Testosteronul este hormonul masculin secretat de catre testicule la barbat si de catre glandele suprarenale si ovare la femei. Pe langa dorinta sexuala si starea de spirit, la femei testosteronul este legat de increderea in sine si de asumarea riscurilor.
De fapt, un studiu publicat in anul 2009 a constatat ca femeile cu un nivel mai ridicat de testosteron erau mai susceptibile sa aiba joburi care necesitau o toleranta ridicata la riscul financiar. La barbati, testosteronul este legat de libido, dar si de schimbarile care intervin la nivelul corpului ca urmare a exercitiilor fizice si a steroizilor anabolizanti. Ca si in cazul femeilor, hormonul poate afecta starea de spirit si increderea.
Barbatii prezinta un nivel mai ridicat de testosteron in adolescenta, dupa care nivelul acestui hormon scade pe masura ce inainteaza in varsta.
Nivelul scazut de testosteron poate afecta atat femeile, cat si barbatii
Cand femeile inainteaza in varsta si organismul incepe sa produca mai putin testosteron, nivelul de incredere in sine scade. Din punct de vedere fizic, muschii sunt mai putin definiti, scade si pilozitatea, mai ales dupa menopauza. Desi suntem obisnuiti sa auzim mult mai multe lucruri despre efectele menopauzei asupra femeilor, barbatii trec si ei prin schimbari similare, fenomen numit andropauza. Astfel, un barbat la andropauza se poate simti deprimat si poate experimenta un apetit sexual scazut.
Cum ar putea ajuta terapia cu testosteron
Terapia cu testosteron va poate ajuta sa va simtiti tineri din nou. La femei, apetitul sexual poate reveni. De asemenea, starea de spirit se poate schimba. Barbatii care sunt supusi acestei terapii isi vor recastiga increderea in sine, dorintele sexuale si energia. Vor scapa de depresie si se vor putea concentra mult mai usor.
Terapia de substitutie cu testosteron este disponibila in mai multe forme: geluri, plasturi si, bineinteles, injectii sau implanturi. Schimbarile modului de viata sunt foarte importante. Alimentatia sanatoasa si alimentele bogate in zinc, dar si sportul pot ajuta. Dupa modificarile ce intervin la nivelul stilului de viata, nivelul testosteronului trebuie testat. De obicei, terapia poate dura intre 3 si 6 luni.
Exista insa si cateva afectiuni care pot fi inrautatite prin intermediul acestei terapii, printre care apneea de somn, insuficienta cardiaca, reactii alergice ale pielii sau cancerul de prostata. Intotdeauna trebuie sa discutati cu un specialist in acest sens care sa va indrume si sa va expuna riscurile si beneficiile.
Alte cauze ale nivelului scazut de testosteron
Pe langa imbatranirea naturala, mai pot interveni si alte cauze in ceea ce priveste un nivel scazut de testosteron. Printre acestea se numara chimioterapia, disfunctii ale glandei pituitare, boli inflamatorii, anumite medicamente impotriva cancerului de prostata, boli cronice, stresul, alcoolismul, ciroza, obezitatea sau prezenta unui nivel ridicat de fier in sange.
Ruxandra Raica
Sursa: everydayhealth.com; webmd.com