Revista care te menține sănătos

Seniori

Tipuri de incontinenta urinara

29 octombrie 2013
Share

Incontinenta urinara reprezinta pierderea accidentala de urina, afectand zeci de milioane de persoane, majoritatea femei. Exista mai multe tipuri de incontinenta urinara.

Incontinenta de stres (de efort)

Incontinenta de stres poate aparea atunci cand presiunea abdominala este crescuta – cand facem exercitii fizice, radem, stranutam sau tusim. Urina se pierde din cauza musculaturii slabite a pelvisului. Cauzele incontinentei de stres includ sarcina si nasterea, ce cauzeaza intinderea si slabirea muschilor pelvini. Alti factori pot creste riscul aparitiei incontinentei de stres, precum obezitatea, interventiile chirurgicale la prostata sau unele medicamente.

Incontinenta imperioasa (de urgenta)

Incontinenta de urgenta se refera la o vezica urinara hiperactiva. Este prezenta nevoia urgenta de a merge la toaleta, fara a ajunge la timp, pierzand urina. Cauzele unei vezici urinare hiperactive includ:

  • Deteriorarea nervilor vezicii urinare;
  • Deteriorarea sistemului nervos;
  • Deteriorarea muschilor.

Afectiunile precum scleroza multipla, boala Parkinson, diabet sau accident vascular cerebral pot afecta nervii, ducand la incontinenta imperioasa. Alte afectiuni, precum infectii ale vezicii urinare, pietre in vezica urinara si unele medicamente pot contrubui la manifestarea simptomelor. Unele femei prezinta, insa, ambele tipuri de incontinenta urinara – de stres si imperioasa. Medicii numesc aceasta incontinenta urinara mixta.

Incontinenta urinara din prea plin

Putem avea o incontinenta urinara din prea plin daca nu putem sa ne golim vezica urinara atunci cand avem nevoie. Ca rezultat, pierderea de urina apare atunci cand vezica urinara este deja plina. Aceasta forma este mai comuna la barbati. Cauzele incontinentei din prea plin sunt:

  • Muschii vezicii urinare slabiti;
  • Blocaj al uretrei, precum cea determinata de marirea prostatei;
  • Tumori ce cauzeaza obstructia fluxului urinar;
  • Constipatie.

Incontinenta urinara neurogena (de reflex)

Cu incontinenta functionala, probleme fizice, cum sunt artrita sau problemele cognitive (dementa), ne impiedica sa ajungem la baie in timp util. Aceasta apare la pacientii cu afectiuni neurologice grave si se caracterizeaza prin declansarea unei contractii spontane si involuntare a muschilor vezicii, deseori fara ca pacientul sa constientizeze nevoia de a urina. Golirea vezicii se produce automat, necontrolat si inconstient.

Incontinenta urinara neurogena apare in afectiunile neurologice (de exemplu, Parkinson, Alzheimer) sau in leziunile medulare grave (de exemplu, paraplegie – paralizia completa a membrelor inferioare, scleroza in placi, diverse tumori).

 

Care este tratamentul in incontinenta urinara?

Pentru a imbunatati sau pentru a vindeca incontinenta urinara, putem face schimbari in stilul de viata si trebuie urmat un tratament, luand in considerare tipul de incontinenta pe care il avem.

Exercitiile Kegel. Acestea ajuta la intarirea pelvisului dupa nastere. Este necesara practicarea lor in mod constant, pentru a mentine muschii si tesuturile puternice si pentru a preveni incontinenta urinara. Un lucru minunat este faptul ca exercitiile Kegel pot fi facute oricand, oriunde. Iata cum:

  1. Pretindeti ca incercati sa opriti fluxul urinar.
  2. Tineti strans timp de 10 secunde, apoi relaxati timp de alte 10 secunde.
  3. Faceti 3-4 seturi zilnic.

Dispozitivele vaginale. Pentru incontinenta urinara de stres la femei, medicul poate prescrie un dispozitiv ce este introdus in vagin pentru a repozitiona uretra si pentru a reduce pierderile de urina.

Interventia chirurgicala. In cazurile mai severe, se poate apela la chirurgie. Una dintre proceduri este reprezentata de pozitionarea vezicii urinare intr-un mod mai normal, pentru a ameliora presiunea si pierderile de urina.

Medicamentele si stimularea electrica. Medicul poate prescrie medicamente pentru a inhiba contractiile unei vezici urinare hiperactive, iar stimularea electrica poate ajuta in unele cazuri.

Poate fi stanjenitor sa vorbim despre acest subiect, insa este foarte important sa tratam aceasta afectiune. Trebuie sa vorbim deschis cu medicul pentru a gasi cauza, precum si cea mai buna metoda de tratament sau de tinere sub control a pierderilor de urina.

 

Dr. Roxana Mateescu

Medic medicina generala

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.