Boala parazitara provocata de infestarea cu viermi adulti, teniile.
Teniile, intre care unele tipuri sunt denumite in mod curent solitare, sunt viermi plati (cestode) de dimensiuni variabile, de la cativa milimetri la mai multi metri lungime.
Diferite tipuri de teniaze – Se deosebesc patru tipuri, dupa specia de tenie in cauza.
– Taenia saginata, foarte frecventa in Franta, este transmisa prin ingestia de carne de vita.
Taenia solium este transmisa prin ingestia de carne de porc.
– Diphyllobotrium latum, agentul botriocefalozei, este transmisa prin ingestia de pesti de apa dulce,
– Hymenolepis nana, responsabila de himenolepioza, parazitoza frecventa la copii, este o tenie mica transmisa prin ingestia de insecte (pureci, viermi de faina) sau, indeosebi, a oualor de viermi in tarile tropicale.
Contaminare – Teniile – cu exceptia lui Hymenolepsis nana – se transmit omului prin alimente care contin larve si nu sunt suficient prelucrate termic.
Simptome si semne – O teniaza se manifesta printr-o oboseala, o lipsa de pofta de mancare sau, mai rar, printr-o pofta de mancare exagerata, prin dureri de burta, uneori printr-o diaree, prin mancarimi. O persoana infestata prin tenia vacilor elimina spontan prin anus fragmente de vierme avand aspectul de taitei plati, rozalii sau albiciosi, mobili.
Tratament si prevenire – Administrarea orala a unui medicament antiparazitar activ fata de tenie este eficace luat intr-o priza sau doua. Prevenirea consta intr-o suficienta prelucrare termica a carnii si a pestelui.