Cercetatorii americani testeaza o inovatie uimitoare in depistarea si monitorizarea cancerului, ce ar putea elimina „clasica” biopsie. Denumita „biopsie lichida”, aceasta consta intr-un test de sange care nu doar ca ar putea descoperi prematur tumorile, ci ar contribui si la monitorizarea eficienta a evolutiei tratamentelor anticancer.
Acest simplu test de sange, mult mai putin costisitor pentru pacienti decat biopsia clasica sau scanarea la tomograf, va permite oncologilor sa descopere rapid daca un tratament este eficient. Le va permite si sa le intrerupa pe cele care nu dau rezultatul scontat, dar care au efecte secundare istovitoare pentru pacienti.
In ce consta testul?
Testul consta, in principal, in depistarea unor mici fragmente de ADN al celulelor canceroase in sangele pacientilor. Cercetatorii avertizeaza insa ca sunt necesare mai multe evaluari privind precizia si fiabilitatea testului. Pana in prezent, au fost efectuate doar studii incipiente, dar primele rezultate sunt incurajatoare, recidivele fiind depistate cu 3 luni inainte de a fi vizibile prin scanari la tomograf.
Mircea Doaga
Sursa: nytimes.com