Înțepăturile de insecte sunt o problemă frecvent întâlnită, mai ales vara, când petrecem mult mai mult timp afară. Pentru a vă proteja și gestiona cât mai bine situațiile în care acestea apar, este important să cunoașteți care sunt cele mai frecvente tipuri de înțepături de insecte. Înțelegerea acestor tipuri de înțepături de insecte vă poate ajuta să le deosebiți și să luați măsurile potrivite pentru a evita complicațiile.
Tipuri de înțepături de insecte. Simptome și riscuri
Indiferent de tipurile de înțepături de insecte, primele simptome sunt oarecum similare: umflătură, roșeață, mâncărime. De aceea, nu este întotdeauna ușor să vă dați seama ce v-a înțepat. Și cum evoluțiile ulterioare pot varia de la disconfort ușor la complicații medicale serioase, este bine să știți cum le puteți diferenția.
Cele mai multe tipuri de înțepături de insecte nu sunt grave și se ameliorează în câteva ore sau zile. Există şi tipuri de înțepături de insecte care se pot infecta, pot provoca o reacție alergică gravă, ori pot răspândi boli, cum ar fi boala Lyme de la căpușe, sau malaria, virusul Zika, virusul West Nile de la țânțari. (Informați-vă temeinic și pregătiți-vă din timp dacă ați decis să vă petreceți vacanța în zone cu risc pentru astfel de boli!)
Cel mai des întâlnite tipuri de înțepături de insecte
De la înțepăturile de țânțari și albine, până la mușcăturile de căpușe și păianjeni, fiecare tip de înțepătură de insectă poate avea simptome și riscuri diferite.
Înainte de toate însă, e important să știți ce anume v-a mușcat sau înțepat. A identifica tipurile de înțepături de insecte după cum arată fiecare și se simte, vă va ajuta să știți ce să faceți ca măsură de prim-ajutor, dacă e bine să vă tratați singuri sau să cereți sfatul unui farmacist ori medic.
Înțepături de țânțari
Înțepătura de țânțar este printre cele mai frecvente tipuri de înțepături de insecte. De cele mai multe ori, înțepătura de țânțar este inofensivă, dar în anumite zone de pe glob, anumite specii de țânțari pot răspândi viruși care pot provoca boli grave.
Însă, chiar și speciile de țânțari considerate inofensive pot provoca reacții severe la copii sau la adulții cu tulburări ale sistemului imunitar.
Pentru a deosebi o înțepătură de țânțar de alte tipuri de înțepături de insecte, e bine să știți:
Cum arată:
- umflătură mică roșie care se formează imediat;
- pot fi mai multe înţepături în aceeași zonă.
Cum se manifestă:
- mâncărime intensă, cel mai frecvent simptom;
- umflătura poate crește în dimensiuni în primele câteva ore după înțepătură;
- zona poate deveni sensibilă la atingere;
- zona înțepăturii poate fi mai caldă decât restul pielii.
Reacții neobișnuite:
- În cazuri rare, unele persoane pot avea reacții alergice mai severe la înțepăturile de țânțar, manifestându-se prin umflături mari, urticarie, vânătăi sau reacții anafilactice.
Înțepături de furnici
Mușcăturile și înțepăturile furnicilor sunt de obicei dureroase. Unele tipuri de furnici, cum ar fi furnicile de foc, sunt veninoase, iar înțepăturile lor pot provoca o reacție alergică severă. Furnicile de foc mușcă mai întâi pentru a se prinde și apoi înțeapă, dând o durere ascuțită și o senzație de arsură. Pentru a deosebi o înțepătură de furnică de alte tipuri de înțepături de insecte, e bine să știți:
Cum arată:
- papule mici și roșii la locul înțepăturii;
- pot apărea vezicule cu lichid (puroi galben).
Cum se manifestă:
- durere și arsură imediată;
- mâncărime intensă;
- umflătură și roșeață.
Reacții neobișnuite:
- Urticarie, dificultăți de respirație și anafilaxie. Este necesar să se solicite asistență medicală imediată.
Înțepături de albine și viespi
Înțepăturile de albine și viespi sunt printre cele mai răspândite tipuri de înțepături de insecte din lume. Asta și pentru că aceste insecte sunt prezente pe aproape toate continentele, trăiesc în colonii și sunt întâlnite în toate mediile, de la zonele sălbatice la cele mai aglomerate zone urbane.
Înțepăturile de albine și viespi au unele caracteristici comune, dar există și diferențe în modul în care aceste insecte înțeapă și cum reacționează organismul la înțepătură.
Albinele, de exemplu, au un ac zimțat care rămâne în piele, în timp ce viespile au un ac neted care nu rămâne în piele și le permite să înțepe de mai multe ori.
Dacă sunteţi înțepat, este recomandat să părăsiţi zona imediat pentru a evita un al doilea atac.
Cum arată:
- umflătură imediată și roșeață în jurul înțepăturii;
- posibil să rămână acul în piele (în cazul albinelor).
Cum se manifestă:
- durere intensă imediată;
- mâncărime și umflătură;
- posibilă reacție alergică.
Reacții severe:
- Dacă sunteți alergic la veninul de albine sau viespi, răspunsul la acest tip de înțepătură de insecte poate fi sever. Se poate ajunge la un șoc anafilactic.
- Simptomele unei alergii severe pot include urticarie, umflături, dificultăți de respirație, amețeli, crampe, greață, diaree și chiar stop cardiac.
