Studiile nu au decis inca foarte clar daca telefonul mobil are vreo legatura cu tumorile craniene. Dar, asa cum oamenii de stiinta nu au hotarat daca aparatele la care vorbim zilnic cel putin cateva minute pot dauna sanatatii, la fel nu au stabilit nici contrariul, respectiv daca sunt benefice creierului.
Cu toate acestea, in mai 2011, Agentia Internationala pentru Cercetarea Cancerului, acreditata de Organizatia Mondiala a Sanatatii, a considerat ca utilizarea acestora reprezinta un „posibil pericol cancerigen”.
Un sondaj efectuat pe aproape 7.000 de oameni cu tumori cerebrale, in treisprezece tari, intre 2000 si 2004, a aratat ca riscul de a avea o tumora pe creier e cu 40% mai mare la cei care folosesc frecvent mobilul. Numai ca, metodologia sondajului, bazata exclusiv pe declaratiile pacientilor, a fost extrem de contestata. Prin urmare, nu este posibila o concluzie riguroasa. „Noi nu am dovedit ca exista un risc, dar nici nu exista o dovada ca nu a existat”, explica Ore Martine, un epidemiolog francez. Multe alte studii au fost efectuate, dar rezultatele lor sunt, de asemenea, discutate sau contradictorii. Insa, pentru a preveni, specialistii recomanda sa folosim aparatele cat mai putin timp sau pe modul „hands free”, intrucat, desi astazi riscul nu poate fi cuantificat, in viitor e posibil sa avem surprize.
Pentru a afla mai multe, sunt asteptate rezultatele a doua studii: Cosmos, realizat in cinci tari europene (rezultatele sunt asteptate intre 2030 si 2040), precum si MOBI – privitor la riscul de tumori cerebrale la copii (concluziile sunt asteptate in 2014).
Cristina Ionescu
Sursa: LePoint