Revista care te menține sănătos

Ginecologie

Test Papanicolau – ce este și când se recomandă. Interpretare rezultate Papanicolau

Andrei Cioată; surse: ncbi.nlm.nih.gov, cancer.gov, sciencedirect.com
21 octombrie 2024
Share
Test Papanicolau – ce este și când se recomandă. Interpretare rezultate Papanicolau

Testul Babeș-Papanicolau (test Papanicolau, frotiu Papanicolau) reprezintă una dintre cele mai accesibile și la îndemână metode de screening, folosite pentru prevenția sau depistarea precoce a cancerului de col uterin. Prin intermediul acestui test Papanicolau sunt prelevate celule de la nivelul colului uterin și, ulterior, analizate la microscop, pentru a se identifica diferite potențiale modificări care ar putea indica prezența unor leziuni precanceroase sau, în anumite cazuri, chiar canceroase. Alături de testul HPV, pentru identificarea infecției cu papilomavirusul uman, însă și a tulpinilor cu risc înalt, frotiul Papanicolau, ca metodă de screening, poate salva vieți!

Test Papanicolau – ce este și cum funcționează?

Efectuarea unui test Papanicolau reprezintă o investigație de screening utilizată pentru a detecta modificările celulare anormale, care ar putea indica un eventual cancer cervical, prin analizarea celulelor prelevate de la nivelul colului uterin. Procedura este simplă și rapidă, deloc dureroasă (sau foarte puțin dureroasă pentru unele femei) și se realizează la cabinetul medicului ginecolog specializat. Medicul prelevează o mostră de celule din zona colului uterin, aceasta fiind ulterior trimisă la un laborator specializat pentru examinare microscopică. Un test Papanicolau ar putea oferi informații prețioase privitoare la prezența anumitor anomalii celulare, cum ar fi:

  • displazia cervicală, care indică modificările precanceroase ale celulelor cervicale cu riscuri crescute de evoluție spre cancer;
  • infecția cu papilomavirusul uman (HPV), care reprezintă principalul factor de risc în ceea ce privește cancerul de col uterin (este vorba despre infecțiile cu tulpini de grad ridicat, spre exemplu HPV-16 și HPV-18);
  • în anumite cazuri, poate ridica suspiciunea sau confirma prezența unui cancer de col uterin în stadii incipiente.

test papanicolau, cancer de col uterin, screening, HPV, cancer cervical,

Procedura de recoltare pentru efectuarea unui test Papanicolau este deosebit de simplă, în mod obișnuit fiind nedureroasă sau doar ușor inconfortabilă:

  • pacienta se așază într-o poziție similară cu cea adoptată în cadrul examinării ginecologice;
  • medicul utilizează un instrument numit specul pentru a deschide vaginul și a avea acces la colul uterin;
  • cu ajutorul unei periuțe mici sau a unei spatule, sunt prelevate celule de pe suprafața colului uterin și de la nivelul canalului endocervical.

Celulele prelevate în cadrul unui test Papanicolau sunt transferate pe o lamă de microscop sau, în unele cazuri, într-un lichid special, și sunt trimise la laborator pentru examinarea ulterioară. În cazul în care rezultatele unui test Papanicolau indică modificări celulare anormale, pacienta poate necesita alte investigații suplimentare, cum ar fi colposcopia sau biopsia.

Celulele colectate sunt transferate pe o lamă sau într-un lichid special și trimise la laborator pentru examinare microscopică. În cazul identificării de modificări celulare, pacienta poate necesita teste suplimentare, cum ar fi colposcopia sau biopsia.

test papanicolau, cancer de col uterin, screening, HPV, cancer cervical,

Tipuri de test Papanicolau

Există două tipuri principale de test Papanicolau, diferențiate în funcție de metoda de prelevare și de modul în care sunt analizate celulele cervicale:

  • test Papanicolau convențional: reprezintă testul clasic, convențional, în care celulele ce au fost prelevate de la nivelul colului uterin sunt plasate direct pe o lamelă de sticlă, fixate, iar apoi analizate la microscop. Deși este foarte eficient, acest tip de test are unele limitări cum ar fi suprapunerea celulelor, prezența mucusului, care pot afecta precizia rezultatului;
  • test Papanicolau în mediu lichid (LBC): în cadrul acestui tip de test, celulele recoltate sunt suspendate într-un mediu lichid înainte de a fi analizate. Drept urmare, acest tip de test este mult mai „curat”, reducând riscul de eventuale erori. Un astfel de test Papanicolau nu doar că este considerat mai precis decât cel convențional, ci permite și evaluarea mai detaliată a celulelor și posibilitatea testării simultane pentru infecția cu HPV.

