Postura este deosebit de importanta, de fapt, joaca un rol crucial atunci cand suferiti de spondilita anchilozanta. Spondilita anchilozanta este o inflamatie reumatismala cronica, o forma de artrita care afecteaza coloana vertebrala si poate modifica serios postura corpului.
Insa, cu ajutorul exercitiilor posturale (de corectare a posturii), procesul poate fi incetinit si poate fi mentinuta flexibilitatea coloanei vertebrale.
Cum afecteaza spondilita anchilozanta postura
Potrivit Asociatiei Americane a Chirurgilor Ortopezi, structurile flexibile numite discuri intervertebrale (tesuturi cartilaginoase) separa vertebrele ce constituie coloana vertebrala la persoanele sanatoase. Insa, in cazul celor care se confrunta cu spondilita anchilozanta, portiunile frontale ale acestor discuri sufera modificari. Vertebrele incep sa se atinga, apare durerea, iar postura sufera modificari: coloana vertebrala se curbeaza, mentinerea echilibrului devine dificila, pacientul nu mai poate privi inainte. Vertebrele care se ating incep sa se calcifice, muschii devin slabiti etc.
Exercitii posturale pentru spondilita anchilozanta
Practicarea unor tehnici speciale ajuta la minimizarea riscului de complicatii.
- Retractia scapulara. Aceasta tehnica contribuie la consolidarea scapulei sau omoplatului, un os lat cu forma triunghiulara situat in partea postero-superioara a toracelui. Stati in picioare cat de drepti puteti si trageti umerii in spate la maximum, ca si cand ati incerca sa-i apropiati. Tineti-i asa timp de cinci secunde si apoi relaxati spatele. Faceti cate 10 repetari.
- Cu spatele la perete. Asezati-va cu spatele la acelasi nivel cu peretele, apoi trageti de umeri, gat si cap, astfel incat sa atingeti peretele si sa stati drepti. Relaxati-va timp de cateva minute, dupa care reluati. Faceti cate 10 repetari, in seturi de cate trei.
- Stati intinsi cu fata in jos. Asezati-va pe o saltea sau pe o suprafata plana si aliniati-va capul, umerii, coapsele, genunchii. Daca aveti o postura cocosata, ridicati-va capul de pe saltea. Sprijiniti-va palmele pe jos si respirati, permitand gravitatiei sa dea voie coloanei vertebrale sa capete o pozitie mai dreapta. Aceste exercitii ar trebui facute zilnic. Ar putea fi o provocare, insa nu ar trebui sa va doara. Nu incercati sa faceti miscari bruste care sa provoace durere, ci doar miscari pe care corpul vi le permite.
Si exercitiile normale pot ajuta in caz de spondilita anchilozanta
In timp ce exercitiile posturale sunt importante pentru a minimiza disconfortul, veti obtine rezultate si mai bune daca veti combina miscarile cu un regim de activitate fizica regulata. Incercati sa incorporati 25-30 de minute in rutina zilnica pentru a mentine coloana vertebrala flexibila. Un terapeut va poate face un program special si poate selecta cele mai bune miscari pentru dumneavoastra. Acest lucru va poate ajuta sa tineti simptomele sub control.
Ruxandra Dumitrescu
Sursa: Everydayhealth.com