Tendonul lui Achile este cel mai mare si mai rezistent tendon din intregul organism. Este situat in portiunea inferioara a gambei, inserat la nivelul osului calcaiului (calcaneu). Realizeaza legatura intre muschii gambei si picior. Acest tendon contribuie la abilitatea de a ne ridica pe varful degetelor si faciliteaza mersul.
Tendinita achileana apare la 6-18% dintre alergatori, fiind frecvent intalnita la atleti, in cazul sporturilor care presupun sarituri (baschet) sau la persoane care merg mult pe jos. Artrita calcaiului genereaza aparitia tendinitei achileene la cei de varsta mijlocie si la varstnici.
Din ce cauze apare tendinita achileana?
Tendinita se instaleaza de obicei gradat, dupa schimbari bruste ale activitatii sau nivelului de antrenament, purtarea de incaltaminte inadecvata, suprafata de antrenament necorespunzatoare. Femeile care poarta pantofi cu toc si trec la pantofi cu talpa plata pot dezvolta tendinita achileana. Tendonul si musculatura gambei s-au adaptat la o pozitie mai scurta din cauza pantofilor care nu au permis intinderea lor pana la nivelul solului. Pantofii fara toc obliga tendonul sa se intinda peste limita obisnuita, cauzand aparitia inflamatiei.
Leziunile tendonului achilean pot fi cauzate de:
Suprasolicitare – alergatul sau mersul pe distante mai lungi, intr-un ritm alert, urcatul/coboratul scarilor; Tulburarile statice ale piciorului – piciorul plat, pronatia accentuata a piciorului, scurtarea tendonului lui Achile sau a muschilor gambei, deformarea calcaiului sau a altor oase ale piciorului; Incaltamintea necorespunzatoare – pantofi cu prea mult sau prea putin suport al boltii plantare, sistem de amortizare inadecvat, suport pentru calcai, tocuri inalte sau incaltaminte uzata; Efecte secundare ale unor medicamente – antibioticele din familia fluorochinolonelor, folosite pentru a trata o gama larga de infectii bacteriene, administrate in doze mari, mai mult de 5 zile; Accidente – tendon strivit de corpuri grele, in accidente de masina de exemplu, sau retezat partial sau complet de obiecte taioase in timpul unor accidente de munca.
Semne si simptome
Tendinita achileana se poate manifesta prin:
Durere localizata in spatele calcaiului, ce apare in timpul mersului/alergarii sau la ridicarea pe varfuri; Rigiditate ce dispare odata cu incalzirea tendonului; Prezenta unui nodul retrocalcanean; Auzul unei „trosnituri” la mobilizarea tendonului.
Cum se stabileste diagnosticul?
Diagnosticul se pune pe baza anamnezei, a examenului clinic si a investigatiilor paraclinice. Medicul este interesat de orice modificare recenta a nivelului de activitate, a duratei de antrenament, de schimbare a suprafetei de alergare sau de incaltaminte. Orice durere prezenta anterior la nivelul gambei, cat si evolutia ei trebuie amintite. Printre examenele paraclinice se numara:
Radiografia standard de glezna, care nu este necesara pentru stabilirea diagnosticului de tendinita achileana, insa poate fi utilizata pentru a realiza un diagnostic diferential corect; Ecografia este investigatia de electie, fiind relativ ieftina, rapida si repetabila. Evalueaza starea functionala a tendonului si gradul afectarii; Rezonanta magnetica nucleara (RMN) este utila in cazul pacientilor cu indicatie chirurgicala de tratament. Ea poate evidentia inflamarea tendonului, fibroza prezenta in cazul afectarilor cronice.
Repaus si terapie fizicala
Tratamentul include medicatia pentru scaderea durerii si a inflamatiei, repaus si terapie fizicala, pentru o recuperare corespunzatoare.
Interventia chirurgicala este indicata daca se mentin simptomele dizabilitante dupa 6-12 luni de tratament non-chirurgical. Aceasta consta in indepartarea nodulilor, a adeziunilor fibroase, a segmentelor degenerate sau incizii longitudinale, pentru a decomprima tendonul.
Dr. Alin Popescu
Specialist medicina sportiva,
0743.145.843.