Daca intampinati probleme precum arsuri sau stomacul va este deranjat tot timpul dupa fiecare masa, nu ceea ce mancati este neaparat problema. Ati putea experimenta simptomele indigestiei, precum arsuri sau greata.
Probabil ati putea evita aceste stari renuntand la alimentele grase si condimentate sau la mesele de seara tarzii. Dar daca ati facut toate aceste lucruri si totusi stomacul este deranjat dupa fiecare masa?
Atunci cand vorbim despre indigestie trebuie sa specificam exact simptomele pe care le prezentam. Arsuri la stomac, gaze, balonare, constipatie, diaree sau alte probleme digestive, toate acestea trebuie spuse atunci cand mergeti sa consultati un medic specialist.
Ce se poate face in cazul indigestiei?
Initial, medicul dumneavoastra va oferi diferite optiuni de tratament pentru a vedea daca starea se imbunatateste inainte de a va recomanda o serie de teste, atata timp cat nu exista simptome alarmante, precum pierderea in greutate. In cazul in care procesul terapeutic este unul de succes, este posibil sa nu mai aveti nevoie de teste suplimentare. Pacientilor trebuie sa li se faca teste de sange, insa exista si teste care pot fi facute pentru a depista probleme precum o infectie bacteriana, gastropareza etc.
Indigestia: teste de diagnosticare
Probe de scaun. Medicul va poate cere sa duceti la analiza probe de scaun pentru a putea depista posibilele infectii sau ulcerul gastro-duodenal.
Endoscopia. Endoscopia digestiva superioara implica introducerea prin cavitatea bucala si apoi prin esofag pana in stomac a unui tub ce are o camera in capat. Cu ajutorul endoscopiei medicul poate vedea inflamatiile, tumorile, ulceratiile sau sangerarile de la nivelul tractului digestiv superior.
Biopsia. In timpul endoscopiei, un mic esantion din tesut poate fi prelevat, astfel incat sa fie studiate si observate eventualele anomalii.
Ultrasunetele. Specialistul poate efectua o ecografie abdominala cu ultrasunete pentru a vedea daca exista probleme in ceea ce priveste modul in care stomacul functioneaza.
Razele X. Dupa ingerarea unei substante de contrast, o solutie de bariu, razele X vor arata cat de repede se misca substanta prin organism, pentru a vedea cum se misca si produsele alimentare consumate.
O masa sanatoasa nu ar trebui sa duca la aparitia durerii cronice de stomac sau a disconfortului. Asa ca, daca o astfel de problema nu dispare in urma schimbarii obiceiurilor alimentare, ar trebui sa vedeti mai amanuntit despre ce este vorba. Daca veti explica in mod clar simptomele pe care le aveti, cum si cand apar, testele de specialitate vor determina cauza indigestiei dumneavoastra.
Ruxandra Raica
Sursa: www.everydayhealth.com