Revista care te menține sănătos

Inimă

Tensiune mare dimineaţa. De ce apare şi ce consecinţe poate avea?

Dr. Valeria Slavu, medic primar cardiologie, Spitalul de Boli Cardiovasculare Angiomedica, Bucureşti, www.spitalulangiomedica.ro
17 septembrie 2024
Share
Tensiune mare dimineaţa. De ce apare şi ce consecinţe poate avea?

Hipertensiunea arterială se poate manifesta în diferite momente ale zilei, dar mulţi pacienţi şi specialişti observă o creştere semnificativă a valorilor tensiunii arteriale dimineaţa. Acest fenomen (tensiune mare dimineaţa) necesită o înţelegere profundă a cauzelor şi consecinţelor întrucât poate avea implicaţii majore.

Este important să înțelegem ce reprezintă, cu adevărat, tensiunea arterială și cum se măsoară aceasta: tensiunea reprezintă presiunea exercitată de sânge asupra pereților arterelor în timp ce circulă prin corp. Fiind exprimată în două valori: sistolică și diastolică, valoarea normală este considerată a fi în jurul 120/80 mmHg, iar abia atunci când valorile depășesc 140/90 mmHg, se poate vorbi de hipertensiune arterială.

Principala cauză pentru tensiune mare dimineaţa este ritmul circadian al organismului, un ciclu natural de aproximativ 24 de ore, care reglează numeroase funcții fiziologice: somnul, temperatura corpului și tensiunea. În mod normal, tensiunea scade în timpul nopţii, atingând cele mai mici valori în perioada de somn adânc. Dimineaţa, în jurul orelor 4-6, tensiunea începe să crească, atingând un vârf în jurul orelor 8-9. Această creştere este influenţată de o serie de factori hormonali şi fiziologici, inclusiv creşterea secreţiei de cortizol şi activarea sistemului nervos simpatic. În plus, pe timpul nopții, metabolismul încetinește, iar organismul se află într-o stare de relaxare generalizată. De aceea, la momentul trezirii, organismul trebuie să se adapteze rapid la o stare de activitate crescută, ceea ce poate duce la creşterea bruscă a tensiunii.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Assista Tensiometru de braţ. Este un dispozitiv medical cu o garanţie de 5 ani, care poate fi folosit pe baterii sau alimentat la priză. Tensiometrul este avizat şi de European Society of Hypertension.

Tensiune mare dimineaţa. Ce rol joacă apneea

Apneea obstructivă de somn este o tulburare manifestată prin episoade repetate de obstrucţie parţială sau completă a căilor respiratorii superioare în timpul somnului, ceea ce duce la scăderea oxigenului în sânge şi la întreruperea somnului. Studiile au arătat că persoanele cu apnee au un risc foarte mare de a dezvolta hipertensiune arterială.

consum sare, sare, tensiunea mare dimineata

Stilul de viaţă şi hipertensiunea matinală

Stilul de viaţă joacă şi el un rol important în reglarea tensiunii arteriale. Consumul excesiv de sare, lipsa efortului fizic, obezitatea, consumul de alcool şi fumatul sunt factori care pot contribui la creşterea tensiunii arteriale. Dieta bogată în sare poate duce la retenţia de lichide. Iar retenţia de lichide care poate apărea în timpul nopţii, în special la persoanele cu insuficienţă cardiacă sau probleme renale, poate contribui la creşterea presiunii arteriale dimineaţa.

Cine are risc crescut de tensiune mare dimineaţa

Persoanele care suferă de apnee obstructivă de somn sunt printre cele mai predispuse la hipertensiune. Apoi, cele cu sindrom metabolic, care include obezitatea abdominală, hipertensiunea, hiperglicemia şi dislipidemia. Vârsta este un alt factor determinant, deoarece persoanele mai în vârstă sunt mai susceptibile la variaţiile ritmului circadian şi la deteriorarea elasticităţii arterelor, ceea ce poate duce la hipertensiune, de regulă după 65 de ani.

Tensiune mare dimineaţa. Complicaţii

Valorile crescute ale tensiunii arteriale dimineaţa sunt asociate cu un risc crescut de evenimente cardiovasculare, cum ar fi infarctul miocardic şi accidentul vascular cerebral (AVC). De ce dă tensiunea mare dimineaţa aceste complicaţii?Plăcile de aterom pot îngusta arterele şi pot reduce fluxul de sânge către inimă şi creier, crescând riscul de infarct şi AVC. În plus, hipertensiunea arterială poate duce la hipertrofia ventriculului stâng (îngroşarea pereţilor inimii), insuficienţă renală şi afectarea vederii.

inima, tensiometru, monitoritare tensiune mare dimineata

Tensiune mare dimineaţa. Monitorizare şi tratament

Este important ca persoanele cu tensiune mare (hipertensiune) să îşi monitorizeze regulat valorile presiunii arteriale, în special dimineaţa. Acest lucru poate fi realizat cu ajutorul unui tensiometru de acasă. Valorile înregistrate pot fi discutate cu medicul pentru ajustarea tratamentului. Specialiştii pot recomanda măsurarea presiunii arteriale la diferite momente ale zilei pentru a obţine o imagine completă a variaţiilor acesteia.

Pentru îmbunătățirea stilului de viață şi pentru gestionarea sau pentru a preveni tenesiunea mare dimineaţa, specialiştii recomandă:

  • reducerea consumului de sare;
  • menținerea unei greutăți corporale sănătoase;
  • practicarea regulată a exercițiilor fizice;
  • limitarea consumului de alcool și renunțarea la fumat;
  • gestionarea stresului prin tehnici de relaxare, meditație sau terapie cognitiv-comportamentală.

Toate aceste măsuri pot contribui la reducerea tensiunii arteriale, inclusiv a celei matinale.

Tensiune mare dimineaţa. Medicaţie

Tratamentul medicamentos include diverse clase de medicamente, cum ar fi diureticele, beta-blocantele, inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei, blocantele canalelor de calciu și blocantele receptorilor de angiotensină II. Medicul va alege tratamentul potrivit în funcție de specificul fiecărui pacient, luând în considerare factori precum vârsta, istoricul medical și prezența altor afecțiuni.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.