Indiferent de metoda aleasă, efectuarea testului Babeș-Papanicolau reprezintă o metodă extrem de importantă de screening și prevenție pentru cancerul de col uterin.

Test Papanicolau – când se recomandă?

Screening-ul prin efectuarea unui test Papanicolau este recomandat pentru toate femeile active din punct de vedere sexual, începând cu vârsta de 21 de ani (sau chiar mai devreme). Ghidurile internaționale de screening variază sensibil dar, în general, screening-ul regulat trebuie efectuat astfel:

Femei între 21 și 29 de ani

Se recomandă efectuarea testului Papanicolau o dată la 3 ani, însă în condițiile în care rezultatul anterior a fost normal. În această grupă de vârstă, testarea HPV nu este recomandată drept una de rutină, deoarece infecția este chiar frecventă și, de obicei, este autolimitată.

Femei între 30 și 65 de ani

Se recomandă efectuarea testului Papanicolau tot o dată la 3 ani sau o combinație între testarea pentru HPV și testul Papanicolau o dată la fiecare 5 ani. Testarea HPV este importantă în special în contextul în care infecția cu acest virus se asociază cu majoritatea cazurilor de cancer de col uterin (numit și cancer cervical).

Femei peste 65 de ani

Dacă au avut rezultate normale ale testelor Papanicolau în ultimii 10 ani sau în ultimii 3 ani la rând și nu au istoric de displazie severă sau cancer de col uterin în familie, majoritatea femeilor pot opri screening-ul prin test Papanicolau.

Femeile care au suferit histerectomie

Femeile care au trecut prin operația chirurgicală de histerectomie totală (îndepărtarea integrală a colului uterin și uterului) pentru afecțiuni benigne și nu au avut antecedente de cancer de col uterin, nu necesită screening ulterior prin test Papanicolau. Totuși, în cazul în care a fost vorba despre histerectomie parțială sau din cauza cancerului, ar trebui să continue testarea, în funcție de categoria de vârstă.

test papanicolau, cancer de col uterin, screening, HPV, cancer cervical,

Test Papanicolau – interpretare rezultate

Rezultatele unui test Papanicolau se interpretează de către medicul specialist. În general, aceste rezultate se împart în rezultate normale și anormale. În funcție de rezultatul obținut, specialistul în ginecologie va indica eventualii pași care trebuie urmați.

Rezultate normale

Un test Papanicolau cu rezultate normale indică faptul că nu există modificări anormale, așadar nu există displazie cervicală sau cancer în stadii incipiente. În acest caz screening-ul regulat cu test Papanicolau poate continua conform recomandărilor.

Rezultate anormale

Un test Papanicolau cu rezultate anormale nu înseamnă neapărat cancer, ci faptul că pe frotiul prelevat au fost identificate modificări care necesită monitorizare sau, în funcție de caz, ar putea necesita investigații suplimentare. Cele mai comune tipuri de rezultate anormale în cadrul unui test Papanicolau sunt:

  • ASC-US (celule scuamoase atipice de semnificație nedeterminată): este un rezultat extrem de comun obținut după efectuarea unui test Papanicolau. Indică o ușoară formă de anomalie celulară și poate fi cauzată de o infecție temporară (vaginală, HPV). De obicei, medicul va recomanda repetarea unui test Papanicolau după câteva luni sau testarea pentru HPV;
  • LSIL (leziune scuamoasă intraepitelială de grad scăzut): indică prezența unor modificări cu grad scăzut, ușoare, ale celulelor cervicale. De obicei, acestea sunt cauzate de infecția activă cu HPV. Se recomandă repetarea testului după câteva luni și testarea pentru HPV;
  • HSIL (leziune scuamoasă intraepitelială de grad înalt): sugerează prezența unor modificări cu potențial canceros, cu risc crescut de evoluție spre cancer de col uterin. În astfel de cazuri sunt necesare investigații suplimentare, cum ar fi colposcopia, biopsia cervicală;
  • AGC (anomalii ale epiteliului glandular): după cum și denumirea o spune, sunt identificate, la nivelul epiteliului glandular al cervixului, anomalii celulare. Necesită investigații, uneori chiar chiuretaj de endocol;
  • carcinom: acest rezultat al unui test Papanicolau indică faptul că în proba prelevată au fost identificate celule cu modificări canceroase. Necesită imediat investigații suplimentare, cu elaborarea tratamentului specific.

Testul Papanicolau salvează vieți! Identificarea în timp util a cancerului de col uterin va crește semnificativ prognosticul asociat acestei boli care, din păcate, afectează din ce în ce mai multe femei. Încă din anii 2000, rata mortalității asociate acestui tip de cancer a crescut cu câte 1,7% în fiecare an și urmează aceeași tendință.

 

foto: shutterstock.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.