Revista care te menține sănătos

Seniori

Terapia de substitutie hormonala,metoda de tratament in menopauza

16 mai 2018
Share

Termenul de menopauza desemneaza disparitia pentru cel putin 12 luni a ciclului menstrual, consecutiva incetarii functiei ovariene. Varsta medie pentru aparitia menopauzei este 51-52 de ani. Scopul acestei terapii este de a restitui nivelul de hormoni ovarieni, ajutand organismul sa faca fata problemelor acestei perioade.

Lipsa estrogenului duce in timp la osteoporoza
Scaderea nivelului de hormoni ovarieni are drept consecinta o serie de simptome imediate si pe termen lung, caracteristice menopauzei. Dintre tulburarile imediate se evidentiaza:
Pierderea capacitatii de a procrea; Simptome vasomotorii: valuri de caldura sau bufeuri, transpiratii nocturne, palpitatii, cefalee; Simptome psihice: iritabilitate, lipsa de energie, dispozitie capricioasa, instabilitate emotionala, lipsa de concentrare, scaderea capacitatii de memorare si a libidoului; Simptome urogenitale: dispareunie (contact sexual dureros), mictiuni frecvente si imperioase, incontinenta urinara, infectii uretrale si cistite frecvente; Simptome cutanate: piele uscata si pergamentoasa, par uscat, deteriorat, chiar alopecie, unghii fragile; Cresterea in greutate in primii ani dupa menopauza, cu 10-15% la majoritatea femeilor, precum si schimbarea repartitiei tesutului adipos din tip ginoid in tip android (depunere la nivelul peretelui abdominal). Pe termen lung, scaderea nivelului de estrogeni duce la osteoporoza si boli cardiovasculare: boala coronariana, accidente vasculare cerebrale, hipertensiune arteriala, boli vasculare periferice.

Incetarea functiei hormonale dubleaza riscurile cardiace
Pierderea functiei hormonale ovariene dubleaza riscurile cardiovasculare, prin modificarea metabolismului glucidelor (diabet), lipidelor (trigliceride crescute, LDL-colesterol crescut, HDL-colesterol scazut), ce determina o crestere marcata a riscului de arteroscleroza. Osteoporoza este o afectiune cu evolutie lenta (ani de zile) pana sa se manifeste prin dureri si fracturi. Consecintele imediate si pe termen lung ale lipsei de estrogeni pot fi contracarate prin terapie de substitutie hormonala (TSH).

Avantajele terapiei de substitutie hormonala

Inceperea terapiei de substitutie hormonala presupune un examen clinic general, examen ginecologic, analize de sange, mamografie, citologie Babes-Papanicolau, pentru a putea respecta cu strictete indicatiile si contraindicatiile recunoscute si a avea un punct de plecare in urmarirea ulterioara a efectelor terapiei. Avantajele TSH sunt evidentiate prin contracararea consecintelor imediate si pe termen lung expuse anterior, cu o imbunatatire vizibila a calitatii vietii femeii aflate la menopauza.

TSH presupune controale periodice amanuntite
Dintre efectele adverse ale TSH amintim sangerarile, frecvente la femeile in perimenopauza si in primele 6 luni de tratament. Sangerarile prelungite peste 6 luni de tratament pot sugera aparitia unui cancer de endometru, acesta fiind motivul pentru care este obligatorie urmarirea prin ecografie vaginala a marimii endometrului. Un alt asa-zis dezavantaj pentru care femeile refuza inceperea TSH sau o abandoneaza este necesitatea unor controale periodice si a costurilor acestora, respectiv: ecografie vaginala pentru evaluarea endometrului (la 3 luni), analize biochimice (la 6 luni sau 1 an), mamografie (la 2 ani), citologie Babes-Papanicolau (6 luni-1 an) si alte analize si evaluari, in functie de patologia asociata.

Ce efecte adverse pot aparea?
Dintre efectele adverse care pot determina intreruperea imediata a TSH se mentioneaza:
Migrena aparuta pentru prima oara; Tulburari vizuale sau de auz; Tuse seaca (sugereaza tromboembolia pulmonara); Tromboflebita; Durere sau presiune toracica; Hepatita acuta sau aparitia icterului; Prurit generalizat (afectare hepatica); Cresterea frecventei crizelor epileptice; Imobilizare prelungita (politraumatisme, operatii programate). Ca alternativa a TSH, fara a avea insa aceleasi efecte, mai mult ca adjuvant, se recomanda adoptarea unui stil de viata sanatos, cu alimentatie adecvata varstei si patologiei asociate.

Alimentatia bogata in fitoestrogeni, indicata ca adjuvant
Adoptarea unei alimentatii adecvate varstei si patologiei asociate presupune includerea de alimente bogate in fitoestrogeni (soia, cereale integrale, seminte de floarea-soarelui si dovleac, ulei de masline, fructe de padure, mere, pere, struguri, cirese, piersici, prune, capsune, nuci, ceapa si usturoi). De asemenea, benefice sunt si practicarea unui sport, plimbarile si drumetiile in aer liber, chiar expunerea cu moderatie la soare, pentru a preveni osteoporoza.

Dr. Silvia Miciner,
Medic primar obstetrica-ginecologie,
Supraspecializare FIV si reproducere umana asistata,
Competente ecografie obstetrica-ginecologie,
colposcopie si citodiagnostic
Centrul Medical Anais,
021/222.17.82

#tags   \  
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.