Revista care te menține sănătos

Investigații necesare

Testul ASLO va ajuta sa depistati infectiile streptococice

Irina Chelarescu; dr. Alina Bucurei, medic specialist medicina de familie
16 octombrie 2019
Share
Testul ASLO va ajuta sa depistati infectiile streptococice

ASLO este prescurtarea de la “anticorpi antristreptolizina O”. Acesti anticorpi isi fac aparitia in sange din cauza prezentei in organism a streptococului A, ce produce aceasta hemolizina …

numita streptolizina O. Vom vedea in continuare ce presupune ASLO, cand este recomandata si cum poate fi adusa la valorile normale.
Din aceasta analiza medicul isi poate da seama daca in organismul pacientului exista o infectie cu acest streptococ de tip A si care este gravitatea ei. Astfel de infectii pot fi localizate in multe parti ale corpului: gat (faringo-amigdalitele), inima (endocardite), rinichi (glomerulonefrite), tegument (streptococii cutanate precum impetigo, erizipel), articulatii (reumatismul articular acut).

Cand se recomanda efectuarea testului ASLO

Medicul de familie sau oricare alt medic (ORL, urolog etc.) poate indica aceasta analiza in cazul in care sesizeaza semne ale unei infectii pe care o banuieste a fi cu streptococul A. ASLO este un tip de analiza care arata medicului ca infectia care provoaca simptomele pacientului este data de streptococul A. Prin urmare, acesta poate sa prescrie un tratament tintit, care sa elimine rapid simptomele. Uneori, in cazul streptocociilor cutanate, desi exista o infectie cu streptococul A, ASLO iese in limitele normale. Aceste cazuri intra in categoria celor fals negative si necesita alte investigatii.

Valorile ASLO normale pentru un adolescent sunt mai mici de 150. Pentru o persoana adulta, valorile normale sunt mai mici de 200. Aceste valori sunt insa orientative, fiecare laborator putand avea valori de referinta diferite.

Cum se interpretează rezultatele testului ASLO

Cum este identificata infectia cu streptococ?

Marea majoritate a infectiilor streptococice se manifesta la nivelul gatului. Medicul va recomanda in general un exudat faringian si un ASLO. Apoi, in functie de rezultate, poate prescrie tratamentul cu antibiotic. Mai intai se trateaza forma acuta a bolii cu un antibiotic (din grupul penicilinelor). Ulterior, pacientul trebuie sa urmeze un tratament cu o penicilina cu eliberare prelungita, care previne recurentele. Acesta dureaza trei luni si se administreaza cate o doza pe saptamana. Tratamentul se poate realiza fara prescriptie si supraveghere medicala.

cum depistam streptococul

Imunitatea scazuta, principalul dusman

Valorile crescute ale testului ASLO nu au nicio legatura cu varsta pacientului. Ele apar in special la copii, insa isi pot fi identificate in orice perioada a vietii. Dupa tratarea infectiilor pacientul isi poate relua activitatile cotidiene. Infectia streptococica se poate fi reactiva, deoarece pacientul nu capata imunitate pentru toate infectiile cu streptococ. Afectiunile produse de streptococul A sunt contagioase, mai ales in conditii de igiena precara. Ele se instaleaza daca persoana sanatoasa intra in contact direct cu stropi de saliva rezultate din stranutul si tusea celui bolnav sau cu leziunile cutanate. In general, majoritatea oamenilor sunt purtatori sanatosi de streptococ A. Factorul principal in instalarea bolii este de fapt scaderea imunitatii.

Complicatiile infectiei cu streptococ sunt grave

Netratarea infectiilor streptococice poate duce la aparitia unor complicatii grave. Pacientul poate dezvolta reumatism articular acut, infectia trecand de la gat, la nivelul articulatiilor. La fel, inima poate fi afectata, pacientul dezvoltand endocardita. Acestea sunt complicatii destul de suparatoare, dar pot fi tratate cu antibiotice. In cazul acestor complicatii valorile ASLO sunt foarte mari. Reumatismul articular se manifesta prin dureri la nivelul articulatiilor. Copiii pot acuza dureri ale incheieturilor mai des solicitate, cu precadere genunchii. Complicatiile cardiace sunt rar intalnite. De cele mai multe ori infectia este tratata in stadiile incipiente. Streptococul se instaleaza pe endocard, rezultand complicatii. Si aceasta afectiune se trateaza tot cu antibiotice.

Infectiile streptococice sunt foarte suparatoare, insa pot fi tratate eficient, mai ales daca prezentarea la medic se face de la primele simptome ale bolii. Cel mai bun lucru pe care il putem face pentru evitarea bolii este sa avem grija de sistemul imunitar. Consumul suficient de apa, fructe si legume proaspete si o igiena riguroasa ne pot pune la adapost impotriva numeroaselor afectiuni.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.