Revista care te menține sănătos

Investigații necesare

Teste necesare pentru prevenirea cancerului de prostata

15 mai 2024
Share

„Mai bine previi decat sa tratezi” este o expresie pe care nu trebuie sa o uitam atunci cand vrem sa ne mentinem sanatatea. Cele mai bune metode prin care putem face acest lucru sunt analizele, de regula anuale. In cazul de fata, este in primul rand nevoie de determinarea markerilor tumorali.
Datorita eficientei tratamentului in stadiile incipiente ale bolii, cercetarea medicala s-a concentrat asupra gasirii unor metode de depistare cat mai precoce a acestei boli.

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda efectuarea unui control anual al nivelului PSA barbatilor peste 50 de ani. La cei care au istorie familiala de cancer de prostata, aceste controale trebuie incepute la 40 de ani.

Cele mai importante 5 investigatii
Antigenul specific prostatic (PSA), care este oglico-proteina secretata de citoplasma celulelor prostatice. Dozarea din sange a PSA permite depistarea afectiunilor prostatei, fiind foarte utila in urmarirea evolutiei acestora. Valoarea normala a PSA este situata intre 0 si 4ng/ml. PSA este specific tesutului prostatic. De aceea, o valoare mai mare a PSA poate indica o infectie, o inflamatie sau chiar cancerul de prostata. Aceasta investigatie se utilizeaza si pentru depistarea din timp a bolilor la barbatii tineri care nu se confrunta cu tulburari urinare. Pentru a evita biopsiile ce pot fi traumatizante pentru pacient, a fost studiat si introdus un nou test, numit Free PSA. Aceasta este o fractiune a PSA care are o sensibilitate mult mai crescuta. Dozarea acestui Free PSA poate exclude cancerul de prostata, chiar in momentul in care valoarea PSA este crescuta. Dozarea PSA si Free PSA necesita atat un laborator fiabil, cu posibilitati de pastrare a probelor de sange, cat si consultul medicului pentru examinarea prin tuseu rectal a prostatei. Ecografia prostatica evidentiaza caracteristicile prostatei (forma, dimensiuni, structura), posibile adenoame de prostata, cancere prostatice, prostatite cronice si abcesul prostatic. In anumite situatii, medicul poate solicita ecografii postmictionale, adica dupa ce pacientul a urinat complet. Ecografia prostatei este mult mai ieftina si mai putin invaziva ca CT-ul (computerul tomograf) sau RMN-ul (rezonanta magnetica nucleara). TC (tomografia computerizata). Cu ajutorul razelor X se creeaza imagini detaliate ale structurilor din interiorul corpului, identificand astfel modificarile prostatei. Ca si in cazul urografiei intravenoase, medicul va folosi (in caz de nevoie) o substanta de contrast iodata, care pune mai bine in evidenta organul investigat. In acest fel poate fi depistata hiperplazia benigna de prostata (prostata marita), fara a mai fi nevoie de alte teste. RMN (rezonanta magnetica nucleara) reprezinta o metoda „mai invaziva” de diagnostic decat ecografia prostatica, ce permite studiul anatomiei intraprostatice. RMN are insa avantajul ca permite detectarea adenopatiei pelvine tumorale, secundare cancerului de prostata, intrucat diferentiaza bine structurile tisulare moi. Doar medicul poate decide, in functie de valoarea PSA si a testului Free PSA, daca este necesara biopsia prostatica, ce consta in prelevarea unui fragment de organ si studierea sa la microscop.

HPV, factor de risc pentru cancerul de prostata
Pentru a elimina o eventuala infectie supraadaugata, sunt necesare si investigatii urinare ce constau in sumar de urina si urocultura. De asemenea, din lichidul spermatic, culturile bacteriene si fungice, precum si detectia antigenelor unor micobacterii (Chlamydia trachomatis, Mycoplasma hominis si Ureeaplasma urealiticum), dar si indentificarea prezentei altor factori infectiosi reprezentati de virusurile HPV (Human Papilloma Virus) sau HSV (Virusul Herpes Simplex). Acestea pot exista in mod asimptomatic la nivelul tractului urogenital al barbatului. Ultimele studii arata ca HPV-ul poate fi considerat un factor de risc in determinarea cancerului de prostata, acesta gasindu-se in tumorile pacientilor operati pentru cancer de prostata, demitizand etiologia hormonala a cancerului de prostata.

Un examen clinic recent al prostatei, prin tuseu rectal, poate modifica rezultatul analizei de sange pentru depistarea PSA. Prin masarea prostatei, antreneaza rezultate fals pozitive. De aceea, pacientul va face acest test sangvin dupa minimum 10 zile de la efectuarea tuseului rectal.

Dr. Alina Nastasie,
Cercetator stiintific
Centrul Medical Anais,
021/222.17.82

 

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.