Testul de antistreptolizină O (ASLO) este un test de sânge care poate indica o infecţie cu streptococ. Acesta măsoară anticorpii produşi de organism, ca răspuns la toxina denumită streptolizină O. Streptolizina O este o toxină produsă de bacteriile din grupa A Streptococcus (GAS).
De multe ori, infecţia cu streptococ prezintă simptome, însă sunt unele cazuri în care aceasta este asimptomatică. O infecţie de acest gen, lăsată netratată, poate duce la complicaţii ulterioare (complicatii poststreptococice). Testul ASLO poate indica dacă aţi avut recent o infecţie streptococică prin măsurarea anticorpilor antistreptolizinici din sânge.
Pentru ce este necesar testul ASLO?
Medicul vă poate recomanda testul ASLO dacă aveţi simptome ale unor complicaţii poststreptococice. Unele dintre acestea includ:
- endocardita bacteriana
- glomerulonefrita
- febra reumatică
Anticorpii antistreptolizinici au cel mai ridicat nivel în sânge după 3-8 săptămâni după o infecţie streptococică. Nivelul crescut poate rămâne aşa chiar mai multe luni de zile după o infecţie. Medicul poate determina dacă simptomele pe care le aveţi sunt cauzate de o complicaţie poststreptococică, prin dozarea anticorpilor specifici.
Cum vă pregătiţi pentru acest test
Medicul va decide dacă aveţi nevoie de unele pregătiri pentru test. De exemplu, este posibil ca acesta să vă indice să nu mâncaţi şi să nu beţi cu şase ore înainte de testare. În plus, dacă este necesar, este posibil ca administrarea unor medicamente să fie restricţionată înainte de testare. Corticosteroizii şi unele antibiotice pot reduce nivelul de anticorpi, ceea ce poate îngreuna confirmarea diagnosticului.
Este important sa-i comunicaţi medicului ce medicamente luaţi. Nu întrerupeţi medicamentele fără avizul acestuia.
Cum se efectuează testul ASLO
Efectuarea testului ASLO necesită prelevarea unei probe de sânge. Asistenta medicală va preleva această probă dintr-o venă de la nivelul antebraţului. Această manevră presupune pătrunderea unui ac în venă şi extragerea sângelui într-o eprubetă. Ulterior, eprubeta este trimisă la laborator pentru a fi analizată.
Există riscuri?
Riscul asociat cu testul ASLO este minim. Puteţi experimenta putină durere în timpul sau după recoltarea de sânge.
Alte riscuri ale prelevării de sânge includ:
- dificultatea de a obţine o probă, rezultând mai multe înţepături cu acul;
- sângerarea excesivă la locul înţepăturii;
- leşinul, ca rezultat al extragerii sângelui;
- acumularea de sânge sub piele, condiţie cunoscută sub numele de hematom;
- infecţia la nivelul locului de recoltare;
Cum se interpretează rezultatele
În general, testul ASLO cu o valoare mai mică de 200 este considerat normal. La copiii cu vârsta mai mică de 5 ani, rezultatul testului ar trebui să fie sub 100, însă acestea variază în funcţie de laborator.
Dacă reazultatul arată că aţi avut un nivel crescut de ALSO, este posibil să aveţi o complicaţie poststreptococică. Dacă, însă, rezultatul este negativ, iar medicul încă consideră că puteţi avea o complicaţie poststreptococică, poate recomanda alt test de dozare a anticorpilor.
Medicul poate considera repetarea testului la 10-14 zile pentru confirmare. Organismul produce anticorpi antistreptolizinici la o săptămână după infecţie. Dacă ambele teste sunt negative, înseamnă că simptomele nu sunt cauzate de o infecţie streptococică, deşi medicul poate cere altă testare pentru a fi sigur.
Dacă rezultatele arată că anticorpii ASLO sunt în creştere, este posibil ca infecţia să fie recentă. Descreşterea nivelului acestora semnifică faptul că infecţia este spre vindecare.