de doua tipuri: minerale si chimice. Prin dioxidul de titanium sau oxidul de zinc, cremele minerale reflecta radiatiile UV, iar cele cu mecanism de protectie chimic absorb radiatia. Create initial pentru a preveni arsura imediata a pielii determinata de UVB, in prezent, impiedica, intr-o anumita masura, si procesul de imbatranire cutanata (elastoza) determinat de UVA. Totodata, contribuie usor la scaderea aparitiei leziunilor pigmentare de tipul keratozelor solare si a nevilor pigmentari.
Reaplicati crema la aproximativ 2 ore
Datele legate de eficienta semnificativa impotriva tumorilor cutanate nu sunt insa foarte incurajatoare. Se pare ca toate aceste crème protejeaza conform indicelui de pe ambalaj si sunt rezistente la apa numai in conditii ideale de laborator prin aplicarea standardizata a 2 mg de crema/cm² piele si expunere la o doza UV calculata in functie de tipul de piele testata si in conditii de expunere la apa timp de 20 de minute.
O persoana cu pielea foarte deschisa (fototip I, II) va fi mult mai expusa la arsura solara imediata si la a dezvolta tumori cutanate pe termen lung. Protectia va fi mai mare daca reaplicati crema dupa aproape 2 ore si imediat dupa ce iesiti din apa.
Sfatul specialistului
Pe langa metoda si frecventa aplicarii, este de discutat si fotostabilitatea ingredientelor care realizeaza protectia de UV. Sub influenta radiatiilor solare, substantele active din crème se descompun si nu-si vor mai pastra capacitatea de blocare. Astfel, pentru a evita pe termen lung consecintele extrem de grave, important este sa constientizati ca expunerea limitata a pielii si ochilor la ultraviolete este principala metoda de protectie. Cremele au doar rolul de a feri pe termen scurt de arsura zonele de piele expuse, dar printr-o aplicare corecta!