Terapiile biologice sunt noi molecule care ofera o noua sansa la viata bolnavilor care sufera de cancer, boli reumatismale, afectiuni endocrine sau hematologice, pentru care medicamentele disponibile in prezent nu mai dau rezultate. In ciuda presiunilor facute de medici si de asociatiile pe pacienti, Ministerul Sanatatii intarzie sa includa aceste terapii pe lista medicamentelor gratuite si compensate, din cauza lipsei finantarii.
Pentru ca la buget nu exista suficienti bani, singura solutie care pare viabila in acest moment, dupa cum afirma dr. Florian Berghea, ar fi ca populatia sa fie intrebata pentru a se face o ierarhizare a valorilor si pentru a se stabili prioritatile: catre cine si catre ce afectiuni este mai important sa se duca banii disponibili?
Asigurarea accesului pacientilor la terapiile biologice este foarte importanta, datorita eficientei sporite a acestora in boli care pana acum pareau fara leac. De exemplu, in poliartita reumatoida astfel de terapii sunt singurele care impiedica intepenirea si deformarea articulatiilor. De asemenea, aceste terapii vor ajuta ca boala artrozica sa nu mai faca parte din procesul de imbatranire. In curand, aceste terapii vor avea administrare secventiala (adica nu va mai fi nevoie sa fie administrate continuu) si se vor gasi si sub forma de comprimate, ceea ce va usura semnificativ tratamentul pacientilor.
Bianca Badescu