Revista care te menține sănătos

Afecțiuni cardiace

Tensiunea arterială oscilantă: cauze şi tratament

Dr. Simona Visoiu, medic specialist cardiologie, Spitalul de Boli Cardiovasculare Angiomedica, www.spitalulangiomedica.ro
20 martie 2023
Share
Tensiunea arterială oscilantă: cauze şi tratament

Este adevărat că tensiunea arterială ar trebui să fie stabilă, nu oscilantă. Dar este normal ca tensiunea arterială să varieze ușor pe parcursul zilei. Problemele apar când tensiunea arterială fluctuează de la o extremă la alta.

Nivelul tensiunii arteriale oferă multe indicii legate de starea generală de sănătate a unei persoane. Tocmai de aceea, tensiunea arterială ar trebui să fie măsurată în timpul unui consult medical de orice specialitate.

Tensiunea arterială este o variabilă ce fluctuează în mod constant, atât la persoanele normotensive, cât şi la cele hipertensive. Variabilitatea tensiunii arteriale este normală. Dar dacă fluctuaţiile tind să meargă dintr-o extremă în alta, situaţia trebuie atent monitorizată, întrucât poate fi vorba de patologie.

Hipertensiunea arterială: cauze, simptome, tratament

Tensiunea arterială oscilantă, cauze frecvente

Oscilaţia semnificativă a tensiunii arteriale are cauze variate, cel mai des întâlnite fiind:

  • fenomenul „de halat alb” – este un termen ce descrie creşterea tensiunii arteriale atunci când pacientul intră în cabinetul medicului, din cauza stresului şi anxietăţii asociate cu vizita la doctor. Deşi această formă de hipertensiune nu este la fel de îngrijorătoare ca altele, are implicaţii terapeutice. Modificarea medicaţiei antihipertensive în funcţie de aceste valori va duce la o scădere neadecvată a tensiunii arteriale la domiciliu.
  • fenomenul „hipertensiunea mascată” – se referă la situaţiile în care tensiunea arterială este normală în cabinetul medical, dar este crescută când este măsurată la domiciliu. În aceste cazuri este important ca tensiunea arterială să fie monitorizată la domiciliu sau ambulatoriu pentru a ghida corect tratamentul antihipertensiv, în funcţie de valorile reale.
  • stilul de viaţă inadecvat – foarte mulţi pacienţi consideră că dacă iau medicamente antihipertensive nu mai este necesară modificarea stilului de viaţă, continuând, de exemplu, să fie sedentari, să fumeze şi să consume sare în exces (>5 g/zi).
  • aderenţa scăzută la medicaţia prescrisă – numărul mare de tablete prescrise amplifică scăderea aderenţei. Din dorinţa de a reduce cantitatea de medicamente ingerată, atunci când observă că tensiunea arterială este în limite normale, pacienţii sar peste una din doze, deteminând un cerc vicios, cu variaţii mari ale tensiunii arteriale.
  • recomandarea unor doze inadecvate – fie prea mari, fie prea mici sau a unor combinaţii nepotrivite de medicamente antihipertensive (cu durata scurtă de acţiune).
tensiunea arterială oscilantă, tensiunea arterială, tensiune,

La ce probleme predispune tensiunea arterială oscilantă

Studii recente arată că variabilitatea crescută a tensiunii arteriale prezintă riscuri similare cu cele ale unui nivel ridicat de colesterol. Mai exact, este asociată cu o creştere a riscului de evenimente cardiovasculare (infarct miocardic, accident vascular cerebral) şi a mortalităţii. La persoanele în vârstă se poate observa o corelaţie între oscilaţia tensiunii arteriale şi boli ce provoacă degradarea abilităţilor cognitive, precum demenţa.

De ce o ia inima la galop: cauzele pulsului mărit

Ce e de făcut

Tratamentul pentru pentru tensiunea arterială oscilantă este legat de cauza apariţiei fluctuaţiilor. În cele mai multe situaţii, cea mai bună măsură împotriva acestui fenomen este schimbarea stilului de viaţă.

Se recomandă renunţarea la fumat şi limitarea cantităţilor de alcool, sare şi cofeină. Adoptarea unei diete sănătoase, bazată pe fructe şi legume proaspete, cereale integrale, grăsimi nesaturate, reducerea consumului de grăsimi saturate. Dar şi menţinerea unui stil de viaţă activ, cu cel puţin 30 de minute de exerciţii fizice de intensitate moderată, de 5-7 ori pe săptămână. Şi, desigur, controlul greutăţii. De asemenea, e necesară evaluarea corectă şi obiectivă a oscilaţiilor anormale ale tensiunii arteriale printr-o monitorizare ambulatorie timp de 24 de ore (aşa-numitul „Holter” TA/24h). Să nu uităm nici de controlul periodic la medicul cardiolog. Acesta este esenţial, pentru a ne asigura că tratamentul este corect şi actualizat în funcţie de variaţiile de tensiune ale fiecărui pacient în parte.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.