Orice forma de dermatita este o reactie a pielii la efectele iritante ale unor factori interni sau externi. In dermatita, alimentele pot avea un rol important de agravare sau ameliorare a simptomelor si pot fi un factor care influenteaza progresia acestei afectiuni.
Daca aveti dermatita, este important sa urmati o dieta in care sa evitati alimentele cu potential alergenic. In functie de tipul de dermatita, exista mai multe recomandari in ceea ce priveste dieta.
Dieta pentru dermatita atopica
Dermatita atopica poate fi cauzata de mai multi factori alergeni, iar identificarea si eliminarea treptata a acestora este esentiala pentru a tine sub control simptomele.
Dieta pentru dermatita atopica trebuie sa fie cu un continut caloric scazut. Este indicat sa renuntati la acool, produse care contin alcool, alimente afumate, cele iuti sau fast-food (inclusiv biscuiti, chipsuri, batoane). Este foarte important sa excludeti din dieta carbohidratii, intalniti frecvent in produsele dulci si cele de patiserie. Printre alte alimente ce trebuie eliminate, se numara:
- Icrele
- Unele tipuri de peste
- Produsele din soia
- Ciocolata
- Cacaua
- Morcovii
- Rosiile
- Ciupercile
Este indicat sa introduceti in dieta urmatoarele alimente:
- Sucurile naturale de fructe si legume
- Laptele
- Fructele de padure
- Carnea slaba
- Merele
- Perele
- Prunele
- Dovlecelul si dovleacul
- Produsele dietetice fermentate
Dieta pentru dermatita seboreica
Dieta pentru dermatita seboreica trebuie sa fie strict hipoalergenica. Acest lucru inseamna ca trebuie sa consumati alimente care nu au potential alergen, precum:
- Legumele verzi
- Carnea de pui
- Merele verzi si galbene
- Fructele uscate (caise, prune)
- Perele
- Dovleacul
- Castravetii
- Dovleceii
- Iaurtul si branza facute in casa
- Orezul
- Fulgii de ovaz
- Uleiul de masline
Alimentele interzise in dermatita seboreica includ:
- Mierea
- Ouale
- Fructele rosii
- Unele legume rosii
- Carnatii
- Carnea grasa
- Alimentele procesate sau afumate
Care sunt semnele unei alergii alimentare?
Dieta pentru dermatita alergica
In principiu, acest tip de dermatita apare ca urmare a alergiilor alimentare. Dieta pentru aceasta presupune excluderea tuturor alimentelor cu potential alergenic, precum:
- Citricele
- Capsunele
- Fasolea
- Nucile
- Cafeaua
- Fructele de mare
- Ciocolata si alte alimente similare
- Alimentele care contin coloranti si conservanti
- Produsele bogate in grasimi si sare
Dieta pentru copiii cu dermatita
Dieta pentru copiii care sufera de dermatita poate fi problematica, avand in vedere ca produsele lactate reprezinta baza dietei acestora. Daca aveti un copil alergic la laptele de vaca, atunci acesta trebuie exclus din alimentatie. Puteti opta, in schimb, pentru laptele de capra. In functie de toleranta, trebuie administrate cu prudenta fructele de padure sau anumite piureuri de fructe.
In cazul dermatitei seboreice, dieta nu trebuie sa contina multe alimente bogate in grasimi, carbohidrati, sare, alimente picante sau afumate.
Atat in cazul copiilor, cat si al adultilor, este important sa excludeti pe rand aceste alimente, pentru a observa care dintre ele are potential mai mare alergenic. De asemenea, le puteti introduce treptat ulterior pentru a face o lista cu alimentele favorabile si/sau nefavorabile.