- Pentru persoanele alergice, este o urgență medicală.
Muşcături de căpușe
Căpușele sunt insecte parazite extrem de răspândite. Trăiesc în iarbă, le întâlniţi în parcuri, în grădini, pe pajiști și fânețe. Se hrănesc cu sânge și, de cele mai multe ori, mușcătura de căpușă este inofensivă. Spre deosebire de alte tipuri de înțepături de insecte, mușcăturile de căpușe pot avea consecințe serioase asupra sănătății noastre, căpușele putând transmite boli precum boala Lyme.
Pentru a deosebi o mușcătură de căpușă de alte tipuri de înțepături de insecte, e bine să știți:
Cum arată:
- căpușa este vizibilă pe piele;
- roșeață și umflătură la locul mușcăturii.
Cum se manifestă:
- mâncărime și iritație;
- posibilă erupție cutanată.
Reacții neobișnuite:
- Febră, dureri de cap și simptome asemănătoare gripei pot indica o infecție transmisă de căpușe.
Cum îndepărtaţi corect căpușa
Dacă găsiți o căpușă atașată de piele, îndepărtați-o cât mai curând posibil. În farmacii există kituri de îndepărtare a căpușelor, dar și o pensetă cu vârf ascuțit și fin funcționează foarte bine.
Iată cum trebuie să procedați în cazul acestui acestui tip de înțepătură de insecte:
- Prindeți căpușa cât mai aproape de suprafața pielii.
- Trageți în sus cu o presiune constantă și uniformă.
- Nu răsuciți și nu smuciți căpușa; acest lucru poate face ca părțile bucale să se rupă și să rămână în piele. Dacă se întâmplă acest lucru, insistați să le îndepărtați. Dacă nu le puteți îndepărta, renunțați și lăsați pielea să se vindece.
- Curățați bine zona mușcăturii și mâinile cu alcool, apă și săpun.
- Monitorizați zona mușcăturii pentru următoarele săptămâni. Fiți atenți la semne de infecție, cum ar fi roșeață, umflătură, durere sau erupție cutanată.
- Dacă apar semne de infecție sau dacă vă simțiți rău, consultați un medic cât mai curând posibil.
- Nu zdrobiți niciodată o căpușă cu degetele. Puneți-o într-un recipient cu alcool și închideți-l sau lipiți-o pe o bucată de bandă adezivă și aruncați-o în toaletă.
Muşcături de păinjeni
La nivel mondial, doar câteva specii de păianjeni au colții suficient de lungi pentru a pătrunde în piele și venin suficient de puternic pentru a pune în pericol oamenii. Pentru un adult sănătos, la fel ca în cazul altor tipuri de înțepături de insecte, aceste mușcături nu ar trebui să pună probleme grave. Totuși, copiii, bătrânii și persoanele cu probleme cardiace ar trebui să fie mai atenți.
Pentru a deosebi mușcătura de păianjen de alte tipuri de înțepături de insecte, e bine să știți:
Cum arată:
- două puncte roșii la locul mușcăturii;
- umflătură și roșeață.
Cum se manifestă:
- durere și arsură imediată;
- mâncărime și sensibilitate;
- posibile simptome sistemice (febră, dureri musculare).
Reacții severe:
Păianjenii veninoși provoacă printre cele mai severe tipuri de înțepături de insecte. În România, există trei specii de păianjeni veninoși, considerați a fi cei mai importanți din punct de vedere medical: văduva neagră, tarantula românească și păianjenul de casă. În jurul locului înțepăturii, veninul acestor păianjeni poate provoca necroză tisulară, însoțită de dureri intense, umflături, roșeață extinsă, plus simptome neurologice. Acest tip de înțepătură de insectă constituie urgență medicală.
Tipuri de înțepături de insecte. Ce puteți face să vă ușurați simptomele
Pentru toate tipurile de înțepături de insecte, primul pas este să spălați bine zona afectată și să o dezinfectați. Apoi, aplicați gheață sau comprese reci pentru a reduce umflătura și durerea.
În majoritatea tipurilor de înțepături de insecte, simptomele se ameliorează în câteva zile, fără complicații. În acest interval, puteți adopta câteva măsuri simple pentru a ușura disconfortul:
- Luați analgezice, în cazul în care înțepătura este dureroasă.
- Utilizați antihistaminice pentru a calma mâncărimea și iritația pielii.
- Aplicați o cremă cu hidrocortizon pentru a reduce mâncărimea și umflarea.
- Nu vă scărpinați, deoarece acest lucru poate crește riscul de infectare.
Tipuri de înțepături de insecte. Când să vă vadă un medic
Indiferent de tipul de înțepătură de insecte, este recomandat să consultați un medic dacă:
- ați fost înțepați în gură, în gât sau în apropierea ochilor;
- vă simțiți amețiți sau epuizați;
- o zonă mare din jurul înțepăturii de insectă devine roșie și umflată, indicând o posibilă reacție alergică sau infectare;
- aveți febră, ceea ce poate fi un semn de infecție sau de reacție sistemică la înțepătură;
- ați fost înțepați de mai multe ori, ceea ce poate crește riscul unei reacții alergice severe.
Așadar, fie că este vorba despre înțepătura veninoasă a unui păianjen sau despre o banală înțepătură de țânțar, recunoașterea simptomelor pentru fiecare tip de înțepătură de insecte poate face diferența între un disconfort temporar și o problemă medicală serioasă.
Foto: shutterstock.com