Durerile abdominale pot fi cauzate de foarte multe afectiuni. Insa, pentru a pune un diagnostic corect si a primi tratamentul potrivit, e necesar sa optam pentru analizele adecvate. Pentru a putea aprecia daca suferinta dumneavoastra este cauzata de o suprapopulare bacteriena la nivelul intestinului, medicul va poate recomanda sa efectuati un test respirator ce presupune dozarea cantitatii de hidrogen in aerul expirat.
Potrivit reprezentantilor Centrului Medical Cotroceni, Mediclass, investigatia este neinvazivă, sigura si usor de efectuat, avand un grad inalt de acuratete.
In conditii de repaus fizic si alimentar, organismul uman nu trebuie sa produca hidrogen. Insa, in cazul unei suprapopulari cu bacterii a intestinului, exista posibilitatea ca acestea sa produca, printre multe altele, si hidrogen, care se elimina in final prin respiratie. Masurand cantitatea de hidrogen in aerul expirat in conditii de repaus fizic si alimentar, inainte si dupa administarea unei solutii de glucoza, se poate aprecia daca exista sau nu o suprapopulare bacteriana la nivelul intestinului care sa produca hidrogen. Fiind o analiza recent introdusa in Romania, testul respirator este putin cunoscut, asa ca reprezentantii Mediclass, primii care l-au adus in Romania, avertizeaza pe siteul lor, www.mediclass.ro, ca investigatia se efectueaza dimineata, pe stomacul gol.
Indicat in afectiuni precum sindromul colonului iritabil
Un rezultat pozitiv al acestui test respirator coroborat cu simptomele pe care le acuzati (dureri abdominale difuze, balonare, disconfort abdominal, evacuare excesiva de gaze din intestinul gros, diaree, etc.) va indica cu mare probabilitate existenta unei suprapopulari bacteriene intestinale pentru care medicul va recomanda tratamentul corespunzator. De asemenea, este bine de stiut ca testul respirator poate fi indicat in afectiuni precum: sindromul colonului iritabil, investigarea sindromului diareic, ciroza hepatica, diverticuloza intestinala, boala celiaca, investigarea constipatiei, boli cronice inflamatorii intestinale, insuficienta pancreatica, intolerante digestive (lactoza, fructoza, sorbitol, xylitol, diverse alimente/fructe, dulciuri, miere, lapte si derivate, patiserie, ciocolata etc.).
Cristina Ionescu