Optiunile in ceea ce priveste consumul de lapte sunt din ce in ce mai multe. Dar ce inseamna, mai exact, aceste noi tipuri de lapte cand vine vorba de sanatatea inimii? Laptele de vaca este bogat in vitaminele A, C, D si calciu care sunt benefice pentru buna functionare a acestui organ.
Insa grasimile saturate si colesterolul din laptele integral ar putea rivaliza cu aceste beneficii. Alternativele existente in ceea ce priveste laptele de vaca sunt multe, mai ales daca aveti intoleranta la lactoza, sunteti alergici la anumite proteine din acest lapte etc.
Fiecare tip de lapte are minusurile si plusurile sale pe care va propunem sa le descoperim impreuna.
Laptele de vaca organic
Laptele de vaca organic este o sursa de proteine si nutrienti, contine vitamine si minerale esentiale si poate acoperi pana la o treime din aportul de calciu zilnic recomandat. In urma unui studiu realizat in luna decembrie a anului 2013 s-a descoperit ca laptele de vaca contine agenti antiinflamatori si acizi grasi Omega-3 ce promoveaza sanatatea inimii. Insa, cand vine vorba despre sanatatea inimii, lactatele bogate in grasimi v-ar putea crea probleme. Grasimile saturate ridica nivelul de colesterol rau – LDL – ce creste riscul bolilor de inima si al atacului vascular cerebral, potrivit Asociatiei Americane a Inimii. Alegeti laptele cu un continut scazut in grasimi. Laptele de vaca contine, de asemenea, potasiu, ce poate preveni hipertensiunea arteriala.
Laptele crud de vaca
Laptele crud sau nepasteurizat contine cam aceeasi cantitate de calorii, grasimi saturate si colesterol ca si lactatele normale, iar unii sustin ca are chiar mai multe substante nutritive. Cu toate acestea, femeile insarcinate si copiii ar trebui sa evite sa consume lapte crud. Laptele crud nu trece prin procesul de pasteurizare, iar bacteriile daunatoare precum Salmonella, Listeria si E.coli nu vor disparea.
Laptele de soia
Laptele de soia este o alternativa pentru persoanele care nu pot tolera lactoza din produsele lactate. Deoarece sursa laptelui de soia este o planta, nu are colesterol si doar cantitati foarte mici de grasimi saturate. Laptele de soia contine proteine benefice pentru sanatatea inimii. Aceste proteine prezente in laptele de soia si in branza tofu reduc riscul bolilor de inima, beneficiul fiind resimtit si datorita nivelului ridicat de grasimi polinesaturate, minerale, vitamine, fibre. Cititi intotdeauna etichetele produselor pe care le cumparati si asigurati-va ca nu exista adaos de zahar.
Laptele de migdale
Laptele de migdale neindulcit contine intre 30 si 40 de calorii per portie, nu contine grasimi saturate si nici colesterol. Versiunile imbunatatite au cam aceeasi cantitate de vitamina D precum laptele de vaca si pana la 50% mai mult calciu. Laptele de migdale contine acizi grasi Omega-3 ce micsoreaza colesterolul rau, reduc inflamatia si imbunatatesc functiile creierului, potrivit unui studiu realizat de catre expertii de la Universitatea din Maryland, Statele Unite. Pentru o inima sanatoasa, beti varianta neindulcita.
Laptele de canepa
Laptele de canepa este relativ nou pe piata. Se obtine din semintele plantei de canepa, dar nu contine ingredientul psihoactiv din marijuana. Acest lapte reprezinta o alegere buna daca suferiti de intoleranta la lactoza sau daca aveti alergie la soia. Aroma si consistenta sunt asemanatoare cu cele ale laptelui de migdale. Este o sursa bogata de calciu si magneziu si de acid alfa-linoleic (acizi grasi intalniti in plante). Un nivel suficient de magneziu in organism ajuta inima sa-si mentina un ritm normal, in timp ce un nivel scazut poate conduce la aparitia aritmiilor, a ritmului cardiac neregulat etc.
Laptele de orez
Desi o portie de lapte de orez contine cam acelasi numar de calorii ca si laptele degresat, nu are grasimi saturate sau colesterol, este mai bogat in carbohidrati, fapt ce nu reprezinta chiar cea mai buna optiune pentru sanatatea inimii. Un studiu realizat in anul 2014 a scos la iveala faptul ca acesti carbohidrati sunt legati de aparitia diabetului si bolilor de inima. Laptele de orez este, de asemenea, foarte sarac in proteine. Asa ca, in momentul in care optati sa consumati un astfel de tip de lapte, asigurati-va ca obtineti proteinele necesare pentru organism din alta parte.
Laptele de capra
Laptele de capra este o optiune buna in cazul in care vreti sa beneficiati de un lapte cu un profil nutritional similar celui de vaca, dar aveti probleme la digerarea lactozei. Cu toate acestea, laptele de capra este bogat in calorii si grasimi saturate si contine 27 mg de colesterol per portie. Potrivit Clinicii Mayo, limitarea grasimilor saturate in dieta ar putea reduce colesterolul din sange si riscul de boala coronariana. Acest lucru se intampla deoarece nivelul crescut de colesterol conduce la acumularea de placa in artere (ateroscleroza – o afectiune ce creste riscul de accident vascular cerebral si atac de cord).
Ruxandra Dumitrescu
Sursa: Everydayhealth.com