Vara, soarele iti poate fi prieten sau dusman. In general, depinde de tine daca te poti bucura de binefacerile lui in siguranta ori daca iti pui in pericol sanatatea. Crezi ca stii cu adevarat sa te protejezi de soare? Completeaza testul urmator si vei afla raspunsul.
1/9. Toate produsele cu factor de protectie solara previn arsurile, ridurile si petele legate de varsta.
Toate produsele cu factor de protectie solara previn arsurile, insa doar o parte dintre ele reduc riscul de a dezvolta cancer de piele. In plus, numai produsele „cu spectru larg”, cu SPF de cel putin 15, previn imbatranirea prematura. Produsele cu spectru larg de actiune protejeaza pielea impotriva ambelor tipuri de raze ultraviolete nocive – UVA si UVB.
2/9. Cat timp poate fi folosit un produs cu factor de protectie solara?
Potrivit Agentiei Americane pentru Siguranta Alimentelor si Medicamentelor (FDA), un produs cu factor de protectie solara ar trebui sa isi pastreze proprietatile pana la 3 ani. Insa, atunci cand este aplicat cu regularitate, acesta nu va tine nici pe departe atat de mult. Este important sa retineti sa nu folositi niciodata un produs expirat, nici unul a carui culoare, textura ori miros s-a schimbat.
3/9. Ce cantitate de produs ar trebui sa aplicati?
Adica aproximativ 30 g. Majoritatea aplica o cantitate mica pe piele, cca. ¼ din cantitatea pe care ar trebui, de fapt, sa o aplice. Cantitatea necesara depinde de dimensiunile corporale, insa produsul ar trebui sa acopere fiecare zona de piele expusa razelor UV.
Aplicati un produs cu SPF in fiecare zi, chiar si atunci cand nu iesiti din casa. De asemenea, este important sa il aplicati cu 15 minute inainte de a iesi din casa si, ulterior, la fiecare 2 ore atunci cand stati la soare. Totodata, aplicati din nou dupa ce ati inotat sau daca transpirati din abundenta.
4/9. Ce ar trebui sa aplicati prima data?
Dupa aplicarea cremei de fata, aplicati produsul cu SPF, apoi produsele de make-up. Trebuie sa stiti, de asemenea, ca anumite creme si produse de make-up ofera, la randul lor, protectie SPF. Daca folositi un spray repelent, pulverizati-l la sfarsit. Cand produsul cu SPF este aplicat ultimul, atat acesta, cat si spray-ul impotriva insectelor isi pierd din eficienta.
5/9. Cat de sigure pentru sanatate sunt produsele cu SPF?
Majoritatea expertilor de top in domeniu, cat si grupurile specializate in sanatatea pielii sustin ca produsele cu factor de protectie solara sunt sigure pentru sanatate si ca functioneaza. Afirmatiile potrivit carora aceste produse ar fi daunatoare provin din surse indoielnice. Un studiu de mare amploare, care a urmarit peste 1 600 de adulti de-a lungul a peste 10 ani, a descoperit ca persoanele care au folosit produse cu SPF si-au injumatatit riscul de melanom, o forma grava de cancer de piele.
6/9. Trebuie sa aplic un produs cu factor de protectie solara chiar si in zilele innorate.
Cerul acoperit de nori nu va protejeaza pielea impotriva cancerului de piele sau a imbatranirii premature. Pana la 80% din cantitatea totala de raze ultraviolete strapung atat patura de nori, cat si ceata. Acordati o atentie sporita protectiei solare atunci cand va aflati pe plaja, langa o apa, in zapada sau pe asfalt, toate aceste medii amplificand efectele nocive ale radiatiei solare. Purtati intotdeauna si o palarie, pe langa produsul cu SPF aplicat pe piele.
7/9. Un produs cu SPF 30 ofera o protectie mai mare decat unul cu SPF 15.
Dermatologii recomanda folosirea unui produs cu spectru larg de actiune si cu SPF de cel putin 30 care asigura blocarea a 97% din razele UVB. Insa, oricat de mare ar fi SPF-ul, nu trebuie sa uitati sa il reaplicati la fiecare 2 ore pentru protectie optima.
8/9. Cat de mult timp puteti petrece in apa dupa ce ati aplicat un produs SPF rezistent la apa?
Niciun produs cu SPF nu este, de fapt, rezistent la apa. Ca toate produsele cu factor de protectie solara, cele pe a caror eticheta este mentionat waterproof (rezistent la apa) trebuie reaplicate la fiecare 2 ore. Indiferent ca stati in apa sau nu. Produsul cu SPF trebuie (re)aplicat numai pe pielea uscata.
9/9. Persoanele cu pielea mai inchisa la culoare nu au nevoie de produse cu SPF.
Toate tipurile de piele trebuie sa fie protejate cu produse SPF, intrucat, in cele mai multe cazuri, carcinomul bazal celular, cel mai comun tip de cancer de piele, este declansat de expunerea iresponsabila la radiatia ultravioleta.