La evenimentul stiintific “Up-to-date in Hepatology”, unii dintre cei mai cunoscuti specialisti in gastroenterologie si hepatologie au atras atentia asupra faptului ca situatia pacientilor romani care sufera de hepatita B si C este alarmanta in Romania, din cauza lipsei accesului la noile tratamente. In prezent se pare ca ar fi in jur de 600.000 de romani infectati cu virusul C si 1.000.000 cu virusul B.
In timp ce medicii si pacientii romani cer de 3 ani Ministerului Sanatatii introducerea triplei terapii pe lista medicamentelor compensate, lucru care nu s-a produs nici pana la ora actuala, Europa incepe sa renunte la aceasta terapie in favoarea unor tratamente noi mai performante, fara efecte adverse si cu rata de succes de aproape 100%, conform celor spuse de prof. dr. Ovidiu Pascu, Presedintele Comisiei de Gastroenterologie si Hepatologie din cadrul Ministerului Sanatatii. Se pare deci ca terapiile pentru hepatita de pe lista de asteptare care asteapta aprobare in octombrie sunt si ele deja depasite.
Desi autoritatile invoca tot timpul lipsa banilor, medicii afirma ca banii si asa putini sunt irositi pe terapii invechite si care nu dau rezultate, pe tratamente pe care medicii au propus de mult sa fie scoase de pe lista compensatelor si se plang de faptul ca ministerul nu lasa deciziile de acest gen in mana specialistilor. “Din cauza fluiditatii politice, niciodata nu reusim sa facem o strategie nationala pentru sanatate. Cerem indepartarea deciziei politice din administrarea bugetului pentru sanatate”, a declarat conf. dr. Liana Gheorghe, Sef Sectia III a Departamentului De Gastroenterologie de la Institutul Fundeni.
Text: Bianca Badescu