Cercetatorii dezvaluie faptul ca temperaturile deosebit de ridicate conduc la aparitia pietrelor la rinichi. Vremea calda este unul dintre principalii factori ai deshidratarii organismului si ai cresterii riscului de pietre la rinichi, mai ales in cazul persoanelor predispuse la aceasta afectiune. Expertii de la Spitalul de Copii din Philadelphia au examinat pacientii din mai multe orase aflate in Statele Unite ale Americii pentru a ajunge la o concluzie.
Astfel, s-a descoperit o legatura intre zilele fierbinti de vara si litiaza renala. Studiul trage un semnal de alarma asupra faptului ca incalzirea globala si schimbarile la nivel climatic afecteaza sanatatea.
Formarea pietrelor la rinichi
Autorul studiului a declarat ca, pe masura ce temperatura zilnica creste, creste si riscul unui pacient de a dezvolta pietre la rinichi. Echipa de cercetatori a descoperit ca intervalul de timp dintre expunerea unei persoane la vremea calda si perioada de aparitie a pietrelor la rinichi este de foarte scurta durata, aproximativ 3 zile. Temperaturile ridicate cresc riscul unei persoane de deshidratare, lucru care conduce la o concentratie mai mare de calciu precum si de alte minerale in urina, si astfel apar calculii renali. Factorii care cauzeaza inmultirea pietrelor la rinichi nu sunt cunoscuti, insa se pare ca acest aspect ar putea fi influentat de schimbari care intervin la nivelul dietei si mai ales in ceea ce priveste consumul de lichide. Pietrele la rinichi sau litiaza renala sunt depozite mici si dure, formate in interiorul rinichilor, iar dimensiunile calculilor renali pot varia. Prevalenta pietrelor la rinichi a fost in crestere in ultimii 30 de ani si se pare ca se merge pe o panta ascendenta.
Ruxandra Dumitrescu
Sursa: dailymail.co.uk