HALO este un nou test aparut pe piata si se bazeaza pe aspirarea fluidului din mamelon. Testul HALO pentru sani a fost denumit „noul test Papanicolau pentru sani”, recomandat femeilor, odata cu restul de examinari anuale indicate. Acesta poate detecta cancerul de san cu 10 ani inaintea mamografiei.
Cancerul de san apare, de obicei, in celulele epiteliale de la nivelul ductelor galactofore. Si, odata cu celulele atipice gasite intr-o biopsie din tesutul sanului, celulele atipice din fluidul mamelonului pot indica un risc crescut de cancer la san, de 4-5 ori mai mare. Aceste celule atipice apar cu mult timp inainte ca un cancer sa fie detectat imagistic sau cu ajutorul unui examen fizic. Testul HALO pentru sani ofera avertizari precoce asupra riscului pe care il are o femeie de cancer la san.
Cum functioneaza testul HALO si care sunt avantajele?
Sistemul HALO utilizeaza un dispozitiv de aspiratie (o pompa) care aspira lichid din canalele ductale ale sanilor. Acest lichid este apoi examinat microscopic din punct de vedere al celulelor prezente (normale sau atipice). Testul detecteaza majoritatea formelor frecvente de cancer de san, dar are si cateva limitari: detecteaza doar 95 % dintre cele mai uzuale forme de cancer, in special cancerul ductal.
Prima mamografie este recomandata tuturor femeilor la varsta de 40 ani. Testul HALO ofera o alternativa de investigatie femeilor mai tinere de 40 ani.
Avantajele testului HALO pentru sani
- Se foloseste tehnologie de ultima generatie
- Este prima si unica metoda complet automatizata
- Este non-invaziv
- Este nedureros
- Prelevarea este rapida, maximum 5 minute
- Se adreseaza femeilor asimptomatice
Se recomanda ca testul HALO pentru sani sa fie efectuat anual, impreuna cu testul Papanicolau pentru depistarea cancerului de col uterin, tuturor femeilor cu varsta cuprinsa intre 25 si 55 de ani, chiar daca nu prezinta simptome sau secretie mamara.
Cand nu este recomandat testul HALO
Nu este recomandat in urmatoarele situatii:
- Femeilor cu varsta de pana la 25 de ani
- Femeilor care alapteaza si 6 luni dupa perioada de alaptare
- Femeilor cu implant mamar
- In perioada dinainte de menstruatie cand sanul este dureros
Cum se interpreteaza rezultatele testului HALO pentru sani?
Fluid aspirat inexistent – rezultat normal. Daca nu exista fluid pentru a fi aspirat, reprezinta un risc normal, nu ridicat, pentru a dezvolta cancer de san.
Fluid aspirat existent, fara celule atipice prezente – rezultat normal. Sanii produc un fluid in care nu sunt prezente celule atipice. Aceasta semnifica expunerea unui risc putin mai crescut de a dezvolta cancer de san, comparativ cu cineva care nu a produs fluid aspirat.
Fluid aspirat existent, cu celule atipice prezente – rezultat anormal. Sanii produc un fluid in care sunt prezente celule atipice. Aceasta inseamna ca au fost identificate celule atipice, iar riscul de a dezvolta cancer de san este crescut. Totusi, acest lucru nu inseamna ca pacienta are sau ca va dezvolta cancer de san in viitorul apropiat. Inseamna ca trebuie sa fie atenta si sa-si monitorizeze starea de sanatate a sanilor.
Nu uitati, insa, de autoexaminarea sanilor in fiecare luna dupa menstruatie. De asemenea, nu ignorati nici ecografia mamara (in cazul femeilor de pana in 40 de ani), nici mamografia (in cazul femeilor cu varsta de peste 40 de ani).
Dr. Roxana Mateescu
Medic rezident geriatrie si gerontologie