Dansul a reprezentat, inca din cele mai vechi timpuri, o modalitate minunata de relaxare, de eliminare a oboselii, de exprimare a emotiilor, dar si de socializare. Dansul vine din negura timpului si, in functie de cultura care l-a imbratisat, a fost utilizat in cele mai diferite scopuri.
Vechii greci erau convinsi de beneficiile terapeutice ale dansului si il utilizau cu scopul de a influenta pozitiv educatia si de a mentine sanatatea psihica. Dansul ca terapie a luat nastere in 1940 ca o imbinare intre dansul modern si psihiatrie. Initiatoarea acestei terapii este Marian Chase, o dansatoare puternic influentata de psihologia lui Carl Jung. Psihiatrii au observat ca pacientii, dupa ce urmau cursurile inedite de dans ale acesteia, manifestau o imbunatatire evidenta a starii de sanatate fizica si psihica.
In 1966 a fost infiintata in SUA Asociatia americana de terapie cu ajutorul dansului, iar terapia prin dans a castigat recunoastere unanima. Aici se formeaza specialisti care se pun la punct permanent cu cele mai noi descoperiri din domeniul psihicului uman si neurostiintelor.
De ce este considerat dansul o terapie?
Dansul terapeutic este diferit de dansul cunoscut de noi. Este o metoda expresiva de manifestare corporala, care utilizeaza miscarea in scop psihoterapeutic. Terapia prin dans mai poarta numele de terapia miscarii. Are la baza ideea ca exista o unitate intre corp – miscare si psihic – si emotii, iar problemele sufletesti ale oamenilor provin tocmai din aceasta scindare minte-corp. Nu mai suntem in contact direct cu ceea ce simtim, nu mai stim sa iubim si sa ne lasam iubiti. Terapia prin dans ajuta la redescoperirea de sine, iar problemele afective vor trece din planul inconstient in cel constient. Acesta este primul pas spre vindecare.
Ajuta la exteriorizarea emotiilor negative
Emotiile negative, stresul, neincrederea in sine, conflictele nerezolvate fie cu propria persoana, fie cu ceilalti vor putea fi constientizate si exteriorizate prin intermediul dansului. In cadrul terapiei prin dans, pacientii sunt incurajati sa isi manifeste, pe ritmurile diverse ale muzicii, frustrarea, teama, furia. Totul sub observatia atenta a terapeutului. Interventia subtila a acestuia are rolul de a facilita autocunoasterea si exprimarea cat mai ampla a anumitor sentimente. Acordurile muzicale aduc o valoare in plus acestei forme de terapie, fiind bine cunoscute efectele minunate ale muzicii asupra psihicului nostru.
Beneficii surprinzatoare pentru sanatate
- Este un foarte bun „medicament” impotriva stresului, prevenind diverse afectiuni care il au la baza.
- Este un antidepresiv natural.
- Creste stima de sine si sentimentul de a te simti bine in propriul corp.
- Incetineste procesul de imbatranire.
- Imbunatateste comunicarea interpersonala.
- Slabeste si ajuta la mentinerea unui corp suplu si armonios.
- Amelioreaza afectiunile articulare si musculare.
- Intareste oasele si previne osteoporoza la femei.
Dansul, pe langa toate aceste minunate beneficii asupra sanatatii fizice si psihice, ramane una dintre cele mai placute metode de relaxare, de revigorare si de dobandire a unei atitudini pozitive fata de viata.
Psiholog Dana Comanescu