Revista care te menține sănătos

Stomatologie

Tehnica oil pulling: dinti mai albi si dantura mai sanatoasa

7 februarie 2014
Share

Din ce in ce mai multe cercetari in domeniu indica faptul ca sanatatea dentara este importanta pentru sanatatea intregului organism. O cavitate orala cu probleme ar putea creste riscul de boli de inima, cancer si dementa. Tehnica oil pulling este o tehnica ayurvedica, veche, ce presupune clatirea gurii cu ulei de cocos, ulei de masline, ulei de susan pentru a indeparta toxinele din cavitatea bucala si nu numai.

Aceasta practica are efecte imediate si eficiente in ceea ce priveste halitoza (respiratie urat mirositoare), gingivita sau placa dentara. Prin utilizarea regulata a acestei tehnici, dintii devin mai albi, mai sanatosi, iar microbii sunt eliminati.

 

Importanta igienei orale

Echilibrul microorganismelor joaca un rol deosebit de important in ceea ce priveste sanatatea de ansamblu a organismului. Numeroase studii, inclusiv un studiu de mare anvergura realizat de catre expertii Scolii de Medicina Dentara a Universitatii din Alabama, au indicat o legatura intre boala parodontala si riscul de accident vascular cerebral, precum si de declin cognitiv. Una dintre cele mai cunoscute bacterii orale este Streptococcus mutans care, daca nu este controlata, se va multiplica si va secreta toxine in fluxul sangvin al organismului. Aceste toxine cresc riscul de a dezvolta boli cronice si disfunctii asociate cu AVC sau dementa.

 

Beneficiile tehnicii oil pulling

Periajul si utilizarea atei dentare sunt evident importante pentru igiena orala, insa clatirea gurii cu un anumit tip de uleiprezinta cateva avantaje unice, printre care eliminarea microorganismelor daunatoare si patrunderea in zonele mult mai adanci, cum ar fi unele regiuni din zona canalelor radiculare. Canalele radiculare reprezinta mediul propice pentru ca bacteriile sa se dezvolte si sa se inmulteasca in mod constant. Din pacate, nici periajul, nici ata dentara nu pot indeparta infectiile din aceste canale. Insa daca va clatiti gura 10 minute, o data sau de ori pe zi folosind aceasta tehnica minimizati riscul dezvoltarii bacteriilor infectioase din cavitatea bucala.

 

Cum se realizeaza aceasta tehnica

In primul rand, trebuie sa utilizati doar uleiuri de o foarte buna calitate, organice, cum ar fi uleiul de nuca de cocos, uleiul de masline sau uleiul de susan. Procedeul este unul foarte simplu. Luati o lingura de ulei dimineata si clatiti cavitatea bucala energic, timp de 10-20 de minute. Niciodata nu trebuie sa inghititi uleiul, deoarece nu este benefic pentru organism. Dupa ce terminati de clatit, scuipati uleiul in toaleta, pentru a nu imprastia toxinele in chiuveta. Puneti o lingurita de sare de Himalaya in apa curata si clatiti apoi pentru a va asigura ca nu au ramas reziduuri in gura. La inceput, uleiul se amesteca cu saliva, dupa care lipidele din ulei incep sa extraga toxinele din saliva. Apoi va puteti spala in mod obisnuit dantura. Majoritatea persoanelor incep sa observe rezultatele dupa primele doua saptamani.

Printre beneficii se numara albirea dintilor, combaterea respiratiei urat mirositoare, tratarea gingiilor care sangereaza, reducerea durerilor articulare, dar si mai multa energie. Uleiurile de cocos si susan sunt detoxifiante. Le puteti incerca pe toate cele amintite mai sus sau puteti face o cura alternativa.

 

Ruxandra Raica
Surse: naturalnews.com; care2.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.