Vara, cand temperaturile sunt in crestere, cu totii ne dorim sa consumam bauturi cat mai reci, cu gheata. Cati dintre noi s-au gandit, atunci cand temperaturile sunt ridicate, sa bea o ceasca de ceai cald?
La nivelul corpului se poate masura temperatura centrala – de la nivelul teusuturilor profunde ale organismului si temperatura cutanata – influentata de temperatura ambientala. Temperatura cutanata are un rol important in capacitatea tegumentelor de a face schimb de caldura cu mediul inconjurator.
Reglarea temperaturii corporale
Cand temperatura exterioara este mai mare decat temperatura cutanata, in loc sa piarda caldura, corpul primeste caldura. Astfel, modalitatea prin care organismul poate regla temperatura si elimina caldura este transpiratia. Absenta transpiratiei atunci cand suntem expusi la temperaturi ridicate va determina cresterea temperaturii interne a corpului.
Consumati lichide calde vara!
Un cercetator de la Universitatea Cambridge, Marea Britanie, a explicat de ce trebuie sa consumam lichide calde vara. Atunci cand consumam alimente sau bauturi calde, temperatura corpului creste si apare transpiratia abundenta. Odata ce apa de la suprafata pielii se evapora, vom simti efectul racoritor. Cu ajutorul receptorilor din mucoasa linguala, informatia este transmisa la creier, iar creierul declanseaza propriile mecanisme interne de racire. Datorita acestui mecanism, in momentul in care consumam lichide fierbinti, prin supraincalzire, organismul stie cum sa reactioneze.
Ce fel de ceaiuri bem vara?
Cea mai buna bautura vara este ceaiul verde. Daca bem ceai verde cald in aceasta perioada, vom obtine un efect racoritor prin reglarea temperaturii corpului. Este o bautura naturala cu efect revigorant, energizant, ajuta la digestie si regleaza tensiunea arteriala, care poate fi mai crescuta in aceasta perioada.
In tarile tropicale, ceaiul verde este bautura preferata. Localnicii consuma ceaiul cald pe parcursul intregii zile, in portii mici, inainte sau dupa mesele copioase.
Alte ceaiuri pe care le mai putem consuma in timpul verii sunt cele proaspete si revigorante: ceai alb, ceai de iasomie sau ceai de menta.
Ce NU trebuie sa beti pe canicula
Nu consumati ceaiuri cu diverse arome. De cele mai multe ori, aceste arome sunt artificiale si contin numerosi aditivi alimentari.
Consumul de ceai intr-un pahar plin cu gheata, frecvent cu arome sintetice si indulcitori, este o greseala pe care multi nu o constientizeaza.
Efectul unui pahar de ceai rece cand temperatura ambientala este ridicata, are un efect racoritor de scurta durata. Organismul va incerca sa echilibreze diferenta de temperatura, ducand la cresterea temperaturii corpului. De asemenea, bauturile reci au un efect negativ asupra organismului si pot duce la disconfort gastrointestinal, diaree si alte simptome.
Vara, in zonele cu umiditate crescuta, este recomandata evitarea consumului de ceai cald.
Sfatul specialistului
Daca adaugam suc de lamaie in ceai, pe langa savoarea pe care o obtinem, vom reduce din efectele cofeinei si actiunea vasodilatatoare pe care le contine ceaiul verde.
Sa bem cateva cesti de ceai verde, dupa cina, intr-o seara fierbinte de vara, este mult mai sanatos decat orice bautura alcoolica sau carbogazoasa.
Ceaiul trebuie consumat in cantitati moderate, orice exces poate avea consecinte asupra sanatatii.
Dr. Oana M. Stanciu
Medic rezident geriatrie si gerontologie