Revista care te menține sănătos

Știri

Testare gratuită în cadrul unui program de prevenire a cancerului colorectal

24 mai 2024
Share
Testare gratuită în cadrul unui program de prevenire a cancerului colorectal

Diagnosticul de cancer colorectal este una dintre cele mai frecvente forme de cancer și, totodată, printre cele mai tratabile. În aproximativ 50% dintre cazuri, intervenția chirurgicală poate fi suficientă pentru a vindeca boala. Totodată, specialistii au elaborat instrumentele necesare pentru a o transforma într-o afecțiune cu mari șanse de a vindecare! Există, însă, o condiție: depistarea cât mai timpurie a bolii. Iată cum puteţi beneficia de o testare gratuită. Mai exact, puteți efectua, la dumneavoastră acasă, testul imunochimic fecal (FIT), cunoscut și ca test pentru hemoragii oculte în scaun.

Ponderas Academic Hospital, parte a rețelei de sănătate Regina Maria, pune la dispoziția oamenilor 1.500 de teste FIT. Acestea au ca scop depistarea sângerărilor ascunse din scaun, manifestări care pot fi un semn al leziunilor canceroase colorectale. Acțiunea face parte din campania “Treaba ta e treaba noastră”, primul program integrat de screening al cancerului colorectal din România.

Testare gratuită pentru cancer colorectal

Pentru a beneficia de testarea gratuită trebuie să vă prezentați la recepția spitalului Ponderas pe strada Nicolae G. Caranfil, Sector 1, București, 85A, în intervalul orar 8:00 – 18:00, de luni până vineri. Este important să aveți la dumneavoastră cartea de identitate. Veți primi testul FIT în limita stocului disponibil.

Testarea va fi efectuată acasă. Testul FIT este ușor de utilizat, nu presupune modificarea alimentației sau o pregătire specială înainte de a fi efectuat. Ulterior, cel târziu în ziua următoare prelevării, proba va fi returnată la recepția spitalului, în intervalul orar anterior menționat, pentru a fi trimisă la laborator.

Deși testul FIT poate fi făcut de orice persoană adultă care vrea să afle dacă este sănătoasă este recomandat, cu precădere, persoanelor de peste 45 de ani, precum și pacienților cu istoric familial de cancer colorectal, polipi avansați sau boli inflamatorii intestinale. Nu este indicată efectuarea testului în perioada menstruală sau dacă pacientul se confruntă cu sângerări cauzate de hemoroizi.

testul fit, cancer colorectal, testare gratuita

Interpretarea rezultatelor testului FIT

În eventualitate în care rezultatul va fi pozitiv, vă puteți programa pentru investigații suplimentare, precum colonoscopie. Procedura este gratuită în baza biletului de trimitere de la medicul de familie. Fiți fără grijă! Rezultatul pozitiv nu reprezintă automat un diagnostic de cancer colorectal, ci o semnalizare a faptului că există sânge în fecale. Este vitală, însă, descoperirea cauzei hemoragiei.

Dacă rezultatul testului FIT este negativ înseamnă că în proba trimisă spre analiză la laborator nu au fost identificate urme de sânge. Chiar și așa, pacienții trebuie să fie știe că un rezultat negativ nu reprezintă o garanția că în colon sau în rect nu există niciun polip cu potențial canceros. Tocmai de aceea, specialiștii atrag atenția că testul FIT nu ar trebui să înlocuiască niciodată colonoscopia, cea mai eficientă metodă de detectare a polipilor și a tumorilor.

„Sunt câteva aspecte importante, de care trebuie ținut cont. Niciun test nu este 100% cert. În consecință, nici testul FIT nu va avea un răspuns de certitudine. Este posibil ca, la momentul realizării testului, un polip care are potențial malign sau unul deja canceros să nu sângereze, deci în respectiva probă din care se recoltează pentru test să nu se identifice sânge uman. Dar, testul poate fi foarte ușor repetat și chiar există indicația ca testul să fie repetat. În absența oricăror simptome, FIT poate fi realizat anual. Totuși, testul nu înlocuiește colonoscopia, mai ales în cazul persoanelor care intră în categoriile cu risc și a celor cu istoric familial de cancer colorectal, chiar dacă nu au simptome”, spune dr. Alina Constantin, medic specialist gastroenterologie la  Ponderas Academic Hospital

Predispoziția la cancer colorectal

Există mai mulți factori care pot crește riscul cancerului colorectal.

  • bolile inflamatorii intestinale, cum ar fi boala Crohn sau colita ulcerativă;
  • un istoric personal sau familial de cancer colorectal sau polipi colorectali;
  • un sindrom genetic, cum ar fi polipoza adenomatoasă familială (FAP) sau cancerul colorectal ereditar non-polipoz (sindromul Lynch);
  • lipsa activității fizice regulate;
  • alimentația săracă în fructe și legume, dar bogată în grăsimi și carne procesată;
  • obezitatea;
  • consumul de alcool;
  • fumatul.

Găsiți toate detaliile necesare pe site-ul https://www.reginamaria.ro/treabamea sau la telefon 021.9886.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.