Revista care te menține sănătos

Psihologie

Tinereţea, doar o stare de spirit?

Psihoterapeut Viorel Nedelcu, Centrul Medical Bellanima
31 mai 2022
Share
Tinereţea, doar o stare de spirit?

Înaintarea în vârstă a fost mai mereu un subiect tabu, oamenii evită să discute despre vârsta lor şi nimeni nu se bucură de ideea de a îmbătrâni. Odată cu trecerea timpului, există o serie de preocupări legate de stilul de viaţă, menite fie să contrazică, fie să amâne apariţia semnelor acestei treceri.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Tonico Forte, care combate oboseala, întăreşte rezistenţa organismului şi sprijină procesul de învăţare şi memorare.

Trecerea timpului şi semnele sale

Semnele trecerii timpului îşi pun amprenta asupra corpului şi minţii noastre, într-un fel suficient de vizibil, încât să ne determine, într-o anumită etapă de viaţă, să acţionăm pentru a ne dovedi contrariul, că limitele noastre sunt încă departe şi depunem un efort constant pentru a ne demonstra că suntem ca la 20 de ani. Dar într-un fel nevăzut, la nivel micro: moleculele, celulele, ţesuturile şi organele din corpul nostru suferă modificări ce nu ţin cont de împotrivirea noastră. Este vorba despre un proces ireversibil, care poate fi mai lent la unii decât la alţii, dar el rămâne implacabil, de neoprit.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar StresControl, recomandat pentru combaterea efectelor stresului, reducerea anxietăţii şi îmbunătăţirea calităţii somnului.

Capacitate mentală

În ce măsură mintea noastră funcţionează la fel de bine şi procesează la fel de repede după un anumit moment şi-a găsit răspunsul. De fapt, se pare că declinul creierului începe de foarte timpuriu: în jurul vârstei de 18 ani. Acesta şi-a atins maximul de performanţă şi după această vârstă începe lent, dar sigur, să intre în declin. Altfel spus, în decada vârstei 20 suntem la maximul capacităţii noastre de funcţionare cerebrală. Dar asta nu înseamnă că nu mai sunt posibile achiziţii ulterioare acestei etape, ci doar că procesul este încetinit şi necesită mai multe resurse. Lentoarea însă poate fi compensată consolator prin experienţa de viaţă dobândită sau de ceea ce numim maturitate ori înţelepciune care, de cele mai multe ori, vine odată cu trecerea timpului.

Sănătatea fizică

Cu timpul, pot exista obstacole în calea stării generale de sănătate fizică. Acest aspect însă nu este suficient pentru minte să accepte că partea somatică şi-a atins limita şi în urma acestui decalaj pot apărea unele neplăceri somatice majore. Vine un moment când mintea ştie că poate, dar corpul nu mai răspunde adecvat. Această perioadă de tranziţie este una plină de riscuri, pentru că există o tendinţă accentuată de negare sau diminuare a unor boli somatice, eventual aflate într-o fază incipientă.

Vârsta care ne defineşte

vârstă, trecerea timpului,

Cum „întâmpină” trecerea timpului bărbaţii vs. femeile

Unele decizii sunt pripite în legătură cu sănătatea sau unele tratamente, mai ales în cazul bărbaţilor, care depun eforturi pentru a-şi conserva imaginea de sine sau pentru a le demonstra celor din jur că statutul este de neclintit. Mai ales că, de-a lungul timpului, asupra lor a existat o presiune socială nevăzută, dar constantă de a fi cei mai buni. Femeile, la rândul lor sunt preocupate să-şi conserve farmecul. La nivelul imaginii de sine, percepţia se modifică gradual, pentru că prin intermediul fiecărui an care trece, corpul transmite semnale clare: apariţia primelor riduri, încărunţirea, musculatura slab tonifiată, luarea în greutate, nu doar din cauza sedentarismului, ci pentru că metabolismul este mult mai lent, nevoia de mai puţin somn şi tot aşa.

Stare de bine emoţională

Gradual, dar sigur, percepţia despre sine se modifică şi odată cu ea şi starea de bine emoţională. După o anumită vârstă sunt contemplate realizările şi apar regretele pentru lucrurile care dintr-un motiv sau altul nu au fost posibile. Motivaţia de a investi în proiecte noi devine limitată şi nu mai reprezintă o prioritate. Treptat, se poate insinua sentimentul de a nu mai aparţine cuiva, din cauza unor despărţiri (plecarea copiilor la studii) sau pierderi (divorţ sau poate mai grav decesul partenerului de viaţă) influenţează considerabil dispoziţiile emoţionale, perspectivele şi stările de bine.

Varstele iubirii: cum evolueaza pe parcursul relatiei

Cea mai bună perioadă

În ciuda acestor preocupări şi riscuri asociate, vremurile pe care le trăim sunt generoase, pentru că progresele considerabile din domeniul sănătăţii şi îmbunătăţirea stilului de viaţă fac ca trecerea timpului să fi devenit parcă mai uşoară, iar dovada palpabilă este dată de creşterea semnificativă a calităţii vieţii şi a speranţei de viaţă la nivel global, comparativ cu alte decade. Ceea ce face ca afirmaţia consolatoare că tinereţea este doar o stare de spirit să aibă un temei cât mai consistent.

#tags   \   ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.