Doar 1.000 din cei aproximativ 5.000 de pacienti diagnosticati cu bolile Crohn si rectocolita ulcero-hemoragica din Romania sunt trecuti in Registrele Nationale. Mai mult, potrivit unui comunicat de presa al Asociatiei Pacientilor cu Afectiuni Autoimune, se estimeaza ca aproape 3 milioane de persoane sufera de boli inflamatorii intestinale la nivelul intregii Europe.
Desi acestea pot aparea indiferent de varsta, cele mai multe cazuri se inregistreaza la persoanele tinere, cu varste cuprinse intre 20 si 30 de ani, incidenta bolilor inflamatorii intestinale crescand mai ales in ultimii ani.
Cei mai importanti factori declansatori ai bolilor inflamatorii intestinale sunt legati de mediu si de stilul de viata. Fumatul, antibioticele in exces, alimentatia sau stresul afecteaza flora intestinala intr-un mod de cele mai multe ori ireversibil. „Pot trece cateva luni sau chiar ani inainte de a primi diagnosticul corect, intrucat simptomele bolilor intestinale inflamatorii sunt insuficient cunoscute, iar uneori simptomatologia poate fi comuna cu a altor afectiuni ale tractului gastrointestinal. Cu o diagnosticare corecta si un tratament adecvat, stabilit de comun acord cu medicul curant, pacientii cu boli intestinale inflamatorii pot avea o viata normala”, a declarat prof. dr. Mircea Diculescu, presedintele Societatii Romane de Gastroenterologie si Hepatologie.
In aceste conditii, pentru a atrage atentia publicului larg, a autoritatilor si a factorilor de decizie asupra incidentei si gravitatii afectiunii, Federatia Europeana a Asociatiilor de Pacienti cu Boala Crohn si Colita Ulcerativa si Organizatia Europeana de boala Crohn si Colita Ulcerativa au initiat campania de sensibilizare a opiniei publice „Fiti alaturi de noi in lupta impotriva bolilor intestinale inflamatorii”, ce are scopul de a imbunatati intelegerea generala in ceea ce priveste impactul fizic si socio-economic al bolii, si imbunatatirea accelarata a standardelor de ingrijire a pacientilor cu astfel de boli in randul institutiilor din sanatate, furnizorilor de servicii medicale si autoritatilor.
Cristina Ionescu