Sunteti tentati poate sa credeti ca telina este doar o leguma banala, dar nu este asa. Pe langa faptul ca multe mancaruri n-ar mai fi la fel fara ea, are si niste proprietati medicale despre care vom vorbi in randurile care urmeaza.
Telina contine vitamina A, B, C, K, PP, dar si minerale precum potasiu, zinc, calciu, fosfor, magneziu etc. In scop terapeutic, se folosesc radacinile tuberizate, frunzele si semintele cunoscutei legume.
Beneficiile telinei – scade tensiunea arteriala
Daca suferiti de hipertensiune, consumati cu incredere telina ca tratament adjuvant. Are proprietatile necesare pentru a va ajuta. Ele sunt cunoscute inca din Antichitate si este atestata utilizarea telinei atat in Imperiul Roman, cat si in China. Mai nou, la Universitatea din Chicago s-au facut cercetari care au confirmat ca telina contine substante care echilibreaza presiunea sangelui (prin relaxarea vaselor sangvine).
Telina detoxifica organismul
Cu totii avem momente cand ne simtim organismul incarcat cu substante nocive. In astfel de cazuri sunt indicate curele cu telina. Daca se poate, cat mai multa telina in stare cruda. De asemenea, consumul de telina creste nivelul imunitatii. Astfel, va veti imbolnavi mai rar si bolile vor trece mai usor.
Calciul, magneziul si potasiul actioneaza si ele in aceste situatii. Cei care sufera de anemii stiu deja ca telina ii ajuta sa obtina un echilibru al valorilor fierului si magneziului din organism. Persoanele care au valori mari ale colesterolului trebuie sa adauge la dieta zilnica si telina daca isi doresc o remediere sigura si fara reactii secundare a problemei.
Efectul tonic si fortifiant aparut in urma unei cure cu telina se datoreaza stimularii glandelor suprarenale, reducerii hormonului de stres si relaxarii vaselor sangvine.
Beneficiile telinei – regleaza disfunctiile hormonale
Cercetatori din mai multe tari (Japonia, Rusia, China) au analizat compozitia telinei si au concluzionat ca este un excelent reglator hormonal atat in cazul femeilor, cat si al barbatilor. In cazul femeilor, combate dismenoreea, infertilitatea si le ajuta sa depaseasca mai usor tulburarile provocate de menopauza.
Sucul de telina combate frigiditatea si impotenta. Telina creste nivelul androsteronului, un hormon produs de barbati care este eliberat sub forma de feromoni. Acestia stimuleaza atractia sexuala. Tot datorita capacitatii de reglare hormonala, telina contribuie la prevenirea sau tratarea unor boli de piele precum psoriazisul, forme diverse de acnee sau dermatoze alergice.
Cicatrizant si diuretic
Telina se poate folosi pentru o gama larga de rani, cicatrici, degeraturi, ulceratii, pentru ca are capacitati cicatrizante. Ba chiar da rezultate bune in cazul unor rani greu vindecabile. Datorita proprietatilor diuretice, telina se poate folosi si in tratarea afectiunilor renale (colica, litiaza), cardiace (edeme cardiace) si pentru diabetici (are proprietati hipoglicemice).
Din motivele expuse mai sus, telina este indicata si in curele de slabire si tratarea obezitatii. De asemenea, telina este un ajutor de nadejde si in caz de retentie urinara, artrita si guta, raguseala, inflamatii, tuse, lipsa poftei de mancare. Aceasta leguma este si un cunoscut vermifug, folosit intens in medicina traditionala.
Atentie!
Semintele de telina nu pot fi consumate imediat dupa culegere. Ele trebuie procesate atent (tincturi, uleiuri etc.).
Daca folositi ulei de telina, evitati expunerea la soare, pentru ca el contine bergapten, substanta care duce la cresterea fotosensibilitatii. Femeilor insarcinate nu le este indicat consumul de telina decat in cantitati mici. In cazuri rare, consumul acestei legume poate da reactii alergice. Persoanele alergice pot intra chiar in soc anafilactic in cazul unui consum accidental (alergia la telina este des intalnita in Europa Centrala).
Forme de utilizare a telinei
Atunci cand este recomandat consumul de telina cruda (contine cele mai multe substante utile pentru sanatatea noastra), puteti sa o folositi sub forma de salata (telina rasa combinata cu morcov, mere, masline si putin ulei de buna calitate).
Sucul de telina este de asemenea eficient in scop terapeutic.
Uleiul volatil din telina este utilizat atat ca medicament, dar si in parfumerie.
Semintele procesate de telina se pot combina cu sarea – astfel este obtinuta sarea de telina.
Frunzele de telina se folosesc la condimentarea mancarurilor si chair a unor bauturi, precum cocteilurile.
Telina poate fi utilizata si sub forma de decoct sau tinctura. In functie de problema cu care va confruntati, apelati la forma de utilizare care va este cea mai utila.