Aproape 100.000 de români sunt diagnosticați anual cu cancer. Circa 20.000 de pacienți în pierd viața în fiecare an din cauza unor cancere prevenibile sau tratabile. Iar potrivit statisticilor Global Cancer Observatory, doar în 2020, au fost depistate 13.000 de noi cazuri de cancer colorectal, al doilea cel mai frecvent tip de cancer în țara noastră.
Program pilot de testare genetică în cancerul colorectal
În lumina acestor date, Rețeaua de sănătate Regina Maria a demarat, în premieră, un program pilot prin care oferă gratuit testări genetice ale genelor RAS pentru stabilirea tratamentului țintit în cancerul colorectal metastatic. Proiectul vizează pacienți diagnosticați cu acest tip de neoplazie și care nu au beneficiat până acum de o astfel de testare.
„Este vital ca pacienții să poată avea acces la aceste testări care oferă o șansă mare în lupta cu cancerul. Testarea genelor KRAS, NRAS și BRAF ajută medicul să stabilească un tratament eficient, țintit, acest aspect fiind esențial pentru managementul medical și calitatea vieții pacientului. Testarea arată dacă sunt eficiente terapiile anti-EGFR pentru pacienții diagnosticați cu cancer colorectal metastatic și ne dau informații despre prognostic.”, a explicat Dr. Cosmin Arsene, consultant științific în cadrul Rețelei de sănătate Regina Maria.
Înscrieri online pentru testare genetică gratuită
Recoltarea probelor de sânge (biopsie lichidă) se efectuează în orice punct de recoltare din cadrul Rețelei. Pentru a beneficia de testarea gratuită, pacienții trebuie să se înscrie pe site-ul oficial al clinicilor Regina Maria, până în data de 30 august 2023. Locurile sunt limitate.
Prin acest demers, specialiștii medicali ai Rețelei își propun să tragă un semnal de alarmă asupra importanței tratamentului țintit în cancerele de orice tip și a terapiei personalizate. Acesta este un prim pas în a oferi pacienților acces la medicină personalizată, o practică ce are beneficii majore în multe patologii, în special în oncologie.