Potrivit specialistilor, 20-30% din cazurile de autism ar putea fi explicate prin faptul ca tatii procreeaza la varste din ce in ce mai inaintate. Afirmatiile se bazeaza pe un studiu publicat in cel mai recent numar al prestigiosului jurnal stiintific Nature.
Totodata, expertii afirma ca descoperirea oamenilor de stiinta nu constituie un motiv pentru a renunta la procreere la varste mai tarzii, insa ei cred ca studiul va influenta deciziile de planificare familiala. Se pare ca riscul ca un tata in varsta de 40 de ani sau mai mult sa aiba un copil care sufera de autism sau schizofrenie este estimat la 2%, la care se adauga alti factori biologici care, din pacate, sunt complet necunoscuti in acest moment.
Oamenii de stiinta sustin ca un copil nascut la varsta de 20 de ani a tatalui prezinta 25 de mutatii aleatorii ce isi au originile in materialul genetic al tatalui, iar in cazul unei persoane de 40 de ani mutatiile ajung la nivelul de 65%.
Mai mult, cercetarile arata ca varsta mamei nu afecteaza in niciun fel riscul de a suferi de aceste afectiuni. Daca riscul unor anomalii cromozomiale, precum sindromul Down, creste pe masura ce mama este mai in varsta, pentru principalele probleme de dezvoltare si pentru problemele psihiatrice riscul genetic isi are originile in sperma, nu in ovul. Studiul mai arata ca numarul mediu al mutatiilor ce provin din materialul genetic al mamei este de 15, indiferent de varsta acesteia.
Cristina Ionescu
Sursa: New York Times